SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çok Sayıda Mükellef Hak Kaybına Uğrayacak"

A- A+ PAYLAŞ

Deprem bölgesinde mücbir sebepten kaynaklı borçların ertelenmesi nedeniyle  mükelleflerin yüzde 5’lik vergi indirim hakkı ellerinden alınmaya çalışılıyor. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba “Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi bu konuda bir düzenleme yapmazsa birçok insan hem hak kaybına uğrayacak hem de mağdur olacak.” Dedi. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu ise “uygulamada bir sorun var mı araştıracağım” dedi.

Daha önce malatyahaber.com Yazarı Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş'ın bir yazısında gündeme getirdiği konuyu Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda dillendirdi.

Ağbaba, yaptığı konuşmada, mücbir sebep nedeniyle borçları 24 ay ertelenen mükelleflerin yüzde 5’lik vergi indirimi haklarının ellerinden alınmak istendiğini kaydetti. Ertelenmiş borçlardan dolayı defterdarlıkların mükellefleri arayarak “ Geriye dönerek düzeltme verin ve faiziyle birlikte bu tutarı ödeyin” dediklerini belirtti.

“SGK TEŞVİKLERİ DE İPTAL EDİLEBİLİR”

,“Malatya’yla ilgili hem Gelir İdaresi Başkanımıza hem Bakan Yardımcımıza bir konuyu iletmek istiyorum” diyerek konuşmasına başlayan Ağbaba, “Deprem bölgesinde bulunan mükelleflerin mücbir sebep süresince vergi borçları ertelendi ve bu süre için verilen kurumlar vergisi ve gelir vergisi beyannamelerinde devletin borcu olmayan mükelleflere yüzde 5 vergi indirimi var. Mücbir sebep kapsamında bulunan mükellefler de bu sürede verdiği bu beyannamelerde ödeyecekleri vergi için hakları olan yüzde 5'lik kısmı beyanname üzerinden indirim konusu yaptılar. Maliye şimdi defterdarlıklar vasıtasıyla bu mükellefi arayıp "Siz deprem süresince yapılandırılan borçlarınızdan dolayı bu haktan yararlanamazsınız. Geriye dönerek düzeltme verin ve faiziyle birlikte bu tutarı ödeyin. Ödemezseniz biz resen hakkınızda işlem yapacağız." diyor. Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi bu konuda bir düzenleme yapmazsa birçok insan hem hak kaybına uğrayacak hem de mağdur olacak. Ayrıca bunu emsal olarak, SGK yüzde 5'lik sigorta prim teşviklerini iptal edebilir.” ifadelerini kullandı.

BAKAN YARDIMCISI : “MEVZUATTA MÜMKÜN DEĞİL AMA”

Ağbaba’nın konuşmasının ardından söz alan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu Ağbaba’ya yönelik yaptığı konuşmada; “Sayın Vekilimizin bahsettiği konu mükellef indiriminin mücbir sebep olan bölgelerde taksitlendirme nedeniyle kaybedildiğine ilişkin. Mevzuat olarak böyle bir durumun olması mümkün değil ama uygulamada bir sorun var mı, ben Malatya konusunu araştıracağım, bilgi arz edeceğim Sayın Vekilimize.” Şeklinde konuştu.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız
Reklam