SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Depremzede Şehirler 'Bölgesel İhya Stratejisi' İle Kalkındırılacak

Depremzede Şehirler 'Bölgesel İhya Stratejisi' İle Kalkındırılacak
A- A+ PAYLAŞ

"Afet sonrası ihya illeri" olarak belirlenen Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Hatay'da ekonomik faaliyetler canlandırılacak ve güçlendirilecek, sanayi ve ticaret alanları afetlere dirençli şekilde yeniden yapılandırılacak.

 Türkiye'nin 81 ilini kapsayan gelişme stratejisini devreye alan Türkiye, "afet sonrası ihya illeri" olarak belirlediği depremzede 5 ilde yürüteceği projelerle, bu illerin toparlanmalarını ve ekonomiye yeniden katılmalarını hızlandıracak.

Türkiye, 6 Şubat 2023'te "asrın felaketi" olarak tarihe geçen Kahramanmaraş merkezli depremlerin izlerini silmek için çalışmalarını sürdürürken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da 2024-2028 yıllarını kapsayan "Bölgesel Gelişme ve Ulusal Stratejisi"nde afetten etkilenen illere özel planı ortaya koydu.

AA muhabirinin belgeden yaptığı derlemeye göre, depremden en çok etkilenen Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Hatay, "Afet Sonrası İhya İlleri" olarak belirlendi. Böylece söz konusu 5 ilin ekonomik, fiziksel ve sosyal olarak yeniden toparlanmaları, kalkınmaları ve deprem öncesi ekonomik coğrafyadaki rollerinden daha ileri seviyeye erişmeleri için sürecin hızlandırılması amaçlandı.

Bu illerde ekonomik ve sosyal kalkınma programı fiziksel, ekonomik, sosyal ve kurumsal iyileşme başlıklarıyla ele alınacak, tarihi ve sosyokültürel yapının korunmasından çevre ve toplum sağlığına, üretim yapısının güçlendirilmesinden sanayi ve ticaret alanlarının afetlere dirençli hale getirilmesine kadar pek çok kritere dikkat edilecek.

Afet lojistik merkezleri kurulacak

Bu doğrultuda öncelikle yerleşimlerin yeniden imar edilmesi için hazırlanacak mekansal planlarda mevcut sosyokültürel ve tarihi dokunun yaşatılması, afet tehlike ve risklerine karşı önlemlerin alınması, mekansal kullanımların afet riskini göz önünde bulundurularak tasarlanması, olası risklere karşı yeşil alanların artırılması ve paydaşların plan hazırlık sürecine aktif katılımları tesis edilecek. Ayrıca, bu illerde risk azaltma ve müdahale planları, farklı yerleşim düzeylerinde afet lojistiği planlaması, afet sonrasında kullanılacak alternatif ulaşım rotaları gibi kritik hususlar gözetilerek yeniden düzenlenecek.

Bu illerde yürürlükteki deprem mevzuatına uygun dirençli ve iklim değişikliğine uyumlu konut alanları, okul, hastane, sosyal ve kültürel tesisler gibi sosyal altyapı alanları ile idari yapılar inşa edilecek. Yeni yapılara ilişkin yapı denetimi süreçleri güçlendirilecek ve afete dayanıklı içme suyu, kanalizasyon, su deposu, enerji, doğal gaz, telefon ve internet altyapısı gibi teknik altyapı sistemleri, ulaşım altyapısı ve toplanma alanları oluşturulacak.

Kırsal dokunun özgünlüğüne ve ekolojik yapısına uyumlu olacak şekilde kırsal yaşam alanları oluşturulacak ve kırsalda fiziki ve sosyal altyapı iyileştirilecek. Kentsel ve kırsal alanların yeniden inşa sürecinde engelli bireylerin gereksinimleri dikkate alınacak.

Afet sonrası müdahalede kritik önem teşkil eden, ihtiyaç duyulan malzemelerin taşınması, depolanması, dağıtımı gibi faaliyetlerin hızla gerçekleştirilmesi için afet riski ve nüfusa bağlı olarak farklı yerleşim düzeylerinde afet lojistik merkezleri kurulacak.

Yeşil dönüşüm ilkeleri gözetilecek

Başta Hatay ve Adıyaman'da olmak üzere hafif, orta, ağır hasarlı veya yıkılmış tescilli yapıların veya zarar görmüş sit alanlarının özgün yapısına uygun olarak güçlendirme/restorasyon/renovasyon faaliyetleri desteklenerek kentlerin sahip olduğu tarihi ve kültürel doku tekrar oluşturulacak.

Enkaz kaldırma faaliyetlerinin çevre ve toplum sağlığına olası olumsuz etkilerini önlemek amacıyla uygun koşullarda oluşturulan enkaz döküm sahalarında gerekli tedbirler alınacak.

Kentsel ve kırsal yaşam alanları ile sanayi ve ticaret alanlarının yeniden inşa ve onarım süreçlerinde yapı malzemeleri seçimi, enerji altyapısı ve atık yönetimi gibi hususlarda doğal kaynak kullanım dengesi, çevrenin korunması, sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm gibi hususlar öncelikli olacak.

Depremzede illerin afet öncesi potansiyelleri, üretim yapıları, tarihsel konumları, kimlikleri ve yerel özellikleri dikkate alınarak ekonomik faaliyetleri güçlendirilecek. Kırsal ve kentsel ekonomilerin entegrasyonu ile tarım ve sanayi sektörlerinin bütünleşmesi sağlanacak.

OSB'lerin faaliyetleri canlandırılacak

Hasarlı ve yıkılmış sanayi ve ticari alanları da afet riskine karşı dirençli hale getirilecek. Bu çerçevede, mümkünse yerinde, değilse yeni planlanan bölgelerde mevzuata uygun sanayi ve ticaret alanları inşa edilecek.

Anılan 5 ilde faaliyet gösteren OSB ve sanayi sitelerinin faaliyetlerini canlandırmak için gerekli ulaşım ve lojistik ihtiyaçları öncelikli olarak karşılanacak. Afet sebebiyle başka illere göç eden nitelikli istihdamın dönmesi ve istihdam garantili mesleki eğitim faaliyetleri teşvik edilecek.

Afet öncesi risk azaltma, afet anında müdahale ve afet sonrası iyileştirme sürecinde kullanım potansiyeli bulunan ileri ve yerli teknolojik ürünlerin geliştirilmesine yönelik AR-GE ve girişimcilik faaliyetleri desteklenecek.

Yıkılan büyükbaş ve küçükbaş hayvan işletmeleri, besihane gibi tesisler ve bitkisel üretim işletmeleri afetlere dirençli olarak yeniden inşa edilecek, muhafaza/depolama altyapıları geliştirilecek ve sahip olunan hayvan varlığı yeniden oluşturulacak.

Bireylerin hayat kalitesinin ve toplumsal hayata katılımlarının artırılması için kamu hizmetlerine erişebilirlik artırılacak, toplumsal aidiyet bilinci güçlendirilecek. Afet risk ve kriz yönetimi konusunda ise yerel düzeydeki beşeri ve kurumsal kapasite geliştirilecek ve çalışmalara STK'ler, yerel idareler, akademisyenler ve kamu kurumları başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin etkin katılımı sağlanacak.

Ankara, AA

FOTOĞRAF: Malatya şehir merkezi genel görüntüsü

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Mehmet (1 ay önce)
    Akp ile 25 ci yilimizdayiz... raylı sistem, şehir hastanesi, yeni havalimani, kuzey güney cevreyolu istemiyoruz:-)
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Çöpçamurasbest (1 ay önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Ak belediyecilikte devam :)
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ahmet (1 ay önce)
    Lojistik merkezi kurulacak, yeşil dönüşüm ilkeleri gözetilecek, osb lerin faaliyetleri canlandırılacak..... Size gerçeği anlatayım mı ? Dün dost meclisinde oturuyorum, Yaşlı kadın 4 evladı var. Bu yaşlı kadının evi yıkılmış, konteynerde kalıyor ve 5.ayda toki evini teslim edecek. Ortaya attıkları öneri, annemizin emekli maaşı toki taksidini ödemeye yetmez, nasıl olsa hak-baki olursa annemize bize miras kalacak, 4'e bölüp ödeyelim. Bunu diyen durumu diğerlerine göre iyi olan dört evlatdan biri. Diğer 3 evladın durumu, yalnızca eşlerinin emekli maaşı var ve evleri yıkılmış konteynerde kalıyorlar. Tabi diğer 3 evlat "Biz kendi evimizin taksidinimi verelim, çalınan eşyalarımızın yerine eşyamı alalım, ne yiyelim ne içelim ? Başka bir emekli yaşlı amcamız, çocuklarına teklif etmiş, tokinin teslim edeceği evi kim istiyorsa devrini yapayım, 1 odada yanınızda kalayım, emekli maaşıyla ödeyemem diye.... Daha bir çok örnek sıralayabiliriz. Dün bir haber programı izliyorum Toki ve Murat Kurumla alakalı. 2016-2017 tarihlerinde kentsel dönüşümle ilgili ne vaatler verilmiş ! İnsanların evleri yıkılmış, alan boşaltılmış ve hala ortada inşaat çalışması yok. Milletin bazısı ayda (tefe-tüfe oranı ya da memur maaş artışına göre bir şey söyledi) 22-23 bin ödeyenler var. Asgari ücretliyim, ne yiyip-ne içelim diye protesto ediyorlar. Geneli ak parti seçmeni, nereden oy verdik diye veryansın ediyorlar. Buraya not alalım (Er tv suncucusu Burak Bey gibi olacak ama) ASIL SORUN : Geçim, geçim, geçim. Bakın söylüyorum, bunlar (Akp) Türkiye'yi bitirmek için varlar. Yavaş-yavaş / usul-usul İnşallah-Maşallah diyerek maalesef kendi seçmenini uyutarak kendilerine RANT sağladılar. Bunların Milleti düşünmek ile ilgili bir kaygıları yok. En sonunda millet elinde-avucunda neyi var ise bunlara verecek cıs-cıbıl ortada kalacak. Depremin üzerinden 2 yıl geçmiş hala çadırlarda barakalarda yaşayanlar var. Çavuşoğlu Mahallesinde ERCAN isimli birine yalvardık-yakardık konteyner verin diye, ondan vazgeçtik soba ve odun diye, Büyük şehir afet işleri AFAD'a, Afad Yeşilyurt kaymakamlığına, Kaymakamlık Sosyal yardımlaşma derneğine top gibi oradan oraya salladı. Sonuç ? Ayrıca Çavuşoğlu mahallesi genelde CHP seçmeni, CHP bile hiç bir şey yapmadı. Bu ayıpda sorumlulara yakışsın. Anlayacağınız, Titanik batıyor, kaptan korosuyla müzik çalıyor.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • erol (1 ay önce)
    Sanayi ve ticaret alanında ihya projelerinde bahsediliyor, kayısı üreticisine yönelik ihya projelerinde bahsedilmiyor. Kayısı değerinde üreticiden alınmadan, kayısı üretimine yönelik tarımsal girdiler ucuzlatılmadan şehir ihya edilemez, şehir ekonomisinin temelini kayısı üretimi sağlamaktadır, şehir nüfusunun çoğunluğu kayısı üzerinde ekonomik gelir elde etmektedir. bunlar göz ardı edilirse ihya projeleri havada kalır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Battal işbilmez (1 ay önce)
    "Engelli bireylerin ihtiyaçları dikkate alınacakmış" Siz önce toki kuralarında engellilere değilde kimlere öncelik verdiğinizi açıklayın ! Kurt kışı geçirir de yediği ayazı unutmaz. Yukarıda Allah görüyor bu yaptıklarınız yanınıza kârmı kalacak sanıyorsunuz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kalkındırmak (1 ay önce)
    Ooohh ohhh yaşadınız hadi yine kendilerini kalkındıracaklar :)
    %100
    %0
    Yanıtla
  • DEMOGRAFİ (1 ay önce)
    Ülke ekonomisi sizin yanlış politikalarınız yüzünden dibe çakılıyor. Hic sanmıyorum kalkınacağını. Zaten ülkenin demografisini 10 milyon suriyeli ile bozdunuz ve göndermeyerekte ülkenin beka sorununa yol açıyorsunuz. Malatyanın da demografisi bozuldu. Artık malatyada malatyalı bulmak zorlaştı. Ama reisimizin vardır bir bildikleri yavvvvvv. Dış güjler falan filan
    %86
    %14
    Yanıtla