Gereksiz antibiyotik kullanmanın vücuttaki yararlı bakterileri öldürdüğüne dikkat çeken Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr Yonca Tabak, nezle, grip, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlarda hemen antibiyotik kullanılmaması uyarısında bulundu.
Sonbahar-kış aylarında artan ve kapalı alanlarda daha fazla yayılan nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar bağışıklık sistemi zayıf olanları, özellikle de alerjik bünyelileri daha çok etkiliyor. Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, gereksiz yere antibiyotik kullanmanın vücuttaki yararlı bakterileri öldürdüğüne vurgu yaparak bu tür hastalıkları basit yöntemlerle atlatmanın mümkün olabildiğini söyledi.
Prof. Dr. Yonca Tabak, özellikle alerjisi olanların üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde kendini gösteren soğuk algınlığına daha çok yakalandıklarını ve bu durumda antibiyotik kullanmak yerine beslenme ve basit uygulamalarla hastalığın kontrol altına alınabileceğini belirtti. Güçlü bağışıklık sistemi ve sağlık için beslenmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Tabak, çocuk beslenmesinde dikkat edilecek noktalar hakkında aileleri ve öğretmenleri uyardı.
HAZIR GIDALARA GÖZ YUMMAYIN
Uzmanların en çok üzerinde durduğu ve günün en önemli öğünü olarak gösterilen kahvaltı için Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, ailelerin; çocuğun sabahları birkaç lokma yemesi için, kakaolu fındık ezmesi, kakaolu mısır gevreği gibi hızlı ve hazır gıdalar ile kahvaltı etmesine göz yumduğunu söyledi. Bu gıdaların besleyici hiçbir değerinin olmadığına vurgu yapan Prof. Tabak, özellikle alerjik çocuklarda reflüyü tetikleyen bu gıdaların, astıma neden olduğunu belirtti. Prof. Tabak, alerjik çocuklar için kakaolu hazır gıdalar yerine bol tahıllı ekmek, peynir, zeytin, yumurta, salatalık ve şekersiz marmelat gibi vitamin yönünden zengin gıdaların tercih edilmesini önerdi.
ÖDÜL OLARAK ÇİKOLATA VERMEYİN
Doğru beslenmenin çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendireceğine değinen Prof. Tabak, okullardaki öğle yemeklerinin; hamburger, patates, kola gibi hızlı ve hazır gıdalarla yapılmamasını tavsiye etti. Et, sebze yemeği, salata ve meyveden oluşan öğle yemeğinin, hazır gıdalı kantin alışkanlığının yerine geçmesi gerektiğini söyleyen Tabak, reflüyü tetiklediği için sınıflarda ödül olarak çikolata verilmemesi gerektiğine parmak bastı.
YAĞ ORANI DÜŞÜK GIDALARI TERCİH EDİN
Akşam yemeklerinin de diğer öğünler kadar önemli olduğunu, reflünün önlenmesi için yatmadan en az 2 saat önce akşam yemeğinin yenmiş olması gerektiğini söyleyen Prof. Tabak, akşam yemeklerinde ağır, yağda kızarmış gıdalar yerine, yağ oranı düşük, hafif gıdalarla beslenmenin gecenin rahat geçmesi için önemli olduğunu sözlerine ekledi.