SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Daire Başı Destek Tutarı 2,5 Milyon TL Olmalı'

'Daire Başı Destek Tutarı 2,5 Milyon TL Olmalı'
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2025 yılı şubat ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini yayımladı. Verilere göre inşaat maliyet endeksi, şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,94 artış gösterdi. TÜİK’in yayımladığı veri sonrası açıklama yapan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Resmi verilerde gösteriyor ki inşaat maliyetleri ciddi oranda artıyor. Yerinde dönüşüm için verilen 750 bin TL hibe, 750 bin TL kredi toplam 1 milyon 500 bin TL destek ödemesi günümüz maliyetleri karşısında yetersiz kalıyor. Daire başı verilen destek tutarının toplam 2 milyon 500 bin TL’ye çıkarılmasını bir kez daha talep ediyoruz” dedi.

Şehre geri dönüşler için yerinde dönüşümün hızlanması gerektiğine vurgu yapan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Asrın felaketinin üzerinden 26 ay geçti. Malatya olarak deprem sonrası nitelikli göç verdik. Resmi rakamlara göre deprem öncesi 812 bin 580 olan şehrimizin nüfusu depremle birlikle 700 binli rakamlara düştü. TÜİK’in yayınladığı rapora göre Malatya’dan 102 bin 621 kişi nüfusunu başka şehirlere almış. Nüfusunu almadan yaşamına başka şehirlerde devam edenleri de göz önünde tuttuğumuzda bu sayı 200 bine yaklaşıyor. Elbette geri dönenler oldu, ancak geri dönüşün tam anlamıyla hızlanması için yapılaşmanın da hızlanması gerekiyor. TOKİ eliyle inşa edilen deprem konutları hızla yükseliyor ancak yerinde dönüşüm beklenilen hızda değil. Belediyelerimiz yerinde dönüşüm proje ruhsatlarını hızlandırdı, bu konuda belediye başkanlarımıza teşekkür ediyoruz. Ancak kaybettiğimiz zamanı geri kazanmamız için yerinde dönüşümü teşvik edecek adımlar atılmalı” dedi.

“2 MİLYON 500 BİN TL’YE ÇIKARILMALI”
Yerinde dönüşüm desteğinin 2 milyon 500 bin TL’ye çıkarılması gerektiğini belirten Başkan Sadıkoğlu, “Rezerv alan dışında kalan imarlı parsellerde yerinde dönüşüm için verilen 750 bin TL hibe, 750 bin TL kredi, toplam 1 milyon 500 bin TL destek ödemesi günümüz maliyetleri karşısında yetersiz kalıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Şubat ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini bugün yayımladı. Verilere göre inşaat maliyet endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,24, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 23,94 artış gösterdi. Resmi verilerde gösteriyor ki inşaat maliyetleri ciddi oranda artış gösteriyor. Meslek komitelerimizden aldığımız bilgiye göre şu anda ortalama 120 metrekare bir dairenin maliyeti 2,5 milyon TL’nin üzerinde. Ve bu maliyet her geçen gün artıyor. Hem devletimiz hem de vatandaşımız için en doğru çözüm olan yerinde dönüşümün hızlandırılması için destek miktarları artırılmalıdır. Daire başı verilen hibe ve kredi destek tutarının toplam 2 milyon 500 bin TL’ye çıkarılmasını bir kez daha talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Ersin baba (1 hafta önce)
    Söylediklerini kulakları duyuyor mu yoksa başka bir durum mu .
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Malatyali (1 hafta önce)
    Başkanım aylardır söylüyoruz velilere gittik bakana dedik yılbaşında önce inanç hanım dedi meclise sunuldu çıkacak halen çıkacak yok bunlar zam felan yapmaz yerinde dönüşüm yapanları zaten debrem zede görmüyorlar sen tokki mutahitlerine 2 buçuk 3 milyon ver vatandaşa de sen 1 buçuk milyon la ev yap nasıl Yapa can o bir buçuk u da alana kadar bir sürü zahmet şöyle de bir durum var mutahitler yüzde 30 hak edişi bile içeri vermiş adam 2 kat a cıkmış daha hak edis alamamış o adam ne yapacak hali ile inşaat i durduracak yerinde dönüşüm yapan kirada da muaf rezerv alana var tokki bekleyene var yerinde dönüşüm yapana yok her taraf da adaletsizlik üstelik 1500 üstüne 1 milyon da mutahite ver dedik mi hain ilan ediliyoruz malatya nin gerçekten sahibi yok oyu alırken güzel 30 haziranda yerinde dönüşüm de son bugün mutahitle anlaşsalar 4,5 ayda belediyelerde çıkamazlar nasıl olacak peki halen yıkılmayan bina var
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ahmet (1 hafta önce)
    Esnaflar normale dönse Malatya da normalleșir. Önce esnafların vicdansızca fiyatlamalarina bir düzen getirip onlara ahilik ahlakını hatırlatmakla ișe bașlayin. En azından çevre illere yakın fiyatlama larda bulunursa sayın esnaf eșrafi memleket normale döner. Malatya da doğup büyüdüm ama Diyarbakir ve Elazığı görünce gerçekten memlekete çok üzülüyorum. Ama kendimize gelmemiz, kendimize çeki düzen vermemiz lazım. Yoksa devlet 10 milyonda verse hiç bir ișe yaramaz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 hafta önce)
    Unuttular insanları. Kimseden ses çıkmıyor diye işler yolunda sanıyorlar. Her hafta bir başkan dile getirse insanların sesi duyulur. Ama insanlar öldüğü ve mal kaybettiği ile kaldı.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Turgay (1 hafta önce)
    Bir çözüm sunacaksanız biraz gerçekçi olun, trübünlere oynayıp durmayın sayın başkan..2.5 milyon nedir ya..
    %77
    %23
    Yanıtla