SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çoban Müzesi Ziyaretçi Bekliyor

0
Güncellendi - 2017-10-10 02:20:43
Çoban Müzesi Ziyaretçi Bekliyor
A- A+ PAYLAŞ

Çoban Müzesi’nde kepenekten kavala, bastondan su testisine, çaydanlıktan dürbüne, süt kovasından radyoya kadar çobanların kullandıkları malzemeler ziyaretçilerini bekliyor.

Malatya İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Türkiye’de bir ilke imza atarak, Çoban Müzesini açtı. 15 üniversitenin destek verdiği müzede kepenekten kavala, bastondan su testisine, çaydanlıktan dürbüne, süt kovasından radyoya kadar çobanların kullandıkları 170 eşya sergileniyor.

İlk etapta yer bulunamaması nedeniyle birliğin kendi bünyesinde açılan müzenin daha da genişletilmesi için çalışmalar sürüyor.

Birlik Başkanı İhsan Akın, 2,5 yıl süren bir çalışmanın neticesinde Çoban Müzesini açtıklarını ifade etti.

Akın, müzeye 15 üniversitenin destek verdiğini belirterek, “Çobanlarımızın birebir hayatıyla ilgili en önemli 170 eşyayı müzede sergiliyoruz. Üreticilerimiz, yetiştiricilerimiz ziyaretlere geliyorlar” dedi.

“BU MÜZE TEŞVİK EDİCİ BİR ÖZELLİK TAŞIYOR”

Çobanlığın tarihi bir meslek olduğunu ve bu nedenle unutulmaması için müzeyi hayata geçirdiklerini anlatan Akın, şunları söyledi: “Müzedeki eşyalarımız farklı illerden geldi. 80 yıllık çoban çarığı, kaval, çaydanlık, lider koyunda bulunan ipi, dürbün, süt kovası, silah bulunuyor. Çobanlık, dünyanın en önemli ve tarihi mesleklerden birisidir. Peygamberlerimizin hemen hemen hepsi çobanlık yapmıştır. Bazı filozoflarda çobanlık yapmıştır. Çobanlık üretimde de büyük rol oynuyor. Biz bunu hem teşvik edici olması hem çobanların unutulmaması hem de çobanların kullandıkları malzemelerin unutulmaması adına müzemizi açtık. Bu müze Malatya ve ülkemize de katkı sunacak. Çünkü Çoban Müzesi, Türkiye’de çobanlıkla ilgili açılan ilk müze olma özelliğini taşıyor.”

Müzede çobanların kullandıkları malzemelerin büyük bir kısmının olduğuna dikkat çeken Akın, “Müze ile ilgili yeni bir projemiz var, bu projeyi Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü kanalıyla yaptık. 165 bin TL’lik proje geçerse, toplamış olduğumuz eşyaları daha farklı bir şekilde sergileme imkanı bulacağız. Bu anlamda herkesin üzerine düşen görevi yapmasını bekliyoruz. Önemli olan bu müzenin teşvik edici olmasıdır. Bütün kurum ve kuruluşlardan bu müzeye destek sağlamalarını bekliyoruz” diye konuştu.

“6 BİN TL’YE ÇOBAN BULUNAMIYOR”

Akın, çobanların yanı sıra çobanların eşlerine ve çocuklarına da sosyal güvence sağlanması gerektiğini ifade ederek, “Çobanlarımızın sosyal güvencesiyle alakalı bir proje yapmıştık. Bu proje Türkiye genelinde uygulanıyor. Malatya’da da bin 200 çobanımıza eğitim verdik. Bu çobanlarımızın büyük bir kısmı da devletten destek alıyor ama bunlar yeterli değildir. Bayanlar ‘ben bu işi yapmıyorum’ dediği zaman o işletme kapanıyor. Bu anlamda bayan çobanlarımıza, çobanlarımızın eşlerine, kız çocuklarına, annelerine sosyal güvence sağlanması gerekiyor. Bu destek verilirse kırsaldan şehre göç azalır. Çoban sıkıntısı halen var. Yapılan eğitimlerle bu sorun kısmen çözüldü ama halen Türkiye genelinde 4, 5, 6 bin TL ücrete dahi dışarından çoban bulup, getiremiyorsunuz. Zaten her önüne gelende çobanlık yapamaz çünkü meziyetli bir iştir. Gerçekten anlamda bu mesleğin seven, mesleği isteyerek, bilerek yapan insanları bulmanız lazım. Bayan çobanlarımıza ve çobanlarımızın kadın yakınlarına bir destek sağlanırsa, çobanlık sıkıntısı da büyük oranda çözülür” diyor.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Erdoğan ULAŞ (6 yıl önce)
    Yeri nerede belirtilmemiş çok güzel olmuş Müze insana geçmişini hatırlatıyor, Resimlerde ya göremedim ya da yok Kırklık dediğimiz koyunların yününü traş etmek için bir kırkma aracı olacak,Yün çorap,Birkaç sağıma giden sağıcı dedikleri kadın figürleri olmalı ben de geçmişim çobanlıkla yoğrulmuş biriyim her dönemin kendine has hatırı ve değeri illaki vardır Çoban Müzesi ne emeği geçenlere teşekürler.
    0
    0
    Yanıtla