Malatya'da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 15 kişinin öldüğü, 7 kişinin tutuksuz yaralandığı Akbal Apartmanı'na ilişkin dava Malatya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sürüyor. Binanın statik projesine göre 4 katlı olmasına rağmen 5 kat olarak inşa edildiği ve bir katın kaçak olduğu ortaya çıktı.
Malatya'nın Battalgazi ilçesi, Zafer Mahallesi Kağan Sokak bulunan Akbal Apartmanı'nın, 6 Şubat depremlerinde yıkılmasına ilişkin yargılama devam ediyor. Akbal Apartmanının enkazında Ahmet Akyüz (36), Almila Esila Akyüz (8), Alper Gönültaş (4), Ayşegül Dönmez (39), Eda Gönültaş (33), Elif Yaren Dönmez (12), Halil Mert Dönmez (8), Hamza Gönültaş (2), Irmak Dönmez (15), Mehmet Dönmez (46), Muhammed Berat Akyüz (11), Neslihan Akyüz (28), Ömer Özdemir (28), Remziye Özdemir (62), Yusuf Çelem (18) hayatını kaybetmişti.
Projesi 4 kat, mimarisi 5. kat
Yapı Ruhsatı kayıtlarına göre Akbal Apartmanı'nın toplam 5 kattan oluştuğu ve yapımına 1997 yılında başlandığı belirtiliyor. Ancak, binanın statik projesine göre 4 katlı olduğu ve bir katın kaçak olarak inşa edildiği öne sürülüyor. Dosyaya giren belgeye göre; kaçak olduğu iddia edilen 5.katın 1999 yılında encümen kararıyla para cezası verilerek mimari projeye eklendiği aktarılıyor.
Akbal Apartmanı davası, Malatya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam ediyor. Davada, "Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma" iddiası ve suçlamasıyla Bülent Y. Statik proje müellifi sıfatıyla, Filiz T. ve Mehmet G. kusurlu statik projeye İnşaat Mühendisleri Odası'ndan Onay/Vize yapan sıfatıyla, Vahap E., Fenni Mesul sıfatıyla, Ali T. Müteahhit sıfatıyla ve dönemin belediye görevlileri Mustafa B. ve Ahmet Ö. İse projenin onayında imzası bulunan kişiler sıfatıyla sanık olarak yargılanıyorlar.
Davanın son duruşmasında Ahmet Ö. "Malatya Belediyesi'nde inşaat mühendisi olarak görev yapıyordum. Bize havale edilen her türlü evrakın iş ve işlemlerini yapıyorduk. Bizim o dönem dört kişiyle yaptığımız tek tek işleri, Malatya Belediyesi'nin yetki alanına göre söylüyorum, şu anda 1000'den fazla kişi yapıyor. Biz, gelen projelerde eksik olup olmadığına bakıyorduk. Bizim inşaatta denetim yükümlülüğümüz ve sorumluluğumuz yoktu. Eğer havaleli bir evrak gelirse, inşaatta denetim ve inceleme yapılıyordu; mesela fenni mesul değişmişse inşaata gidip bakılıyordu." ifadelerini kaydetti.
Mustafa B.,"Malatya Belediyesi'nde İmar İşlerinden Sorumlu Müdür olarak görev yapıyordum. Proje onayları idari görevimden dolayıdır, benim sahada denetim görevim yoktu. Elazığ depremi sonrası Malatya'da bulunan 2000 yılı öncesi yapı stokunun büyük kısmı ciddi zarar görmüştü, buna ilişkin detaylı bir tasnif yapılmamıştır." dedi.
Av. Ali Haydar Özer: "Yıkılan apartmanın statik projesine uygun inşaat yapılmamış, kaçak kat yapılmıştır. Dönemin encümen kararıyla bu kaçak yapıya izin verilmiştir. Bu nedenle belediyede projeyi onaylayanların statik proje üzerindeki bir hükmü kalmamıştır." diye konuştu.
Apartmanın müteahhidi olarak görünen Ali T. ise: "Ben arsa sahibi ile kat karşılığı anlaşmıştım. Daha sonra taşeronluğu Aydın Akyüz'e vermiştim. Binanın bütün sorumluluğu Aydın Akyüz'e aittir, benim hiçbir sorumluluğum yoktur. Binayı Aydın Akyüz yaptı. Bina dört kat yapılacaktı, beş kat yapılmışsa buna ilişkin bir bilgim yoktur." iddiasında bulundu.
Mahkeme heyeti, duruşmayı dosyadaki eksikliklerden dolayı ileri bir tarihe erteledi.
malatyahaber.com