SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Deprem Yaşamış Şehirler Afet Bölgesi İlan Edilmeli"

A- A+ PAYLAŞ

Depremin üzerinden 19 ay geçmesine rağmen yerinde dönüşüm çalışmalarının beklenilen hıza ulaşamadığını belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Yerinde dönüşüm kapsamındaki inşaat işlerindeki yüzde 20 KDV oranı maliyetleri çok artırarak vatandaşı zorluyor. Yerinde dönüşüm süreçlerinin daha da hızlanması için inşaat işleri KDV başta olmak üzere her türlü vergi resim ve harçtan muaf tutulmalıdır. Bu nedenle deprem yaşamış şehirlerimiz 6306 sayılı kanun kapsamında Afet Bölgesi olarak ilan edilmelidir” dedi.

15 milyona yakın nüfusun yaşadığı 11 ilii etkileyen 6 Şubat depremlerinin üzerinden 19 ay geçti. Depremden en çok etkilenen Malatya, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş’ta imar ve inşa çalışmaları sürüyor.

Yerinde dönüşüm çalışmalarının beklenilen hıza ulaşamadığını belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, yerinde dönüşümün teşvik edici bir hal alması için deprem bölgesinin 6306 sayılı kanun kapsamında afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

“YERİNDE DÖNÜŞÜM BEKLENİLEN HIZA ULAŞAMADI”
Yerinde dönüşüm kapsamındaki inşaat işlerinde yaşanan bürokratik zorluklar ve yüzde 20 KDV oranının maliyetleri arttırması vatandaşı zora soktuğunun altını çizen Başkan Sadıkoğlu, “Yüzyılın felaketi olan 6 Şubat depremlerinin üzerinden 19 ay geçti. Adeta şantiyeye dönen şehrimiz Malatya’da yıkımlar devam ediyor. Diğer illerde de benzer durumlar olduğu bilgisini alıyoruz. Resmi rakamlara göre şehrimizden 112 bin kişi başka şehirlere göç etmiş. Nüfus kaydı Malatya’da olan ancak yaşamını başka şehirlerde sürdürenleri de düşündüğümüzde bu sayı 200 bini geçiyor. Gidenlerin geri gelmesini sağlamak için inşaat çalışmalarının hızlanması gerekiyor. Özellikle yerinde dönüşüm çalışmaları beklenilen hıza ulaşamadı. Devlete yük olmak istemeyen yüzbinlerce depremzede vatandaşımız bir an evvel evini inşa ettirmek ve yaşamına burada devam etmek istiyor. Yerinde dönüşüm için verilen 1 milyon 500 bin TL hibe ve kredi miktarının yetersizliğiyle birlikte artan inşaat maliyetleri süreci yavaşlatıyor. Ayrıca yerinde dönüşüm kapsamındaki inşaat işlerindeki yüzde 20 KDV oranı maliyetleri çok artırarak vatandaşı zorladığı da ortada. Yerinde dönüşüm süreçlerinin daha da hızlanması için inşaat işlerinin KDV başta olmak üzere her türlü vergi resim ve harçtan muaf tutulması şarttır. Bu nedenle deprem yaşamış şehirlerimizin bir an önce normal yaşama dönebilmesi için 6306 sayılı kanun kapsamında Afet Bölgesi olarak ilan edilmelidir. Özellikle uygulamanın yerinde dönüşüm kapsamında taşınmaz maliklerince kendileri tarafından yapılacak olan yeni inşaatların yanı sıra ticari alanların da dahil edilerek genişletilmesi elzemdir. Talep yazımızı Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gönderdik. Takipçisi olacağız” dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • Zorto (5 gün önce)
    Erken olmuş söylemen Sadıkoğlu günaydın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • AK HÜKÜMET (5 gün önce)
    Şuana kadar ki hiçbir hükümet bu düzeyde kendi yaptıkları yanlişlarin faturasını halka cikarmamisti. Bu kadar FAHİŞ DUZEYDE vergi toplayan bir hükümet olmadı. Halkı sefalete sürükleyen bir hükümet olmadı. Her yeri her şeyi sattılar o paralar da suyunu çekti. Teknolojik gelişmeler sebebiyle üretim kapasiteleri 20-30-40 yıl önceye göre çok fazla arttı dünyada. Eee mal var ama o malı alacak para var mı halkta? Bordrolu çalışan arkadaşlar maaşınızdan her ay kaç BİN liralad vergiye gidiyor bakıyor musunuz? Bununla da kalmıyor gectigin yola, aldığın ciklete , ekmeğe, suya,sabuna,elektriğe,gecmedigin köprüye bile vergi ödüyorsun. Bunun ilk sorumlusu kimdir ???????
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Metin (6 gün önce)
    Bu haberin adı ve türkçe si: Biz Hiç Bir Şey Yapamadık Yapmadık siz yapın haberidir.Ne samimi olmayı ne iş yapmayı ne de şu depremde bir araya gelip bir şey yapmayı beceremedik haberidir.Adıyaman %80 bitmiş konteynırlar boşaltılıyor millet evine iş yerine yerleşiyor bizimki çıkmış 20 ay sonra bilmem ne ilan edilsin derdinde.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • 44MALATYAI (6 gün önce)
    Devlet kesinlikle vergi indirimine gitmemeli. Pandemi zamanı da vergi indirimine gitti ama vatandaşa yansımadı. %100 kar eden esnaf daha çok kar etti. Fırsatçı sahtekar esnaf kazanacağına devlet kazansın.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • AK YÜZYIL (6 gün önce)
    Nasıl iyi mi ak yuzyilli seneler. Vergi üstüne vergi. KDV ÖTV bilmem ne.. mutfak tüpünden ÖTV alınır mı yahu :) bizim halk tüm suçu esnaflara bulup asıl sorumlulari yine görmezden geliyor (çünkü malum kanallardan bu algı yayılıyor) süper :)
    %67
    %33
    Yanıtla
  • 44malatyalı (6 gün önce)AK YÜZYIL isimli kullanıcı yorumuna
    Çevremde onlarca esnaf var yıllık milyonlar kazanıp her yıl ev araba alıyorlar ama hiç vergi vermiyorlar neden ! çünkü zarar ediyorlarmış!
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Yani ulkedeki tek sorumlu esnaf mıdır? Ekonomistim ben diyen kişinin hiç mi suçu yok bu günlerimizde ???
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Esnafı denetlemeyen kim ? Bu işin yolunu açan kim ? Engin Dilan polat olayı ile tüm Türkiye neyin ne olduğunu anladı sen boşa çabalama istersen yalakalık işini
    %60
    %40
    Yanıtla
  • VERGİ (6 gün önce)
    Arkadaşlar bu günlerde yeni tanıtılan ünlü karkanin modeli 120 bin lira. İçinde 62 bin lira vergi var biz neyi konuşuyoruz yahu.(7 bin lira trt payı onu da anlamış değilim TRT payı zorunluluğu nedir !!!) Sadece deprem bölgeleri değil tüm Türkiye'de fahiş vergiler alınıyor. Herhangi bir marka model arabanın fabrikasından daha fazla nasıl kazanılabilir vergilerden. Vergi cenneti bir ülke olduk. İsviçre gibi vergi ödeyip Somali gibi yaşama mecbur birakiliyoruz. Çok yazık ettiler bu ülkenin vatandaşlarına.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Yavuz (6 gün önce)
    Esnafın fahiş fiyatlarla oluşturduğu bir afet daha yaşadık belki bunun için afet bölgesi ilan edilebilir
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Hükümet (6 gün önce)Yavuz isimli kullanıcı yorumuna
    Hükümetin yaptığı vergi zamlarına ! Diyecek bir sözünüz var mı? (Esnaf değilim fahiş fiyat arttıran esnafa da karşıyim)
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Ahmet (6 gün önce)
    Ayın 25 günü Malatya dışında olan Malatya’nın en büyük sivil toplum kuruluşunun başkanı Sadıkoğlu gündemde kalabilmek için haftada bir uzaktan basın açıklaması yapıyor siz de baş köşeden yayınlıyorsunuz tebrikler
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Hakim (6 gün önce)
    Yerinde dönüşümle evini yapmak isteyen biri olarak, yeriniz rezerv alanda diyerek karşı çıkan zalimlerin ülkesinde mülk gaspı yaparak sözde kentsel dönüşümle rezerv alan yaygarasıyla vasat bir ev için 3 milyon üstü bir paraya yapılan ihalelerle devlet kaynakları talan edilirken bir de mülk gaspı ve ihale zorbalığı başladı.oda başkanı da açıklama olsun diye açıklama yapıyor.talan edilen ülke kaynakları gasp edilen mülk sahiplerine yaşatılan barbarlıklar maalesef ülkeye daha büyük bela ve musibetlere sebebiyet verecek.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Vatan sağolsun bişey olmaz
    %60
    %40
    Yanıtla
  • erkenci (6 gün önce)
    Biraz erken olmuş sanki :))
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Günaydın (6 gün önce)
    1- KDV muafiyeti istemek yeni mi aklınıza geldi? 2- 19 ay önce söz verilen 1.500.000 TL şimdiye kadar kaç kişiye verildi? 3- Malatya’da kaç bina için yerinde dönüşüm inşaatı başladı? 4- Söz verilip hiç verilmeyen 1.500.000 TL bin 19 ay sonraki gerçek değeri ne kadardır? 5- Millet hala bu iktidarın vatandaşa bir çare olacağına inanmakta mıdır? 6- Hemen seçim, derhal seçim. Bu iktidar ve belediyeler ile millet hiç bir yere varamaz!
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Kazım (6 gün önce)
    Sanki KDV indirimi olsa siz esnaflar bunu vatandaşa yansıtacak mısınız? Geçmişte gördük. Kimin neyi niçin istediğine de artık güvenemiyorum
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Alamadan yorum yapmayın KDV İndirimi vatandaşa olacak Yerinde dönüşümde KDV ödemeyecekler
    %32
    %68
    Yanıtla