Malatya Belediye Meclisi Mayıs ayı olağan toplantısı meclis başkan vekili Dr.Mehmet Şehitoğlu başkanlığında yapıldı. Meclis gündemdeki ve gündem dışı verilen önergeleri görüştü. Toplantı da Denetim Komisyonu raporu ve hemşerimiz eski Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile ilgili Başbakan Tayyip Erdoğanın yaptığı benzetmeye karşı CHPli Doğan Ağdaş Aynen iade ediyorum deyince, AKPliler tepki gösterdi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantı, AKPli üyelerin çevre düzenleme, binaların dış cephelerinin düzenlemeleri ve benzeri konularda çalışmalar yapmak için bir komisyon kurulması ile parkmetre uygulaması tarifesinin belirlenmesi, Belediye hukuk bürosuna Av. Ferda Dönmez ve Av. M.Ziya Gündüzün tam zamanlı sözleşmeli personel olarak alınması önergeleri gündeme alındı ve kabul edildi.
Muhtelif cadde ve sokaklarda uygulanacak olan parkmetre işgal harcı görüşülerek karara bağlandı. Parkmetre uygulanacak cadde ve sokaklarda park ücreti 05-30 dakika arası 1 TL, 30-60 dakika arası 2 TL, 60-120 dakika arası 3 TL, 120-180 dakika arası 4 TL ve 180 dakika üzeri 10 TL olarak belirlendi. Ayrıca Engelli araçları 30 dakikaya kadar bu alanlardan ücretsiz olarak faydalanacaklar.
DENETİM RAPORU TARTIŞMASI..
Saadet Partili (SP)li üyelerin verdiği, CHP ve bağımsız üyelerin de destek verdiği Geçtiğimiz toplantıda 2009 yılı Denetim raporu hiç okunmadan meclisten geçirildi. Meclisin bilgilenmesi için Denetim Raporunun mecliste okunmalı.İstemini içeren yazılı önerge okundu. Denetim Komisyonu üyesi Metin Mandal Denetim Raporu yasal süresi içinde hazırlandı ve başkanlığa sunuldu. Başkan gerekli gördüğü konularda gereğini yapacaktır dedi.
SPli üye Celalettin Gönültaş Geçen toplantıda sadece hazırlandığı söylendi. Meclis üyeleri olarak rapordaki iddiaları basından öğreniyoruz. Böylesine abes bir durumla karşı karşıyayız. Raporda ki iddialar yenilir yutulur cinsten değil. Belediye hizmet binası ince iş ihalesi, ihalelerin belli firmalara verilmesi gibi çok bir çok yolsuzluklardan bahsediliyor. Biz bunları basından duyuyoruz. Biz bu iddialara illa ki doğrudur demiyoruz ama önergemizin gündeme alınmasını ve meclisin bilgilendirilmesini istiyoruz. dedi.
Bağımsız üye Mehmet Moran ise Denetim raporunda yer alan iddiaların içeriğinden utanıyor üzülüyorum. Raporda yer alan iddialar doğru mu? Bugüne kadar herhangi bir açıklama yapılmadığından hareketle demek ki doğruymuş. O zaman suçlular hakkında ne gibi işlem yapılmıştır? Bunları bilmek hakkımız. diye konuştu.
AKPli komisyon üyesi Metin Mandal da 5 yıldır denetim komisyonlarında görev aldım. Yasa diyor ki; raporda suç unsuru varsa yetkili merciler tarafından suç duyurusunda bulunulur. dedi.
AKPli meclis üyesi ve Başkan yardımcısı Ertan Mumcu Raporda yer alan iddialarla ilgili birimlere yazılar yazıldı. Geçmiş dönemlerde uygulanan doğrudan satış yöntemi ile ilgili olarak çok ciddi şikayetler alıyorduk. Şimdiki yöntemle tamamen internet ortamında şeffaf bir şekilde ihalelerimizi yapıyoruz savunmasını yaptı.
MHPli üye Ubeyd Akçin Muhalefet olarak bilgilenmek hakkımız. İnanıyorumki yazılar yazılmıştır, savunmalar istenmiştir. Ama sonuç, aynen Mimarlar Odasının açtığı dava gibi, aynen Sümer Fabrika alanı gibi ben yaptım oldu mantığıyla üstü örtülecektir. İddiasını dile getirdi.
İNÖNÜ TEPKİSİ..
CHPli üye Doğan Ağdaş Bu AKPnin faşizan bir uygulamasıdır. Kuvayı Milliyede mücadele etmiş, Cumhurbaşkanlığı, başbakanlık yapmış olan rahmetli Genel başkanıma yaptığı benzetmeyle aynı kafanın ürünü. Ben o sözleri aynen kendisine iade ediyorum diye konuşunca başta Aziz Görgeç olmak üzere AKP sıralarından bağrışmalar, sataşmalar başladı.
O gürültü arasında bağımsız üye Moranın , Meclis başkanvekili Şehitoğluna yönelik Sayın başkan, lütfen yerinizi Aziz Görgeçe veriniz. Meclisi siz mi Görgeç mi yönetiyor? sözleri duyuldu. Başkanvekili Şehitoğlu da Zaten o da başkanvekili, niye olmasın diye Moranı yanıtladı. Moran bu kez de Bari o da yanınızda otursun beraber yönetin o zaman dedi.
Karşılıklı konuşmalar ve sataşmalar uzayında başkanvekili Şehitoğlu meclise yönelerek Önergenin reddini oylarınıza sunuyorum diyerek oylamaya geçti. Önerge AKPlilerin oyları ile gündeme alınması reddedildi.
Gündem dışı verilen önergelerin tartışılması ve karara bağlanmasından sonra gündeme maddelerine geçildi.
Gündemde yer alan, 2009 yılı Mali Yılı Kesin bütçenin onaylanması ve MOTAŞın kredi kullanımı ile ilgili meclis kararında değişiklik yapılması maddeleri AKPlilerin oylarıyla kabul edildi.
Mülkiyeti Belediyeye ait olan Hacı Abdi Mahallesi 702 ada 165 Nolu parselin bitişiğindeki parsellerin sahibine satılması önergesine sıra geldiğinde söz alan CHPli üye Ağdaş; Belediye parsel sahibi olamaz, satılan parsel nereden geldi llk sahibi kim? diye sordu. Ancak, Ağdaşın sorusuna yanıt verilmeden oylamaya geçildi ve satış işlemi kabul edildi.
Kredi kullanılması için Belediye başkanına yetki verilmesi maddesi üzerine söz alan CHPli Ağdaş Hangi proje için kredi kullanılacak. Projeleri görmeden kredi kullanımına nasıl yetki veririz.? sorusunu yöneltti.. Soruya Başkan yardımcısı Mumcu Geçtiğimiz yıl yetki vermiştik Ama yeni çıkan yasa gereği her proje için ayrı ayrı yetki verilmesi gerekiyormuş, bundan sonra bu tür yetki talebi sıkça gelecektir yanıtını verdi. Oylama sonucunda başkana kredi kullanma yetkisi verilmesi önergesi kabul edildi.
YİNE O BÖLGEDE..
Gündemin imar maddelerine geçildi. Gündemin ilk sırasında Mülkiyeti hazineye ait ve imar planında konut alan olan Çamurlu Köyü 4684 ada 1 Nolu parsel özel okul alanı olması için cins değişikliği kabul edildi. Söz konusu parsel, Belediye Başkanı Ahmet Çakırın eski ortağı olduğu Bil Grup Şirketi tarafından yaptırılan, imar yolsuzluğu soruşturmasına da konu olan inşaata bitişik. Bilindiği gibi bu grup, aynı zamanda özel okul işletmeciliği de yapıyor.
İmar maddeleri arasında çekme mesafesinin geriye çekilmesi, yol- park alanı olarak ayrılan alanın kaydırma yöntemiyle konut alanı olarak değerlendirilmesi talepleri komisyondan geldiği şekliyle kabul edildi.
Aşağıbağlar Mahallesi 1995 Ada 1-2-3 nolu parseller, 2000 ada 3-4-5 nolu parseller 4 kattan 10 kata ve 2001 ada 4 ve 5 nolu parseller ise 4 kattan 8 kata çıkarıldı.
Çilesiz Mahallesi 4451 Ada 3 Nolu parsel için istenen 4 kattan 7 kata çıkarma talebi de komisyon raporu doğrultusunda kabul edildi.
İlyas Mahallesi 5478 Ada 7 nolu parsel için önce 10 kata çıkarılması yönünde gelen talep jeolojik raporlar nedeniyle kabul edilmeyince 7 kata çıkartılması da komisyon kararı doğrultusunda kabul edildi.
Meclisin Mayıs ayı oturumu, bir sonraki toplantının 2 Haziran'da yapılması kararıyla sona erdi.