SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Darende'de Davullu- Zurnalı 3 Gün Kutlama Yapıldı, Sonra.."

A- A+ PAYLAŞ

Sivas ve Malatya- Darende'de 70’li yıllarda yabancı mühendislerin başkanlık yaptığı sondaj çalışmalarında petrol bulundu, petrol bulunan üç kuyu da “yetersiz” denilerek betonla kapatıldı.

Sivas’ta 60’lı yıllardan günümüze kadar mesleğini sürdüren duayen gazeteci Sirer Doğan, 70’li yıllara dair Türkiye’de petrol gerçeğini tartışmaya açacak önemli bilgileri gün yüzüne çıkarttı. 70’li yıllarda Malatya’nın Darende ilçesi, Sivas’ın Celali ve Halep köylerinde petrol sondajı yapıldığını belirten Doğan, yabancı mühendislerin başkanlık yaptığı bu sondaj çalışmalarında petrol bulunmasına rağmen bulunan petrollerin yetersiz olduğu gerekçe gösterilerek kuyuların üzerinin betonla kapatıldığını hatırlattı.

Petrol çıkınca 3 gün kutlama yapıldı
Sivas ve çevresinde petrol sondajlarının yapıldığı 70’li yıllarda aktif gazetecilik yapan Sirer Doğan, 1970 yılında Darende’de petrol çıkınca 3 gün kutlama yapıldığını anımsatıp, “Maden Teknik Arama Orta Anadolu 1. Bölge Müdürlüğü Sivas’ta kurulduktan sonra ilk petrol aramaları, 1967, 1968 yıllarında Malatya’nın Darende ilçesinde yapıldı, 3 kuyu açıldı. Kuyuların bir tanesinden mağara çıktı, arpa dökülerek sıkıştırma yapılarak kapatıldı. 1969-1970 yılarında petrol çıkıp her taraf siyah olunca Darende'de davullu zurnalı 3 gün kutlama yapıldı. MTA’nın çalışan işçilerine birer maaş ikramiye verildi” dedi.

Ekibin başında Rus mühendis vardı
Doğan, Darende’de petrol bulunmasının ardından ilçede büyük sevinç yaşandığını ancak sevincin uzun sürmediğini belirtip, “İlçe halkı petrol zengini olacağız diye çok sevinildi. Fakat o ekibin başı bir Rus mühendisti. Daha sonrasından yeterli petrol olmadığı için bu kuyular kapatıldı. Darende'de olan kuyuların kapatılmasından sonra burada bulunan kule sökülerek Sivas Celalli Karayün’e taşındı. Burada kurulduktan sonra sondaj çalışmaları yapıldı. 1972’de bin metreye inildiğinde petrol buluntusuna rastlandı.” Dedi.

Bu kez ABD’li mühendis
Doğan, Sivas’ın Celali köyünde petrol bulgusundan sonra sondaj çalışmalarının sürdüğü ancak ABD’li mühendisin başkanlık yaptığı çalışmanın yine ilginç bir şekilde sonlandırıldığını ifade ederek, “Calali-Karayün’de 1973’de 2400 metreye kadar inildi, fakat burada da ekibin başında Amerikalı vardı. Burada da çıkan petrol yetersiz denilerek bu kuyuda kapatıldı. Bundan sonra Halep köprüsü deriz o bölgede yine MTA tarafından, özel sektör tarafından petrol sondaj çalışmaları yapıldı. En sonunda 1990’lı yıllarda Gürün’de bir şirket tarafından 2040 metre dibe ulaşıldı. O arada yine yetersiz denilerek kapatıldı” dedi.

“O kuyularda petrol var”
Usta gazeteci Sirer Doğan, üzeri betonla örtülen kuyularda petrol olduğuna inandığını belirterek şunları söyledi: 

“Ama teknolojini gelişmesi, zamanın geçmesi, petrol oluşumu göz önünde alınırsa bu kuyular tekrar denendiğinde iyi neticeler alınacağına inanıyorum. Devletimizin bu konuda çalışma yapmasını bekliyorum. O zaman teknik yönden bizim yetişmiş elemanımız yoktu. O yüzden bize dışardan yardıma gelen insanlar ne diyorsa kabullenmek zorundaydık. O nedenle bugün ki gelişen teknoloji ve yetişen elemanlarımızla tekrar araştırma yapmanın ülkede büyük faydası olacağına inanıyorum”.

Sivas, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • malatyalı (2 yıl önce)
    bu haberleri yaparken ,sanki petrol var çıkarmıyorlar.izlenimi yaratılmasın.2000-3000mt sondaj kuyusumu olur.bu derinlikten çıkan petrolu aynı zaman da pompa ile çekeceksin graviteside düşük olacak varili şuan 110dolar sen 500 dolara mal edeceksin.bunu hangi akıl çıkarır.bunlar milletin hoşuna giden haberlerdir dönem dönem yayınlanır.arap yarımadasında 100mt sonra kalitesi üst seviyede petrol çıkar,maliyet 10-15 dolar.neden türkiyede çıkmıyor.güney sınırlarımızda çok derinlerde orta kalitede çıkıyor maliyet yine yüksek,dışarıda daha ucuza alındığı için pek önemsenmiyor.tüm hükümetler bunu kullanır umut fakirin ekmeğidir misali ,bizde var çıkarmıyorlar.ne kadar hoşumuza gidiyor bu laf.acı gerçek bizde petrol yoook..
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Yer Bilimci (2 yıl önce)malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    Gayet açıklayıcı yazmanıza rağmen beğenmeyenlerin oranı fazla. Halkımız zannediyor ki petrol varsa hemen arabayı yanaştır depoyu doldur. Üretim maliyeti denen bir kavrama uzaklar. Madem adamlar beton döküp kapatmış buyursun TPAO gitsin bu gazeteci beyefendi ile açsın kuyuları çıkarsın. Beyefendi birde "petrol oluşumu göz önüne alınırsa" demiş. Kayısı mı bu hemen olgunlaşsın? Milyon yıl gereken sürecin 60-70 yılda tamamlandığına inanıyor. Araştırmayan, duyduğuna inanan insanlar ile yol alınmaz. Ondan sonra canlı yayında verilen "jelibon rezervi bulundu" haberine seviniriz.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • MURAT (2 yıl önce)
    Tüm dünya Biliyorki Türkiyenin neresine bakarsanız bakın petrol var. Ama gel görki işte......
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Ali Yıldırım (2 yıl önce)
    Babam haberde bahsi geçen yerlerde bizzat çalışan ve emekli olan, MTA işcisiydi. Rahmetli oldu.Darende hacılar mevkiinde, Darende den Gürün istlkametine giderken, baglarbasi üzüm bağlarını geçtikten sonra yolun sağ tarafında sondaj yapıldığını anlattı.suan da sondajin kalintilari mevcuttur. Bize aktardığı bilgiler haberi dogrular nitelikteydi.
    %97
    %3
    Yanıtla