SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Deprem Bölgesinde Biriken Vergi Borçları Bir Defaya Mahsus Silinsin"

A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Plan Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesi görüşülürken Malatya’nın çözüm bekleyen sorunlarını dile getirdi. Ağbaba, Mısır’a giden fabrikalar, biriken vergi borçları, istihdamda yaşanan sıkıntılar,6. Bölge teşvik süresinin uzatımı ve OSB atık sularının yarattığı çevre katliamı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

SANAYİCİLER MISIR’A GÖÇÜYOR

Son yıllarda Malatya’nın da aralarında olduğu şehirlerden Mısır’a sanayicilerin gittiğini ve Mısır'a giden firmalar konusunun çok ciddi olduğunu belirten Ağbaba,  “Malatya sanayisiyle övündüğümüz bir şehir. iki organize sanayimiz var, bu sanayilerde örnek fabrikalarımız var. Malatya OSB’de  hazır giyim işi yapan firmalar hızla Mısır'a gidiyorlar, Mısır'da fabrika açıyorlar.  Mısır'daki yatırım miktarının 3 milyar dolar olduğu söyleniyor, gelecek iki yıla 4 milyara çıkacağı söyleniyor. Yani maalesef bizdeki asgari ücret alana düşük, verene yüksek yani alan 17 bin lirayla geçinemiyor ama veren de o 17 bin lirayla Mısır'la rekabet edemiyor; bunun da sebeplerini siz biliyorsunuz. Üzülerek söylemek istiyorum, Türkiye’nin birçok kentinde sanayiciler gitti ama bizim depremden yıkılmış bir şehir olan Malatya'da da sanayiciler Mısır'a göçmeye başladı. Bu kötü gidişe müdahale etmek gerekiyor.” Dedi.

BİRİKEN VERGİ BORÇLARI BİR DEFAYA MAHSUS SİLİNSİN. 

Depremin ardından biriken vergi borçlarının bir defaya mahsus silinmesini isteyen CHP Milletvekili Veli Ağbaba “Deprem bölgesinde çalışma koşulları cazip hâle getirilmeli. Depremin üzerinden yirmi ay geçmesine rağmen hâlâ sorunlarımız çözülmedi. Organize sanayide faaliyet gösteren fabrikalar işçi bulmakta zorlanırken fabrika ise personel sıkıntısı nedeniyle tam kapasite çalışamıyor, fabrikalar ara eleman bulmakta zorlanıyor. Sayın Bakan, Malatya'daki, Maraş'daki, Hatay'daki,sanayisi olan yerlerdeki insanlara SGK ve prim teşviki sağlanırsa hiç olmazsa biraz bu sorun çözülür” dedi.

DEPREMZEDE FİRMALARA TEFECİ FAİZİ UYGULANIYOR

Ağbaba konuşmasının devamında “OSB’mizde yer yok, ek bölge açılmasını talep ediyoruz; maalesef yeler sıkıntılı, kısıtlı. Depremde yıkılmış şehir için de önemli olacağını düşünüyoruz.Bir de depremzede firmalara tefeci faizi uygulanıyor. Kredi Garanti Fonu’nun deprem destek kredisinin değişken faizli olması firmaları iflasın eşiğine getirdi.Kullandırılan kredi Türk lirası gecelik referans faizine endeksli olduğu için faiz oranı devamlı yükseliyor. Kullanıldığı gün yüzde 11-12 iken şu anda yüzde 60 civarında; deyim yerindeyse depremzede firmalara tefeci faizi uygulanıyor.” İfadelerini kullandı. 

ACİL NAKİT DESTEĞİ ŞART

“Firmaların ayağa kalkabilmesi acil nakit desteğine ihtiyacı var” diyen Ağbaba, “ Deprem bölgesi için teminat şartı kaldırılmalı, her türlü kamu borçlarını faizsiz olarak taksitlendirmek için 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a göre 50 bin TL ve üzeri borçlar için teminat istenmekte; Malatya'nın verebileceği bir teminat yok” dedi.

6. BÖLGE TEŞVİK SÜRESİ UZATILMALI

Cazibe Merkezi Programı kapsamında uygulanan 6. Bölge Teşvik Destekleri süresinin 31 Aralık 2024 tarihinde sona ereceğini hatırlatan Veli Ağbaba, “ Deprem sonrası yeniden ayağa kalkma mücadelesi veren bölge illerin üretimi, ihracatı ve istihdamı adına büyük önem arz etmektedir. 6. Bölge Teşvik Destekleri süresinin uzatılması gerekiyor. Bu konuyla ilgili Bakanlığımızın harekete geçmesi lazım.Sayın Bakan, biliyorsunuz, bizim iki yılımız bu teşviki yaşarken depremde gitti, 6 Şubattan bugüne kadar; dolayısıyla bunun uzatılması lazım. Malatya'da bütün sanayicilerin ortak ricası sizden o; onlar adına bu dileği size iletmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.
OSB ATIK SU SORUNU ARTIK ÇÖZÜLSÜN

Organize sanayide arıtma olmadığı için, daha doğrusu, arıtma yetersiz geldiği/çalışmadığı için ne kadar kirli su varsa Şahnahan’dan başlayıp, Tepeköy, Suluköy, Sütlüce, Topraktepe’de tüm bölgelere aktığını belirten Ağbaba, “Şahnahan Deresi’nde akan suyun yanından geçilmiyor maalesef her yıl bu sorun erteleniyor. “ Sanayi gelişsin mi?” gelişsin; “Yeni fabrikalar açılsın mı?” açılsın ama çevre kirletilmesin. Dün Tarım Bakanına da söyledim, bu çok önemli bir konu, bu çok önemli bir haykırış. Yani o görüntüyü görseniz inanamazsınız. Bu konuda sizden rica ediyoruz. Organize Sanayinin atık suları maalesef Beylerderesi’ne, oradan Karakaya Baraj Gölü’ne kadar akmakta; günlük 48 bin metreküp arıtmaya verilmekte ancak arıtma tesisi yeterli olmadığı için çevre kirliliği önlenemiyor. Maalesef mesire alanları var, tarım arazileri var; bu çok önemli bir konu. Bu sorunun meselenin çözülmesi lazım.” İfadelerini kullandı.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • lmn (5 gün önce)
    yani güzel bir öneri olabilir
    0
    0
    Yanıtla