SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Çok Sayıda Ağır Hasarlı Binada Kendiliğinden Çökme Riski Yüksek

Çok Sayıda Ağır Hasarlı Binada Kendiliğinden Çökme Riski Yüksek
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat'ta 9 saat arayla 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerin büyük yıkım ve can kaybına yolaçtığı Malatya'da, 27 Şubat günü meydana gelen, yeni yıkım ve can kayıplarına neden olan Yeşilyurt merkezli 5,6 büyüklüğündeki depremin birçok daha önce ağır ve orta hasar raporu verilmiş binalardaki tahribatı artırması nedeniyle deprem olmasa dahi yeni bina çökmesi tehlikesi devam ediyor. Bu durumdaki çok sayıda bina, önlerine güvenlik şeridi çekilerek, yaya ya da araç trafiğinin engellenmesi yoluna gidilirken, çok sayıda hasarlı binada ise patlayan borular nedeniyle akan içme suları, binaları ve zeminlerini daha da tehlikeli hale getirdi.

Çok sayıda binanın yıkıldığı 6 Şubat saat 04.17 ve 13.24 depremlerinden sonra 27 Şubat'taki 12.04 depremi, birçok binanın çökme tehlikesini artırdı. 27 Şubat'taki 5,6'lık depremde yıkılanların yanı sıra bu depremin hasar verdiği bazı binalar da deprem olmamasına rağmen bir süre sonra çöktü. Battalgazi ilçesine bağlı Şifa Mahallesi Niyazi Mısri Caddesi'nde 4 katlı bir apartman, yaşanan son depremden bir gün sonra kendiliğinden yıkıldı. Şans eseri olayda kimse yaralanmazken, bir vatandaş ise girmek istediği evinden dakikalar önce ayrılarak enkazda kalmaktan kurtuldu. Depremden sonra Adana’ya giden Şükran Kaya isimli depremzede, bugün geldiği Malatya’da evine girip hasara bakmak istedi ancak kapının açılmaması üzerine binadan çıktı. Dakikalar sonra bina çökerken, enkazda kalmaktan son anda kurtulan Kaya, yaşadığı şoku uzun süre atlatamadı.

PATLAYAN BORULAR VE HASARI DAHA DA ARTAN BİNALAR..
Depremlerin ardından sakinlerinin terk ettiği çok sayıda binada, panikle kaçış sırasında muslukların açık bırakılması ya da boruların hasar görmesiyle  nedeniyle akan sular binaların çökme riskini daha da artırdı.

Birçok apartmanın merdivenlerinden bodrumuna ve temellerine akan suların yanı sıra, üst katlardaki birçok dairenin duvarından da sular damlıyor.

Binalara girmenin ve yaklaşmanın tehlikeli olması nedeniyle, MASKİ ekiplerinin de bu binalara müdahale etmekte zorlandığı belirtilirken, akan suyun hasarlı binaların ve temelinin mukavemetini azalttığı, herhangi bir deprem olmaksızın birçok binanın bu nedenle çökme tehlikesinin devam ettiği belirtiliyor.

VALİLİĞİN HASAR RAPORU..
Bu arada, Malatya Valiliği il genelinde hasar, enkaz ve barınma olanaklarıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

malatyahaber.com- iha

FOTO: 27 Şubat'taki depremden 1 gün sonra kendiliğinden yıkılan binanın bulunduğu sokak

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Tekin (1 yıl önce)
    Hasar seviyesini düşürmeye çalışanlar var , milletin vebaline girmeyin. Kiralasanızda , satsanızda alacağınız para haramdır. Helal'e haramı karıştırmayın, insanların hayatıylada oynamayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (1 yıl önce)
    Daha seri çalışılması lazım Allah devletimize kolaylık versin
    %72
    %28
    Yanıtla
  • vatandaş (1 yıl önce)
    11 aile bir bahçede ağaçların altında üzerimize karlar yağarken uyumaya çalıştık ve aramadığımız yerde kalmadı ne bir çadır ne de bir yardım alabildik. Mecburiyetten memleketi terk ettik belki bir çadırımız konteynerimiz olsa çoğumuz idare edecektik ne yapacağımızı bilmiyoruz
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Sağlam verilmeli diyen mütahitleri sokun o hasarlı evlere ailesiyle otursunlar.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Hem Bingöl fayı hemde Erkenek iki gündür çok hareketli,Allah yardımcımız olsun
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Erkenek fayı kirildi bingölde olasi deprem bizi etkilemez, malatya icin olasi risk malatya ovacik fayi, malatya fayinin akcadag segmenti kirildi yazihan hekimhan arguvan arapgir bolgesi malatya icin risk olusturuyor
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Sağlam oralar kaldı Allah muhafaza oralarda giderse tamamen biteriz Rabbim Korusun cümle müslümanları ve insanlığı
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Haci (1 yıl önce)
    Aynı Apartmanda oturup bir kaç evi olanların, hasarda seviye düşürmeye çalıştıkları şeklinde duyumlar var!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)Haci isimli kullanıcı yorumuna
    Aynen öyle aynı ilçede Hatta aynı apartmanda birden çok dairesi olanlar agır hasarlı binaları orta veya hafife indirmek için yapmadıkları oyun kalmıyor ayıptır yahu hala akıllanmadınızmı insanların hayatı üzerinden oyunlar oynuyorsunuz doğru veya yanlış ben bilemem aynı ilçede bir insanın 10 dairesı yıkılsa 1 daire veriliyor bunu bilen uyanıklar agır hasarlı binaları orta hasarlı gostermek için çaba sarfedip güçlendirme ile o binaları satma peşindeler eminimki bu saatten sonra devlet yetkilileri bu art niyetli insanlara itibar etmeyeceklerdir.
    0
    0
    Yanıtla
  • ESKİMALATYALI (1 yıl önce)
    malatya depremde hasar durumu on güne yakın bir süredir görünmüyor bu tablo güncel değil şovdan uzak durup sessizce çalışılamazmı malatyalıya ne haliniz varsa görün deniyor diye düşünüyorum.Büyük bir deprem olacak diyip insanları korku ve çaresiz bekleyişe sevk ediyler
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Malatyalı44 (1 yıl önce)
    Şehrin %70 i yıkık ya da ağır hasarlı. Şebeke suyu çamur akıyor insanlar kokmaya başladı. Ulusal basında tek bir Malatya haberi yok. Varsa yoksa Maraş Adıyaman Hatay. Bunun tek sebebi basiretsiz siyasetçilerimizdir. Onlar şehrine sahip çıkmasın biz gerçek onurlu şerefli haysiyetli Malatya halkı taşımızla tırnağımızla bu şehri ayağa kaldırırız inşallah.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Bugün elazıgda idim bizim siyasetcılerin reklam ve şov dışında bu sehre bir sey vermediklerini gördüm
    0
    0
    Yanıtla
  • Diyarbekir (1 yıl önce)
    Diyarbakırda ağır hasarlı raporu verilip kapısına yazı asılan bina , hiçbir itiraz olmamasına rağmen bir süre sonra orta hasara dönmüş, haberlere çıktı kılıç-5 diye bir site diyarbakırda. Malatyada da aynı oyunlar dönebilir, bostanbaşı sakinleri sistemde sürekli kontrol edin binanızı
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Haydar (1 yıl önce)
    Çok sayıda ağır hasarlı binada itiraz edilerek orta hasarlıya çevirilmeye çalışılıyormuş. Müteahitlerin gazına gelmeyin. O kadar mallarına güveniyorsa o müteahitler, madem sağlam olduğunu iddia ediyorlar, o binaları alıp size sıfır binalarından versinler, ya da maddi karşılığını versinler.
    %91
    %9
    Yanıtla