Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde haftanın belirli günlerinde hizmet alan diyaliz hastaları, hastanenin Diyaliz Ünitesi'nde hijyene daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade ettiler.
Bir diyaliz hastası, servise ilişkin gözlem ve taleplerini şöyle dile getirdi:
"Diyaliz hastalarını refaketçileri geçen Cuma günü başlayan uygulamayla içeri alınmıyor. Zaten baştan ve virus tehlikesinden önce olması gereken buydu. Koronavirüse karşın diyaliz servisi dezenfekte edilmiş ve 2 saate bir dezenfekte ile paspas çekiliyor. Bunlar geçte olsa güzel ve biz hastaların içini rahatlatıyor bir nebze olsun.
Ancak en önemli konuyu ilgililere iletmemize rağmen bir türlü çözemediler. Halen sabah kahvaltısı küçük köpük tabak içerisine peynir, zeytin, yumurta(kabuklu) ve reçel(kutu) konularak sehpanın üzerine bırakılıyor. Hastanın çoğu o saatlerde diyalize bağlı iken uyuduklarından, uyandıktan sonra yiyor. Köpük tabak küçük ve ağzı açık olduğundan yumurta kabuğunu da içine koymak zorunda kalıyorsun. Uzanmış ve tek elde kahvaltı yaptığımızdan düşen sehpa üzerine düşen peynir parçaları ve zeytin tanecikleri enfeksiyon üretiyor. Hasta hijyen olmayan ortamda kahvaltıyı, diyaliz sırasında açıkması nedeniyle yemek zorunda kalıyor.
Bir de Sağlık Bakanlığı’nın kronik hastalar için ‘Hastaların maskeleri hastaneden temin edebilirler’ açıklamasına rağmen görevlilerden istediğimizde ‘Yeterli maske yok, veremeyiz’ tavrıyla karşılaşıyoruz.
Yatak hazırlama hiç hijyenik değil, biz hastalar 4 saatlik tedavimiz sonlandığında üsteki yatak çarşafı ve yastık kılıfı değiştiriliyor. Ama bunlar değiştirildiğinde genelde yemek yediğimiz sehpanın üzerine konuluyor. Burası silinmeden bizler üzerinde kahvaltı ve yemek yiyoruz. Ayrıca iki çarşaf örtüsünden en alttaki çarşaf kalıyor, üzerine yenisi seriliyor. Yatağın deri kısmı ve üzerindeki 1. çarşaf öyle kalıyor. Zaten hepimiz ağır hastayız, pikeleri biz hastalar dolaptan kendimiz alıp getiriyoruz. İlgililere sorduğumuzda personel yetersizliğinden söz ediyorlar.
Ayrıca bir de servisler hiyenik değil, şifaen ilgililere ilettik, dezenfekte edilmesi yönünde. Dezenfekte yapılmış, ancak minibüsleri hastaneye kiraya veren mal sahibi tarafından. Sağlık Müdürlüğü’nün dezenfektesiyle, mülk sahibinin arasında farkı ilgilerin görmesiyle farkın ortaya çıkacağını görebiliriz. 7-8 aydır camda bulunan leke hala duruyor, Pazartesi gününe kadar. Bir kerede dezenfekte olacağına inanmıyorum. Günde 07.00, 11.30 ve 15.30 seansları için servis araçları Yazıhan, Tohma vs. gibi 3 kez gidip geliyor. Genelde tutunma olmadan hareket edemeyen hastalar olarak sürekli kapı ve koltuk kollarını tutuyoruz. Bir kere dezenfekte edilmeyle hijyen olacağını düşünmüyorum. Öyle olsa elimizi yıkıyor ve dezenfekte ediyoruz. Bir kereyle kalsın! Yani enfeksiyon ve korona virüsünü kapmaya müsait biz diyaliz hastalarının göstermelik değil, gerçek önlemler alınmasını ve korunmamızı istiyoruz."
malatyahaber.com