Soruşturulmak istenen MİT'çilerle ilgli son kararı verecek olan Danıştay dairesinin 3 üyesi değiştirildi. Bir üyenin de, Başbakan'ın teyzesinin oğlu olduğu ortaya çıktı.
İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısının, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, önceki müsteşar Emre Taner, yardımcısı A.G ve iki MİT görevlisinin “şüpheli” sıfatıyla ifadelerini almak istemesinin ardından ‘jet hızıyla’ yasa değiştirilerek MİT’çilerin Başbakan’ın korumasına alınmış, Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya da soruşturma uzaklaştırılmıştı.
Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk'ün bugün köşesine taşıdığı iddiaya göre, hükümetin MİT Yasası’nın 26. maddesinde değişiklik yaptığı gün, Danıştay Başkanlar Kurulu da, Hüseyin Karakullukçu’nun başkanlığında önemli bir düzenleme yapıyordu. “Danıştay’da iş yükünün azaltılması amacıyla” yeni planlama yapılmış, 32 üyenin görev yeri değiştirilmişti.
Danıştay üyelerinin görev yerleri 17 Şubat Cuma günü değiştirildi. Aynı gün TBMM’de “Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu”nda değişiklik kabul edildi, Cumhurbaşkanı kanunu onaylandı, 18 Şubat’ta bu değişiklik Resmi Gazetede yayımlandı.
İZİN VERECEK DAİREDE DEĞİŞİKLİKLER
Başbakanın MİT Müsteşarı ile ilgili Savcılığın başvurusu üzerine MİT Müsteşarı ve önceki görevlileri hakkında soruşturma izni vermemesi halinde, C.Savcısı bu kararın kaldırılması için Danıştay’a başvurabilecek. Başvurunun yapılacağı daire ise Danıştay 1. Dairesi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, soruşturma izni verilmemesi halinde bunu kaldırmaya yetkili olan Danıştay 1. dairesinde 3 savcının görev yerinin değiştirildiğini açıkladı. Danıştay 1. dairesinin üye sayısı da azaltıldı. Alanında uzmanlaşmış olan üyelerden Ahmet Başpınar, Abdullah Dörtlemez ve Muzaffer Dilek başka dairelere atandı. Muzaffer Dilek, üç yıldır görev yaptığı daireden alınması üzerine görevinden ayrılmayı uygun buldu.
Daire Başkanı Osman Alpak, üyelerden Hicabi Ece, Fethi Aslan ve İbrahim Er yerlerini korurken, bu daireye yeni üye olarak Galip Tuncay Tutar verildi.
Üyelerden birisi Başbakanın teyze oğlu
Eğer, Başbakan MİT yöneticileri hakkında soruşturma izni vermezse, C.Savcısı bunun kaldırılması için Danıştay’a başvurabilecek. Dosya da Başbakan’ın teyzesinin oğlu olan İbrahim Er’in da üyeleri arasında bulunduğu Danıştay 1. Dairesi’nde incelenecek.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.