SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Deprem, Mahalle Kültürünü, Komşuluk İlişkisini, Bütünleşmeyi Zedeledi'

'Deprem, Mahalle Kültürünü, Komşuluk İlişkisini, Bütünleşmeyi Zedeledi'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Kent Konseyi, İnönü Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi ve TÜİK Malatya Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen “Deprem Nedenli Göçün Malatya İline Etkileri” çalıştay serisinin yedincisi, “Deprem Sonrası Göçün Sosyal Hayata Etkileri” başlığıyla gerçekleştirildi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştaya, Malatya Vali Yardımcısı Ali Açıkgöz, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Beytur, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, AKP Malatya İl Kadın Kolları Başkanı Esin Yılmaz, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Hasan Batar kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler, STK temsilcileri, muhtarlar, belediye meclis üyeleri ve Kent Konseyi gönüllüleri katıldı.

Çalıştay kurulu adına konuşan Prof. Dr. Abdullah Korkmaz “Depremin yaşandığı günden bugüne Malatya'nın beşerî yapısında çeşitli değişimler gözlemlemekteyiz. Şehrimizde sermaye hareketliliği kadar beşerî ve kültürel sermaye hareketliliği de yaşandı. Depremin dördüncü ayından itibaren Malatyalılar üzerine gözlemlerimizi sürdürüyoruz. Malatya’da yaşayan insanların yaklaşık yüzde 94’ü Malatya merkez, köyleri ve ilçelerinde doğmuş kişilerden oluşuyor. Göç eden insan, bizim kültürümüzde ve özellikle Anadolu şehirlerinde, metropoller giderek daha heterojen ve karmaşık hale geldiği için, zamanla o şehrin bir parçası olma duygusundan uzaklaşabiliyor” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, program panel oturumu ile devam etti. Panel kapsamında;

  • Prof. Dr. Abdullah Korkmaz (İnönü Üniversitesi) “Göç ve Toplumsal Bütünleşme”,
  • Prof. Dr. Bekir Kocadaş (Adıyaman Üniversitesi) “Deprem ve Göçün Mutluluğa Etkileri”,
  • Prof. Dr. Yaşar Kaya (İnönü Üniversitesi) “Kent ve Kültür”
  • Dr. Öğr. Üyesi Arzu Bozdağ Tulum (Malatya Turgut Özal Üniversitesi)  “Göçün Aile ve Toplumsal Roller Üzerindeki Etkileri” konularında katkı sundu.

Panelin moderatörlüğünü de Dr. Öğr. Üyesi Arzu Bozdağ Tulum üstlendi.

“Göç ve Toplumsal Bütünleşme” konusu üzerine sunumunu yapan İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Korkmaz, 6 Şubat depremlerinin ardından Malatya’nın beşeri ve kültürel yapısında önemli değişimler yaşandığını belirterek, şehirde sermaye, beşeri ve kültürel hareketliliğin arttığını, Malatya’da yaşayanların çok büyük bir bölümünün Malatya doğumlu olmasının göç olgusunu daha da kritik hale getirdiğini ifade etti. Depremin mahalle kültürünü, komşuluk ilişkilerini ve kent içi bütünleşmeyi zedelediğini, farklı bölgelerden gelen insanların aynı mekânları paylaşmak durumunda kalmasının yeni uyum sorunlarını beraberinde getirdiğini dile getirdi.

“Kent ve Kültür” konusu üzerine sunumunu yapan İnönü Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümünden Prof. Dr. Yaşar Kaya, kentin; yolları, köprüleri, yapıları ve ortak alanlarıyla kültürün somutlaştığı bir mekân olduğunu belirterek, depremin yalnızca fiziki yapıları değil, kentin kültürel sürekliliğini de etkilediğini ifade etti. 

“Göçün Aile ve Toplumsal Roller Üzerindeki Etkileri” konusu üzerine sunumunu yapan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Arzu Bozdağ Tulum, depremin ardından işini, evini ve sosyal çevresini kaybeden kişilerin farklı şehirlere göç etmek zorunda kaldığını, bu süreçte aile düzenlerinin, alışılmış yaşam standartlarının ve sosyal rol paylaşımının ciddi biçimde sarsıldığını aktardı. Depremin yol açtığı göçün hem kolektif düzeyde sosyal huzursuzluk ve suç oranlarında artış, hem de bireysel düzeyde korku, kaygı, depresyon ve tükenmişlik gibi psikolojik sorunlara neden olduğunu vurguladı.

“Deprem ve Göçün Mutluluğa Etkileri” konusu üzerine sunumunu yapan Adıyaman Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Kocadaş, Adıyaman’ın da Malatya ve Kahramanmaraş gibi depremlerden ağır şekilde etkilendiğini belirterek, deprem sonrası şehirde kalma oranlarının düştüğünü, toplumsal yaşam kalitesi ile ekonomik gelir düzeyi arasında doğrudan bir ilişki bulunduğunu dile getirdi. Kocadaş, yatırım eksikliğinin bölgedeki en önemli sorunlardan biri olduğunu, yerel ve dış yatırımın güçlendirilmesinin yaşam kalitesini artırmada kritik rol oynadığını ifade etti.

Programın ikinci oturumunda oluşturulan çalıştay masalarında “Göç ve Toplumsal Bütünleşme, Deprem ve Göçün Mutluluğa Etkileri, Göç ve Kültürel Etkileşim, Göçün Aile ve Toplumsal Roller Üzerindeki Etkileri” konu başlıkları üzerine uzman kişiler eşliğinde katılımcılar da çalışmaya katılarak konuyu derinlemesine ele alarak çeşitli öneriler ortaya koydular. Malatya Kent Konseyi’nden verilen bilgiye göre, çalıştay kapsamında görüş ve önerilerin bir rapor şeklinde yakın zamanda kamuoyunun bilgisine sunulacağı belirtildi.

Bülten

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Ahmet (1 saat önce)
    Mahalle kültürünü yok eden Belediyelerim ve yerel yönetimlerin disiplinsizliği ve şilayetleri gözardı etmesidir. Örneğin, Çavuşoğlu mahallesi, Ahmet Kaya parkının tam girişinde barakadan yapılmış oto kaporta boya ve yıkama açılmış,kavga küfür havalarda uçuşuyor, millet parka çocuğunu bile götüremez oldu. E tabi meydanı boş bulan bu tipler parkta istediği atı koşturur oldu. Bu parka soldan çıkan aokakta başka bir oto kaporta boya hanesi milletin sağlığını hiçe sayarak boya, tiner toz gürültü had safhaya çıkmış, mahalle halkının şikayetine rağmen herhangi bir işlem yapılmamıştır. Hanelerin içerisinde bu işyerlerinin ne işi var ? Sanayiye çevirdiniz insanların yaşadığı haneleri. Biri ben akpartiliyim, kimse bir şey yapamaz, diğeri benim ruhsatım var der. İyi de Belediye suç işlemiyor mu? Meskenlerin bulunduğu yerde sanayide olması gereken dükkanların işi ne? Çocukların parka gittiği girişte bu tiplerin işi ne ? Kimse kusura bakmasın, Malatya yönetimi sınıfta kaldı, adaleti, kanunu, nizamı sağlayamadı.
    %100
    %0
    Yanıtla