Cumhuriyetin ilanının 83'üncü yıldönümü dolayısıyla Malatya'da gerçekleştirilecek kutlamaların programı belirlendi. Bu arada bazı il yöneticileri ile kurum temsilcileri birer mesaj yayınladılar. ADD'nin geleneksel Cumhuriyet Yemeği Pazar günü..
BAYRAK ASMA ÇAĞRISI..
Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla, Valilikten "Haydi Malatya" sloganıyla yapılan çağrıda, tüm vatandaşların 29 Ekim günü ev ve işyerlerine bayrak asmaları istendi.
ESOB'A MİLLETVEKİLİ DESTEĞİ..
Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından başlatılan İşyerlerine bayrak as kampanyasına CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlundan destek geldi. Aslanoğlu, beraberinde getirdiği 100 adet bayrağı, Malatyalı esnaflara dağıtmak üzere ESOB Başkanı Şevket Keskine verdi. (Fotoğrafta)
Aslanoğlu, Türkiye Cumhuriyetinin 83. Kuruluş yıl dönümünde Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmak adına başlatılan bu kampanyadan ötürü Şevket Keskin ve tüm esnaf camiasını kutlayarak Bu ülke hepimizin. Dini, dili ne olursa olsun ülkenin menfaati için birlik ve beraberliğimizi korumalıyız. Ülkemizin geleceğine dahi kuşku ile baktığımız bir dönemde, birlik ve beraberlik adına yapılan bu davranışınızdan dolayı kutluyorum. Cumhuriyetin sözde değil özde değerlerine sahip çıkmalıyız dedi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin ise bayrak kampanyalarına destek veren Asalonoğluna teşekkür etti. Cumhuriyet Bayramının Türkiyeye, barış, huzur, sevgi ve kardeşlik getirmesi temennisinde bulunan Keskin Bu ülkede ezan susmayacak, bayrak inmeyecektir. Türkiye Cumhuriyetine biz ve herkes sahip çıkacaktır. Kimsenin bundan kuşkusu olmasın diye konuştu.
KUTLAMA PROGRAMI..
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle hazırlanan ve 28-29 Ekim günlerini kapsayan program şöyle:
"* 28 EKİM 2006-CUMARTESİ GÜNÜ
CUMHURİYET YÜRÜYÜSÜ
Yer: Hükümet Meydanındanbaşlayarak Fuzuli Caddesini Takiben Kanal Boyundan Atatürk Anıtı Önü kadar yürünecek
Saat: 12.00
ÇELENK SUNMA TÖRENİ
Yer: Atatürk Anıtı
Saat: 13.00
ATATÜRK EVİ GEZİSİ
Yer :Atatürk Evi
Saat: 13.25
KONFERANS:
"Atatürk ve Cumhuriyet" Konulu Konferans İnönü Üniversitesinden Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Makbule SARIKAYA
Saat: 13.35
Yer: Halk Eğitim Merkezi Salonu
2 NCİ ORDU KOMUTANLIGI BANDO GÖSTERİSİ
Yer: İnönü Kapalı Çarşı Üzeri
Saat: 15.00
CUMHURİYET KONSERİ
Yer: Sabancı Kültür Merkezi
Saat:20.00
* CUMHURİYET BAYRAMI 29 EKİM 2006 PAZAR GÜNÜ
TEBRİKLERİN KABULÜ
Malatya Valisi H.İbrahim DAŞÖZ, 2 Ordu Komutanı Orgeneral Hasan IGSIZ ve Belediye Başkanı H.Cemal AKIN İle birlikte tebrikleri kabul edeceklerdir.
Yer: Valilik Makamı
Saat: 09.30
KUTLAMA TÖRENİ
Halkın Bayramının kutlanması ve resmi geçit töreni
Yer: İnönü Meydanı
Saat: 10.00
BELEDİYE MEHTERAN GÖSTERİSİ
Yer: Hürriyet Parkı
Saat: 14.00
2 NCİ ORDU KOMUTANLIGI BANDO GÖSTERİSİ
Yer: Kernek Meydanı
Saat: 15.00
CUMHURİYET KOKTEYLİ
Yer: Altın Kayısı Oteli
Saat: 19.00
HAVAİ FİŞEK GÖSTERİSİ
Yer: İnönü Kapalı Çarşı Üstü
Saat: 20.00"
ÜNİVERSİTENİN PROGRAMI..
Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla İnönü Üniversitesi'nde de kutlama programları gerçekleştirilecek.
Üniversitenin akademik ve idari personelinin, 28 Ekim Cumartesi günü il merkezindeki "Cumhuriyet Yürüyüşü"ne katılacakları bildirildi.
Üniversitede; 30 Ekim Pazartesi akşamı Türk Sanat Müziği Solisti Umut Akyürek'in konser vereceği Cumhuriyet Balosu düzenleneceği, 31 Ekim Salı günü de 17.30'da Rektörlük önünden Kıbrıs Meydanı'na kadar "Cumhuriyet Fener Alayı" gerçekleştirileceği belirtildi.
MESAJLAR..
Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Belediye Başkanı Cemal Akın'ın yayınladığı mesaj şöyle:
"I. Dünya savaşından çıktıktan sonra, varlığını ortadan kaldırmak isteyen devletlere rağmen, verdiği Kurtuluş Savaşını zaferle sonuçlandıran Türk Milleti, kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devletiyle yeniden dünya devletleri arasında hak ettiği yeri almıştır.
İmkansızlıklar içerisinde modern silahlarla donatılmış ordulara karşı kazanılan Kurtuluş Savaşından sonra, kurulan Cumhuriyetimiz olağanüstü fedakarlıkların neticesidir.
Yokluklar ve zorluklar içerisinde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından kurulan Türkiye Cumhuriyetini yükseltmek ve daha ileriye götürmek bizlerin görevidir.
Bu ülkenin vatandaşları olarak Cumhuriyetimizin gelişmesi, yücelmesi için durmadan çalışmalı, bizden sonra gelecek nesillere daha gelişmiş bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti bırakmalıyız.
Bu doğrultuda şehrimizin de daha yaşanılabilir bir hale gelmesi için, Malatya Belediyesi olarak özveriyle çalışmalarımız sürmektedir.
83 yıldır Türkiye Cumhuriyetinin çatısı altında yaşayan vatandaşlarımızın, ilelebet mutluluk, huzur, refah ve güven içerisinde yaşamaları temennisiyle, Cumhuriyetimizi kurarak bizlere emanet eden Mustafa Kemal Atatürk ve emeği geçenleri rahmet ve şükranla anıyoruz."
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu'nun mesajı ise şöyle:
"Kurtuluş Savaşının kazanılmasından sonra, yeni ve çağdaş bir devlet yapısı oluşturmak amacıyla Ulu Önder ATATÜRKün ulusumuza armağan ve emanet ettiği demokratik ve laik Cumhuriyetimiz, toplumumuza aşağıda kısmen belirtilen değerleri kazandırdı.
Cumhuriyet;
· Ümmetçilikten ulusçuluğa,
· Kölelikten vatandaşlığa,
· Hanedan yönetiminden halk yönetimine,
· Yerel egemenliklerden ulus devlet yapısına,
· Teokratik devlet yapısından laik devlet yapısına,
· Dogmatik eğitimden akıl ve bilim eksenli çağdaş eğitime,
· Hurafelerden akla dayalı düşünceye,
· Arapça ve Farsçadan oluşan Osmanlıcadan Türkçeye,
· Arap Alfabesinden Latin Alfabesine,
· Kılık-kıyafet açısından uygar dünyanın benimsediği giyim tarzına,
· Şeriata dayalı hukuktan çağdaş ve laik hukuk düzenine geçişin adıdır.
Biz Türklerin tarihindeki en büyük değişimlerin, dönüşümlerin ve devrimlerin adı Cumhuriyettir. Bu devrimler Türk Ulusunun geleceği ile özdeşleşmiştir. Bu devrimlerin de içinde yer aldığı ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİ ise ulusumuzun büyük kısmında kabul görmüş ve özümsenmiştir.
Toplumumuza yeni ve çağdaş kazanımlar sağlayan demokratik ve laik Cumhuriyetimizin temel niteliklerini yıpratmaya, aşındırmaya ve ulusal birliğimizi bozmaya yönelik faaliyetler son zamanlarda hız kazanmıştır. Yurtiçi ve yurtdışından bu coğrafyada yaşayan Türk Ulusunun varlığına yönelik tehditlere rağmen, Cumhuriyetimiz; yetiştirdiği bireyler ve oluşturduğu kurumlarla sonsuza kadar yaşatılacaktır.
Ulu Önder ATATÜRKün Düşünce Sisteminden asla ödün vermeyeceğimizi ve Cumhuriyetimizin kazanımlarını sonsuza kadar yaşatma azim ve kararlılığında olduğumuzu bir kez daha kamuoyuna saygıyla duyurur, ulusumuzun Cumhuriyet Bayramını kutlarım."
MHP İl Başkanı Ömer Ekici'nin Cumhuriyet Bayramı mesajı şöyle:
"..Cumhuriyeti ilelebet var edecek enerjiyi yaratmak için kutlayacağımız Cumhuriyet Bayramının anlamını çok iyi idrak etmemiz gerekir. AB hayali uğruna Cumhuriyetin temel kazanımları ve temel kurumları üzerinde "operasyon" yapılmaya yeltenilmektedir.
Ulus ve üniter Devlet yapısının korunması konusu aslında siyasetin değil her insanın "Hürriyet" için hedefi olmalıdır.
Çünkü, yoktan var edilerek yaratılan Cumhuriyetin "millet" kimliğini milli değerlerini kültürünü bir arada tutmanın tek yolu bu iki değeri korumaktan geçer.
Dosta "güven"düşmana "korku"veren milli birliğimizi yıpratma çabaları fark edilmelidir.
Cumhuriyet etkinlikleri sadece protokolün görev icabı kutlamalarıyla değil,milli vicdanın cumhuriyeti korumak ve yaşatma mesajı verebilmesi adına tüm halkın katılımıyla kutlanmalıdır. 29 ekim İç ve dış mihraklara bütünlük mesajı verebilmenin fırsatı olmalıdır.
Artık tehlike kapımızda değil içimizdedir. Bizim bu sinsi tehlikeyi bertaraf etmemiz bir bütünlük içinde yeniden milli mücadele ruhu ile, gerektiğinde "büyük taruz" ruhuyla def etmemiz mümkündür. Cumhuriyeti yaşatmak kutsal vazifedir.
İnsanlarımızın hafızasını tazeleme fırsatı yaratan "Cumhuriyet bayramını" izandan iyi geçirmek gerekir.
630 yıl dünyaya hükmetmiş cihan imparatorluğunun "takati" tükenmiş küllerinden çakan bir kıvılcımdan tutuşturduğumuz ateşin etrafında "ya istiklal,ya ölüm"diye haykıran kahramanlarımızın şehitlerimizin yoktan var ettiği bu emaneti kim unutabilir!!.
Şimdi birileri ortaya çıkıp içlerinde hissedemedikleri duyguyu yok sayarak bastıkları yeri sadece "toprak"zanneden zatlara dikkat etmek gerekir.
Koskoca bir cihan devletinin Anadolu'da minimize edilmiş ama "dimdik" onuru ile yaşayan "yaşatılacak" Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilelebet var olacaktır.
Masa başında BOP un Topun peşinden bir hayal uğruna koşanlar şunu anlamalıdır. İstiklal mücadelesiyle yoktan var edilen bu topraklar masa başında "puro"içerken çizilen sınır ve Devletciklerle karıştırılmamalıdır.
Değerlerimizin korunmasının Teminatı Hürriyet istiyorsak Düşmanı caydıran tek gücümüz şanlı Ordumuza, kardeşlik bağlarımıza,milli hassasiyetlere sahip çıkalım.
Mazisi yüce, tecrübesi engin bu millete güvenmek Onun göz bebeği Cumhuriyete sahip çıkmak hepimizin boynunun borcudur.
Tarih 29 Ekim.Cumhuriyetin 83.Yılıdır.Herkes ve Türkiye üzerinde hesapları olan yeni emperyalizm bilmelidir ki Cumhuriyet daha çok 83 yıllar görecektir.Çünkü kuruluşu sağlamdır.Arkasında,Mustafa Kemal Paşanın başlattığı ve milletle,yeni düzenlediği Türk ordusu ile birlikte milli mücadele ve Anadolu ihtilali ve onun felsefesi vardır.Lozan vardır.Milliyetçi Hareket vardır.Emperyalizmin tarihi yenilgisinin sonucunda doğan bu devletin adı Türkiye Cumhuriyeti Devletidir."
Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Tunçdemir ise şu mesajı yayınladı:
"Kurtuluştan kuruluşa giden yol, ATATÜRK önderliğinde büyük bir inanç ve kararlılıkla yürütülmüş, tüm yokluk ve yoksulluklara rağmen eşine az rastlanır bir zafer ile sonuçlanmıştır. 19 Mayıs 1919 tarihinde başlayan bu Milli Kurtuluş Savaşı süreci Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasıyla bitmemiş, Türk Ulusunun çağdaş dünyayla bütünleşmesine olanak sağlayan Cumhuriyet rejiminin kurulmasıyla asıl hedefine ulaşmıştır. Felsefesinde insan hakları, demokrasi, hukuk devleti ve temel özgürlükler gibi değerleri barındıran Cumhuriyet kavramı ile birlikte dünyaya açılan vatandaşlarımız, güzel ülkemizi uygar ülkeler düzeyine çıkarma yarışına girmiştir.
Yapılan işleri sayıp dökmek kolay değildir. Atatürk'ün "Yaptıklarımızı asla yeterli göremeyiz; çünkü, daha çok ve daha büyük işler yapmak zorunluluğunda ve kararlılığındayız." sözüyle vurguladığı gibi, ülke olarak geldiğimiz düzeyi hiçbir zaman yeterli görmemeliyiz. Ülkemizin gelişmesi için daha çok çalışmalı, yeni kuşaklara yurttaşı olmaktan gurur duyacakları güçlü bir ülke bırakabilmek için birlikte çaba göstermeliyiz. Bizlere düşen en büyük görev, Cumhuriyetimizi tüm kazanımlarına sahip çıkarak korumak, yeni eserlerle yücelterek, geleceğe taşımak, genç kuşaklara yurttaşı olmaktan onur duyacakları bir ülke bırakmaktır. Atatürk ilke ve devrimlerinin korunması, Cumhuriyet'in tüm değerleriyle sonsuza değin yaşatılması hepimizin ortak sorumluluğudur
Bir toplum geçmişi ile, hele de yakın geçmişi ile ne kadar ilgili ise geleceğini de o kadar doğru şekillendirebilir, geçmişini bilmeyen unutkan toplumların geleceğinin aydınlık olması beklenemez. Ümmet olmak yerine ulus olmayı içlerine sindiremeyen Cumhuriyet düşmanları, Kemalist ideolojiden ve devrimlerinden öç almayı hiç bir zaman akıllarından çıkarmadılar. Kurulduğundan itibaren dört koldan saldırıya uğrayan, her türlü tahribat ve tahrifat çabalarına direnen Cumhuriyet'in 83 yıllık kazanımları, onurlu bir Ulus olarak geleceğe güvenle bakmamızı olanaklı kılmaktadır.
Cumhuriyetimizin kuruluşunun kutladığımız 83 üncü yıllında ülkemiz çeşitli tuzakların eşiğine itilmek istenmektedir. Avrupa Birliğine alınma bahanesi ve aldatmaları ile bu tuzaklar yoğunlaşarak saldırılar artırılmaktadır. Emperyalizmin maşası bölücü örgüt PKK nin, güvenlik güçlerimizi dış güçlerin desteğiyle şehit etmeye devam etmesi; etnik kışkırtmalar; sahte Ermeni Soykırımı savlarını öne süren hain zihniyetlerin varlığı; Kıbrıstan ödünler istenmesi, halkımızın öz varlıkları olan ulusal kaynaklarımızın işbirlikçileri aracılığıyla uluslar arası tekellere sunulması; Bununla birlikte, gelir dağılımındaki adaletsizlik, işsizlik yoksulluk ve yolsuzluklar.. Sevr düşüncesini hayata geçirmeye çalışan dıştaki ve içteki ihanet odaklarının tehlikeli gidişatı .Avrupa Parlamentosunda dillendirdikleri Türkiyeyi parçalama konularındaki vatan hainliğindeki cüretkar çıkışlara hükümet kanadından dahi en ufak bir açıklama dahi gelmiyor... Ne bir ses ne bir nefes!.. Kıbrıs Rumlara, Güneydoğu Barzani, Talabanilere... Olaylara halkımız, film izler gibi tepkisizce yaklaşmaktadır.
83 yıl önce yokluklara, olanaksızlıklara karşın; bir karış denilebilecek yerleri işgalcilere vermemek için yüz binlerce şehit vermekte tereddüt etmeyen bu ulusun; bugün Cumhuriyete karşı içten ve dıştan yapılan saldırılara, yeterli duyarlık göstermemesi düşündürücüdür. Bu durumun nedenini bugünde değil elli küsur yıllık hükümet politikalarında aramak gerekir.
Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürkün deyişiyle vaziyet ve manzara_i umumiye hiç de iç acı değildir.
Bütün bunlara rağmen,Cumhuriyete ve onun ilkelerine sürekli bir saldırıyla, ilerlemeyi tersine döndürüp ulusu yenden ortaçağın karanlığına sürüklemek isteyen gerici ve bölücü eğilimlerin varlığına ve tarihin çöp sepetine atılmış ümmetçiliğin ve padişahlık özlemlerinin artışına da tanık olmaktayız.
Bu durum Cumhuriyet ilkelerine daha çok sahip çıkılmasının gerekliliğini de bizlere göstermektedir.
İleri ve engin bir görüşle bizleri, Kurtuluş Savaşın sonrasının en büyük kazanımı olan Cumhuriyet yönetimine eriştiren ilk Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, cumhuriyetimizin biçimlenmesinde, korunmasında , yaşatılmasında emeği geçmiş olan kişileri kahraman silah arkadaşlarını, bu toprakları yurt yapan şehitlerimizi ve gazilerimizi de sonsuz gönül borcu saygı ve minnetle anıyor, Ulusumuzun Cumhuriyet Bayramını kutluyoruz."
Bu arada, Atatürkçü Düşünce Derneği'nin, "Kuru Fasulye, Pilav" menülü geleneksel Cumhuriyet Yemeği de, 29 Ekim Pazar günü saat 12.30'da Melita Restaurantta verilecek.
Malatya Aktif İşadamları Derneği Başkanı Kubilay Karaaslan da şu mesajı yayınladı:
"Cumhuriyetimizin 83. kuruluş yıldönümünü kutluyoruz.
Türk milleti, varlığına kastedenlere karşı verdiği Kurtuluş Savaşı'nı zaferle bitirmiş ve Cumhuriyet'le, tarih sahnesinde dinç bir şekilde yeniden önemli bir yer almıştır. Cumhuriyet, büyük Atatürk'ün gerçekleştirdiği en büyük devrim; milli tarihimizin kaydettiği çok büyük bir atılımdır. 29 Ekim 1923'te, sadece bir rejim değişikliği yapılmamıştır; aynı zamanda bir milli devlet de kurulmuştur. Cumhuriyet, her şeyden önce özgürlükçü bir açılımdır. Rejim ve devlet, zaman içerisinde, bu özgürlükçü çizgi üzerinde, çağdaş bir anlayışla kurumsallaşarak
yerleşmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, bir anayasal devlettir. Temel hak ve hürriyetlere dayanan çoğulcu parlamenter rejimi benimsemiş, laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devletidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ülkenin sınırlarını, topraklarını, insanlarını korumak için gayet kararlı bir mücadeleyi yürütmüştür ve yürütmektedir. Bu mücadele, başarı ile sonuçlanacaktır. Şehit askerlerimize, polislerimize, öğretmenlerimize, tüm güvenlik mensuplarına ve vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Bu
mücadeleyi kahramanca yürüten Silahlı Kuvvetlerimize ve diğer güvenlik mensuplarımıza şükranlarımı sunuyorum."
Anadolu Basın Birliği Malatya Şube Başkanı Zeki Dağ'in mesajı:
"Kurtuluştan kuruluşa giden yol, ATATÜRK önderliğinde büyük bir inanç ve kararlılıkla yürütülmüş, tüm yokluk ve yoksulluklara rağmen eşine az rastlanır bir zafer ile sonuçlanmıştır. 19 Mayıs 1919 tarihinde başlayan bu Milli Kurtuluş Savaşı süreci Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasıyla bitmemiş, Türk Ulusunun çağdaş dünyayla bütünleşmesine olanak sağlayan Cumhuriyet rejiminin kurulmasıyla asıl hedefine ulaşmıştır. Felsefesinde insan hakları, demokrasi, hukuk devleti ve temel özgürlükler gibi değerleri barındıran Cumhuriyet kavramı ile birlikte dünyaya açılan vatandaşlarımız, güzel ülkemizi uygar ülkeler düzeyine çıkarma yarışına girmiştir."