SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Deprem ve Malatya Gerçeği!

A- A+ PAYLAŞ

Hafta sonundaki iki ayrı toplantıda, Malatya’nın depreme karşı ciddi bir önlem olmadığı yolundaki görüşler açıklandı.

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası Malatya Temsilciliği tarafından düzenlenen meslek içi eğitim seminerlerinin üçüncüsü Altın Kayısı Oteli’nde yapıldı. Sakarya Üniversitesi’nden Prof.Dr. Erbil Öztekin’in de konuşmacı olarak katıldığı semineri Vali Yardımcısı Orhan Çiftçi, Bayındırlık İl Müdürü Abuzer Aslan, TSO Başkanı Mücahit Fındıklı, kamu kurumları ile serbest çalışan mühendisler izlediler.

Toplantıda konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Temsilcisi Bedir Özten, ilde sağlam olmayan binaların belirlenip, yerine daha sağlam binalar yapılması gerektiğini söylerken, TSO Başkanı Fındıklı, beton laboratuvarının önemine değindi ve depreme dayanıklı binaların yapılmasında önemli rol oynayan beton kalitesinin yüksek olması için yıllardır ilde bağımsız bir beton laboratuvarının kurulması gereğini her ortamda dile getirdiklerini söyledi.

Prof.Dr. Öztekin ise, Malatya’da güçlü proje yapan mühendislere ihtiyaç duyulduğunu, 1. derece deprem bölgesinde yer alan Malatya’da inşaat denetim ayağının zayıf olduğunun görüldüğünü, yapı denetim projesinde Malatya’nın pilot il kapsamına alınmamasını da büyük eksik olarak gördüklerini bildirdi.

Hafta sonunda bir basın toplantısıyla, deprem konusunda görüşlerini açıklayan Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Rıza Cengiz de, bölgede büyük bir deprem beklendiğini, zamanının ve büyüklüğünün bilinemediğini, ancak Malatya’da yeterli önlem alınıp alınmadığının sorgulanması gerektiğini bildirdi. Cengiz, sadece odalar tarafından projelerle ilgili mesleki denetim yapıldığını, belediyenin bunu onayladığını, ulgulama denetiminin hiç yapılmadığını belirterek, “Önemli olan da uygulamadaki denetimdir. Bir inceleme yapılsa ilimizdeki binaların büyük çoğunluğunun projesine aykırı imalat olarak yapıldığı görülecektir. Malatya Belediyesi dışındaki hiçbir ilçe ve belediyelerde ne mesleki ne de uygulama denetimi var. Örneğin Doğanyol, Pütürge, Doğanşehir gibi fay hattında olan ilçelerde, bağlı beldelerinde yapılan yapılarda denetim yok. Neden yapılmıyor, bunu anlamak mümkün değil.”dedi.

HABER: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız