SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Diyaliz Hastaları Hijyenik Ortam İstiyor

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde haftanın belirli günlerinde hizmet alan diyaliz hastaları, hastanenin Diyaliz Ünitesi'nde hijyene daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Bir diyaliz hastası, servise ilişkin gözlem ve taleplerini şöyle dile getirdi:

"Diyaliz hastalarını refaketçileri geçen Cuma günü başlayan uygulamayla içeri alınmıyor. Zaten baştan ve virus tehlikesinden önce olması gereken buydu. Koronavirüse karşın diyaliz servisi dezenfekte edilmiş ve 2 saate bir dezenfekte ile paspas çekiliyor. Bunlar geçte olsa güzel ve biz hastaların içini rahatlatıyor bir nebze olsun.

Ancak en önemli konuyu ilgililere iletmemize rağmen bir türlü çözemediler. Halen sabah kahvaltısı küçük köpük tabak içerisine peynir, zeytin, yumurta(kabuklu) ve reçel(kutu) konularak sehpanın üzerine bırakılıyor. Hastanın çoğu o saatlerde diyalize bağlı iken uyuduklarından, uyandıktan sonra yiyor. Köpük tabak küçük ve ağzı açık olduğundan yumurta kabuğunu da içine koymak zorunda kalıyorsun. Uzanmış ve tek elde kahvaltı yaptığımızdan düşen sehpa üzerine düşen peynir parçaları ve zeytin tanecikleri enfeksiyon üretiyor. Hasta hijyen olmayan ortamda kahvaltıyı, diyaliz sırasında açıkması nedeniyle yemek zorunda kalıyor.

Bir de Sağlık Bakanlığı’nın kronik hastalar için ‘Hastaların maskeleri hastaneden temin edebilirler’ açıklamasına rağmen görevlilerden istediğimizde ‘Yeterli maske yok, veremeyiz’ tavrıyla karşılaşıyoruz.

Yatak hazırlama hiç hijyenik değil, biz hastalar 4 saatlik tedavimiz sonlandığında üsteki yatak çarşafı ve yastık kılıfı değiştiriliyor. Ama bunlar değiştirildiğinde genelde yemek yediğimiz sehpanın üzerine konuluyor. Burası silinmeden bizler üzerinde kahvaltı ve yemek yiyoruz. Ayrıca iki çarşaf örtüsünden en alttaki çarşaf kalıyor, üzerine yenisi seriliyor. Yatağın deri kısmı ve üzerindeki 1. çarşaf öyle kalıyor. Zaten hepimiz ağır hastayız, pikeleri biz hastalar dolaptan kendimiz alıp getiriyoruz. İlgililere sorduğumuzda personel yetersizliğinden söz ediyorlar.

Ayrıca bir de servisler hiyenik değil, şifaen ilgililere ilettik, dezenfekte edilmesi yönünde. Dezenfekte yapılmış, ancak minibüsleri hastaneye kiraya veren mal sahibi tarafından. Sağlık Müdürlüğü’nün dezenfektesiyle, mülk sahibinin arasında farkı ilgilerin görmesiyle farkın ortaya çıkacağını görebiliriz. 7-8 aydır camda bulunan leke hala duruyor, Pazartesi gününe kadar. Bir kerede dezenfekte olacağına inanmıyorum. Günde 07.00, 11.30 ve 15.30 seansları için servis araçları Yazıhan, Tohma vs. gibi 3 kez gidip geliyor. Genelde tutunma olmadan hareket edemeyen hastalar olarak sürekli kapı ve koltuk kollarını tutuyoruz. Bir kere dezenfekte edilmeyle hijyen olacağını düşünmüyorum. Öyle olsa elimizi yıkıyor ve dezenfekte ediyoruz. Bir kereyle kalsın! Yani enfeksiyon ve korona virüsünü kapmaya müsait biz diyaliz hastalarının göstermelik değil, gerçek önlemler alınmasını ve korunmamızı istiyoruz."

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Ahmet (4 yıl önce)
    İki gündür sağlık çalışanlarına destek için tüm ülke alkışla desteğini gösterirken yapılan bu haber haberciliğin yüz karasıdır. İnşallah editör bu yorumumu silmez yayınlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ne alakası var.Hasta bir adam hijyen diyor ve hakkını arıyor.Aramasınmı.Sağlıklı ortam olmadığını söylüyor.Ne biçim çarpık bir yorum seninki.Eğer sağlıkçıysan ve vatandaş bir konuya dikkat çekiyorsa ve yüz karası diyorsan senin yaptığın yüz karası bir iş.Ne yani şimdi koronavirüs var, vatandaş gittiği hastanede kedbirli hareket edilmediğini görüp buraya yazarsa odamı yüzkarası iş olacak.Hayret bir şey.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ben de sağlık çalışanlarını alkışlıyorum, bu akşam da alkışladım. Ahmet sen sağlıkçıysan eğer, bu sığ ve mantıksız yorumun yüzünden 'Ahmet hariç' diyorum. Senin gibi düşünen biri bu alkışı hak etmiyor çünkü.
    0
    0
    Yanıtla
  • muhammed (4 yıl önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Sağlık çalışanlarını bende alkışlıyorum.Fakat bir hastanın hakkını araması hijyene dikkat çekmesi en doğal hakkı.Sana batan nedir bu haberde?
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut (4 yıl önce)
    Koronavirüsün ülkemizde ilk vakanin görüldüğü günden sonra hijyen kuralları değişti iki olan temizlik personel sayısı dörde çıkmış şimdi biraz daha iyi temizlik yönünde Hasta taşıyan servislerin de her günde 6 defa dezenfekte yapılması lazım çünkü 3 seans hasta taşıyorlar her seansın gidiş ve gelişinde dezenfekte yapılması lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    Eğitim araştırma hastanesi diyaliz servisi Malatya’nın en iyi ekibi ve en temiz ortamına sahip bende burada tedavi görüyorum o kadar hastanede diyalize girdim ankara ve ist dahil en temiz ve Güler yüzlü ekibi Malatya eğitim araştırma hastanesidir
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    bu hastalardan ne istiyorsunuz ananız babanız eşiniz çocuğunuz bu durumda olsa ne yaparsınız maske yok ne demek virüs kapsa o hasta vebali kimindir allahtan korkun işinizide severek yapmıyorsanız gidinde o işi seven benimseyen psikolojisi o işe elverişli bir kişi gelsin burnu bir karış havada sağlık personeli istemiyoruz
    0
    0
    Yanıtla