Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç.Dr. Murat Cem Miman, merkezin "Acil Servis"inin ayda 3 bin 3 bin 500 hastaya hizmet sunduğunu, bu hastaların yüzde 60'ının evlerinden 112 Acil Servis Ambulanslarıyla getirildiğini bildirdi. Hastaların çok ağır durumda getirilmesine rağmen ölüm oranının binde 4 olduğunu belirten Miman, verilen hizmetin önemini rakamlarla ortaya koydu.
Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Yaşar Bayındır, Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Doç.Dr. Yasemin Ersoy ve Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Neslihan Yücel ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Doç.Dr. Miman, merkezin "hastane enfeksiyonu" diye adlandırılan bir sorunla karşılaşmamasının bu konudaki titiz çalışmalardan kaynaklandığını belirterek sözlerine başladı.
Doç.Dr. Miman'ın açıklamaları şöyle:
"..Ulusal basında bir gazetede çıkan ve Hastanelerin Enfeksiyon yönünden Hasta olduğunu belirten haber üzerine, ülkemizdeki birçok hastanede olduğu gibi Malatyada da bu konuda gerekeni uzun süredir yapan ve bu konuda maddi ve fiziksel tüm çabaları gösteren bir Üniversite hastanesinin olduğunu sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyoruz. Haberde çıkan aksaklıkların bir hastanede olmaması tamamen konuya bilimsel ciddiyetle bakılması ve bu konuda masraftan kaçınılmaması ile mümkün olabilir. Bu konuda hastanemiz, tüm maddi kaynak ve personel sıkıntılarına rağmen, Malatya ve çevre halkına yaraşan sağlıklı hizmeti vermekten gurur duymaktadır. Bu haberde yer alan aksaklıkların çok önemli bölümü hastanemizde çözümlenmiş durumlar olup, hasta sağlığının korunması ve düzeltilmesi açısından çalışmalarımız büyük bir özveriyle devam etmektedir. 2000 yılında resmen kurulan Enfeksiyon Kontrol Komitemiz, hastane enfeksiyonlarının önlemesi konusunda eğitim görmüş, sertifika almış ve tüm mesaisini bu alana ayırmış hemşirelerimiz ve ilgili hekimlerimizle, haberde bildirilen enfeksiyon durumunun önlenmesi konusunda özveri ve başarıyla çalışmaktadır. Hastanemiz ayrıca bu hassas konuda büyük bir maddi yükün altına girerek sterilizasyon merkezinin kurulmasını da 2008 başı hedefleri içine almıştır.
Bir diğer konu ise Acil Servisimizin verdiği hizmet kalitesidir. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Acil Servisi, Acil servisimiz günde 100-150 hasta, ayda ise 3000-3500 hastaya hizmet sunmaktadır. Bu hastaların %60ı 112 Acil Servis sistemi tarafından evinden alınarak İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Acil Servisi'ne getirilmiştir. Geri kalan hastaların %20si kendi araçları ile ve %20si de diğer hastanelerden ambulans ile getirilmiştir.
112 Acil Servis sisteminin taşıdığı hastalar sadece evlerinden değil, diğer hastanelerin acil servislerine başvurmuş olan veya bu hastanelerde yatan hastalardan da oluşmaktadır. Bu insanlarımız Turgut Özal Tıp Merkezi Acil Servisi'ne genel durumu çok bozulmuş olarak, çok ağır hastalıklarla, özellikle de ölümcül hastalıklarla getirilmektedir. Bu duruma rağmen acil servisimizin mortalitesi (ölüm oranı) % 0,4dür. Bu oranı oluşturanların çok büyük kısmı, acil servisin kapısından solunumu ve kalbi durmuş olarak giren hastalardan oluşturmaktadır.
Öncelikle bazı tespitleri yapmalıyız:
- Acil Servise başvuran hasta sayısı hiçbir şekilde sınırlandırılamaz. Hasta her türlü acil fiziksel veya ruhsal hastalıkla başvurabilir.
- Acil serviste hangi hastaya öncelik tanınacağı, hangi hastanın daha sonraya bırakılacağı kararı hekime aittir. Çünkü bazı durumlarda dakikalar, bazen de saniyeler içinde müdahale edilmediği durumlarda ölüm veya kalıcı sakatlıklar oluşabilir. Bu durumda hekim, daha az öncelikli hastanın belirlenmesi ve beklemeye alınması konusunda tek yetkilidir.
- Acil servis hekimleri acil servise başvuran tüm hastaları değerlendirmek ve gerekli gördükleri taktirde ilk tedavisini yapmakla yükümlüdür.
- Gerçek tıbbi acil olmayan durumlarda hekimin görevi, hastayı ilgili hekime yönlendirmekle sınırlıdır.
- Acil serviste her 8 saatlik çalışma grubunda beklenen her 30 hasta için bir uzman hekim ve beklenen her 10-20 hasta için bir asistan bulunmalıdır.
- Acil serviste her 8 saatlik çalışma grubunda her resüsitasyon yatağı için iki, her 7 monitorlü yatak için bir, her 11 takip yatağı için bir hemşire görevli olmalıdır.
- Ülkemizde acil servise başvuran hastalardan hangilerinin gerçek tıbbi acil durum olarak kabul edilerek müdahale edilmesi gerektiğini belirleyen yasal düzenleme bulunmamaktadır. Bu eksiklik nedeniyle hasta veya yakınları ile tıbbi personel arasında sorunlar yaşanabilmektedir.
TÖTM acil servisinin 2006 yılı verileri ise şöyledir:
o Toplam kabul edilen acil hasta sayısı: 24.000
o Toplam uzman hekim sayısı: 1
o Toplam asistan sayısı: 3
o Toplam rotasyoner asistan sayısı: 1
- 2007 yılının ilk 6 aylık döneminde TÖTM acil servisine başvuran 3000 hasta üzerinde yapılan bir çalışmaya göre:
o Acil servisimize başvuran hastaların %13.5 i okur yazar değildir.
o %59.2 si ilkokul veya altında eğitim görmüştür.
o Hastaların %86.3 ü Malatya merkezinde ikamet etmektedir.
o Hastaların %80 i diğer sağlık merkezlerinden yönlendirilmiştir.
o Hastaların %56 sı ambulansla, %41 i ise özel araçla gelmiştir.
o Hasta başına ortalama 1.6 oranında başka kliniklerden konsültasyon istenmiştir.
o Acil serviste kalış süresi Acil hastalar için ortalama 102 dakika, Acil olmayanlar için ise ortalama 76 dakikadır.
o Acil hastalıklarının yatarak tedavi edilmesi gerektiği saptanan 1500e yakın hastanın, yatıştan önce acil serviste bekleme süresi ortalama 97 dakikadır.
o Kadın-Doğum ve Kardiyoloji gibi gerçek tıbbi acil durumlarda yatışa kadar acil serviste geçen süre ortalama 43 dakikadır.
o Gerçek tıbbi acil durumu olmadığı halde acil servise başvuran hastalarda yapılan incelemede, hastaların işlemleri daha kolay ve hızlı ilerlediği için veya hekimlerin yanlış yönlendirmesi sonucu acil servise gittikleri saptanmıştır.
o 3000 başvurudan 606 tanesi (% 20) gerçek tıbbi acil olmayan hasta olarak tesbit edilmiş ve mesai içinde ilgili hekime yönlendirilmiştir.
o 3000 başvurudan 2359 tanesinin (% 79) gerekli tıbbi tedavisi acil servisimizde gerçekleştirilmiştir.
- TÖTM deki acil servisin dünyadaki acil servis örnekleriyle karşılaştırmasında durum ise şöyledir:
o Acil servise günlük başvuru sayısı, dünyadaki diğer örneklerle benzerdir.
o Dünyanın birçok merkezinde, hastanın aciliyeti ve hekim muayenesine ilgili teknisyen karar vermekte, teknisyenin gereklli görmediği durumlarda hekim hastayı muayene etmemektedir. TÖTM acil servisinde ise başvuran her hasta hekim tarafından muayene edilmektedir.
o Acil serviste bir hastanın ortalama kalış süresi ABD de 192 dakika, Akdeniz Ün. hastanesinde ise 120 dakikadır. Bu süre TÖTM acil servisinde 102 dakikadır.
o Acil servisi başvuran her 5 hastadan 4ünün bir başka merkezde, hekim muayenesi sonrası TÖTM Acil Servisine gönderilmiş olması, Acil Servisimize Malatyadaki hekimlerin ve kurumların güvenini ve ihtiyacını ortaya koymaktadır.
o Acil Servisten yatış oranı ABDde yaklaşık % 20 iken, TÖTMde % 50 civarındadır. Yani TÖTM Acil Servisi, gerekli hastaları hemen ilgili birimde yatırmak konusunda ABD deki örneklerinden daha iyi durumdadır.
o TÖTM Acil Servisine gelen hastaların yaklaşık yarısı ambulansla getirilmiştir. Bu durum, başvuran hastaların ne kadarının gerçekten ağır durumda olduğunu göstermektedir.
Son olarak TÖTM Acil Servisinde çalışan hekim sayısı dünyadaki örneklerinin yaklaşık dörtte biri, hemşire sayısı ise dünyadaki ve ülkemizdeki örneklerinin üçte biri kadardır. Yani TÖTM Acil Servisi, birçok bakımdan dünya standardında ve hatta üzerinde acil servis hizmetini, dünya standardının çok altında bir kadro ile vermektedir. Bugün personelimizin üstün fedakarlığı, çalışma gayret ve azmi sayesinde bu kalitedeki hizmet sürdürülmektedir."