SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Deprem Nedenli Göçün Kamu Kurumlarına Etkisi' Çalıştayı..

'Deprem Nedenli Göçün Kamu Kurumlarına Etkisi' Çalıştayı..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Kent Konseyi, İnönü Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi ve TÜİK Malatya Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen “Deprem Nedenli Göçün Malatya İline Etkileri” çalıştay serisinin altıncısı, “Deprem Nedenli Göçün Kamu Kurumlarına Etkisi” başlığıyla gerçekleştirildi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Nikâh Sarayı’nda düzenlenen programa; Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Vali Yardımcısı Ahmet Korkmaz, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Hasan Batar, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, akademisyenler, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarıyla başladı.

 “Çözüm üreten bir şehir kültürünü kalıcı hale getirmeliyiz”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, konuşmasında Malatya’nın 6 Şubat depremleri sonrasında yalnızca fiziki yapısını değil, toplumsal dokusunu da yeniden inşa etme mücadelesi verdiğini vurguladı. Başkan Er, bu sürecin yönetimden eğitime, sağlıktan istihdama kadar birçok kurumsal alanı etkilediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Bugün sadece sorunları konuşmakla kalmıyor, çözüm üreten bir şehir kültürünü kalıcı hale getirmeye çalışıyoruz. Her kurumun kendi deneyim ve gözlemlerini paylaşması, ortak aklın ve kurumsal dayanıklılığın güçlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak bu sürecin her aşamasında vatandaşlarımızın ve kurumlarımızın yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz.”

Er, depremin getirdiği zorlukları kent planlaması, sosyal destek politikaları ve istihdam stratejileriyle dengelemeye çalıştıklarını belirterek, “Sürdürülebilir bir şehir, ancak birlikte yönetilen bir şehirle mümkündür” dedi. Başkan Er, Malatya Kent Konseyi’nin yürüttüğü çalıştaylar serisinin ortaklık ruhuna dikkat çekerek, “Kentimizi yeniden kurarken sadece binaları değil, birlikte yaşama kültürünü de yeniden inşa ediyoruz. Bugün burada gördüğümüz tablo, bu birlikteliğin en somut göstergesidir” ifadelerini kullandı.

 “Kamu kurumları, depremin ardından büyük bir dayanıklılık örneği gösterdi”

Çalıştay kurulu adına konuşan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuzhan Göktolga, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın üçüncü maddesine atıfta bulunarak devlet-millet bütünlüğünün tarihsel önemine dikkat çekti.

Göktolga, 6 Şubat 2023 depremlerinin “asrın felaketi” olarak nitelendirildiğini belirterek şunları söyledi:

“Deprem sonrası kamu kurum ve kuruluşları, ulusal ve yerel düzeyde büyük bir seferberlik ruhuyla halkının yanında olmayı seçti. Bu süreçte kamu çalışanlarımız hem fiziksel hem psikolojik olarak büyük zorluklar yaşadı. Hayatını kaybeden personellerimiz oldu, yakınlarını kaybeden çalışanlarımızın motivasyonu etkilendi. Buna rağmen kamu kurumlarımız olağanüstü bir dayanıklılık sergiledi.”

Malatya’nın deprem öncesinde cazibe merkezi konumunda olduğunu, ancak deprem sonrası göç hareketlerinin bu dengeleri değiştirdiğini belirten Göktolga, kamu kurumlarının yeni göç dalgasına uyum sürecinde yeniden yapılanma ihtiyacıyla karşı karşıya kaldığını ifade etti. “Göçün kamu kurumlarına etkisi henüz yeterince tartışılmadı, bu çalıştaydan çıkacak raporla Türkiye’ye örnek olmayı hedefliyoruz” dedi.

“Şehri birlikte iyileştireceğiz”

İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, konuşmasında depremin ardından şehrin yeniden toparlanma sürecinde üniversitelerin aktif rol aldığını belirterek,

“Artık kamu kurumlarının da yaralarının sarılması gerekiyor. Bu şehrin hikâyesi, hem gidenlerle hem de gelenlerle birlikte yazılıyor. İki üniversite olarak bu sürece her türlü katkıyı vermeye hazırız” dedi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem ise göçün toplumları iki yönlü etkilediğini belirterek,

“Göç edenler kadar göç alan şehirler de bu süreçten etkilenmektedir. Malatya uzun süredir dezavantajlı grupların göç ettiği bir şehir konumundadır. Bu nedenle göçün yönetimi, yerel politikaların geliştirilmesi ve şehrin geleceğinin bu perspektifle planlanması büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Dört Başlıkta Derinlemesine Değerlendirme

Konuşmaların ardından, katılımcılar dört tematik masa etrafında çalıştay oturumlarına geçti:

  • “Göçün Kurumsal Yönetim ve Hizmet Sunumlarına Etkileri” – Moderatör: Prof. Dr. Oğuzhan Göktolga
  • “Göçün Eğitim, Sağlık ve Güvenlik Kurumlarına Etkileri” – Moderatör: Doç. Dr. Necati Çobanoğlu
  • “Göçün Sosyal Yardım, İstihdam ve Ekonomik Yapıya Etkileri” – Moderatör: Ali Tüfekçi
  • “Göçün Sosyo-Kültürel Uyum ve Kurumsal Dayanıklılık Üzerine Etkileri” – Moderatör: Prof. Dr. Abdullah Korkmaz

Çalıştay Raporu Kamuoyuyla Paylaşılacak

Malatya Kent Konseyi’nden yapılan açıklamada, çalıştay süresince dile getirilen görüş, öneri ve değerlendirmelerin raporlaştırılarak önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.

Bu kapsamlı çalıştay, Malatya’nın yeniden yapılanma sürecinde kurumsal dayanıklılığı güçlendirme ve ortak çözüm kültürünü geliştirme hedefinde önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Bülten

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Mehmet (1 ay önce)
    Kamu kurumlarımız maalesef iyi hizmet alamıyoruz.SGK,Maliye,ilçelerde Mal Müdürlükleri telefonları dahi açmıyorlar.Vatandaşın İlçede veya merkezde o kurumda işi var telefona bakan yok vatandaşın bir dakikalık işi için 1.gününü harcıyor maddi ve manevi yıpranması cabası.Telefonları iptal etsinler vatandaş başının çaresine baksın,planını programını ona göre yapsın.Lütfen yetkililere sesleniyorum.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Vergini ver geç. Seçime doğru yine alınır binlerce memur.. çok sorgulama
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Neden telefon ediyorsunuz, 6698 Sayılı KVKKanununa göre telefonda bilgi vermek yasak, gideceksiniz kurumlara T.C. Kimlik kartınızı, noter vekalet belgeniz varsa onu gösterip öyle bilgi alacaksınız, alanen kamu kurumlarının suç işlemesini talep ediyorsunuz, yazık
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Kernekli (1 ay önce)
    Depremden sonraki atanmış seçilmiş tüm kamu görevlileri sınıfta kaldılar. Vatandaşın bir derdine derman olmak yerine yardım dağıtımlarından tutun da bina yıkımlarına varana dek vahim usülsüzlüklere karıştılar. Enkaz altındaki vatandaşın yardımına gelmeyen iş makineleri iş sözleşmesiz kanunsuz demir karşılığı yıkım olunca Türkiye’nin dört bir yanından koşa koşa geldiler. Benim hakkım helal değil, o zamanki yöneticiler kameralar karşısında vicdanım rahat dediler, sizde nasıl bir vicdan var enkaz altındakilerin hali her aklıma geldiğinde ben de depremzede olmama rağmen evim yıkılmış olmasına rağmen yediğim ekmekten içtiğim sudan utandım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali (1 ay önce)
    Bu tür bir çalıştayın yapılması malatya için inanılmaz seviyede sevindirici.sosyal bilimleri bilmeyen toplumların sağlıklı gelişmesi mümkün değil.bununla birlikte genel hükümet politikaları, yerel yöneticilerin bilim ve tekniğe dayalı teknokratik yönetim tarzını benimsemesi ve sosyal alana dair toplumun tüm organlarından gelecek katkı şehrimizi çok ilerilere taşıyabilir.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatyanın evladı (1 ay önce)
    Malatya'da depremden sonra teknik olan kamu kurumlarının iş yükü misli misli arttı. çalışanlardan insanüstü şeyler yapılması isteniyor adeta, deprem olmayan bir ilin memuruyla depremi atlatmış bir ilin memur çalışanı aynı maaşı alıyor ama hangisi daha çok bedenen ve ruhen çöküyor? Birde iş yapıp beğendirememek.. Bizler tayin isteyip gitmedik deprem sonrası memlekete faydamız olsun diye ama amirinden tut vatandaşa kadar bizlere yardımcı olmaları gerekmektedir. Saygılarımla not: bizler de insanız bedenen neyse de ruhen yorulmak çok sıkıntılı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Suri paki (1 ay önce)
    Deprem değil yıllardır suriyelileri, palistanlıları, afganları, afrikalıları bilinçli bir şekilde ülkeye dolduruyorlar. Kimlik veriyorlar (bazılarına da sattılar belli ücret karşılığı) direkt vatana ihanet direkt
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Yanlış ve Doğru (1 ay önce)
    Malatya brokrasi yine havanda su dövüyor. Sayın Parti il başkanları millet vekilleri Belediye başkanları parti yöneticileri stk lar oda başkanları deprem bölgesinde ki depremzedelere Maliye sgk banka hesablarına haciz gönderiyor kesinti yapıyor maaşların da haberiniz var mı acaba İnsanların evleri yok olmuş işyeri yok olmuş işsiz kalmış banka hesaplarına haciz oda yetmiyor ki emekli maaşlarına haciz koyuyorlar Van depreminide vanlıları vergi sgk borçları silinidi marmara devreminde 5 yıl vergi alınmadı faizleri silindi vergi aslın uzun vadde taksitle ödedi aslın felaketini yaşamış insanlar da hacizle vergi alıyorsunuz Malatya burokrasisi halen boş işler peşin gelene giden fahri hemşerilik beratı ver gerçek secimler için yerin granti etme derdine güçmüşler.......Bu ara cehenemi seviyorum zebanileri daha çok seviyorum neden mi biz bir şey yapamıyoruz dinletemiyoruz lafımızı sesimiz hiç duymuyorsunuz...... işte cehenem zebanilere anlatırsınız artık yaşasın cehenem ateşi hiç sönmesin
    %54
    %46
    Yanıtla