SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dünyanın Öbür Ucunda Bir 'Malatyalı Baklavacı..'

A- A+ PAYLAŞ

Yurt dışında tutunmak ve iş yapmak için çeşitli arayışlara giren ve bu düşüncesini hayata geçirmek üzere Güney Amerika ülkelerini gezen Malatyalı Ekrem Solmaz, Peru, Ekvador ve Venezuela ve Kolombiya’yı gezip-gördükten sonra, Kolombiya’da karar kılarak, burada bir Türk Baklavası dükkânı açtığını ve baklavanın Kolombiyalılar tarafından çok beğenildiğini söyledi.

Kolombiyalıları baklava ile tanıştıran Ekrem Solmaz, 3,5 yıldır Kolombiya’nın başkenti Bogota’da yaşadığını, çeşitli ticari deneyimlerden sonra, 4 ay önce Türk lezzetlerini Kolombiyalılara tattırmak ve bu arada işlerini geliştirmek amacıyla açtığı baklava İstanbul Baklava adlı işyerinin çok iyi çalıştığını, Kolombiyalıların baklavaya arttıkça, tüketiminin de arttığını ifade etti.

Gezgin Youtuber Hale Sargın, Malatyalı Baklavacıyla Bogota’da konuştu

“İşim Gücüm Gezmek” adlı Yotube kanalında, Dünyada gezdiği ülkeleri tanıtan ve bu ülkelerdeki Türkleri bularak söyleşi yapan gezigin Youtuber Hale Sargın, Kolombiya gezisinde Malatyalı Baklavacı Ekrem Solmaz ile tanıştı.

“Estambul (İstanbul) Baklava” kurucusu Ekrem Solmaz ile konuşan Hale Sargın, Ekrem Solmaz’ın Malatya’dan Kolombiya’ya uzanan hikayesini Youtube kanalında yayınladı.

Hale Sargın’ın Kolombiya’nın Başkenti Bogota’da Ekrem Solmaz ile yaptığı söyleşi şöyle:

Ekrem abi ne zamandan beri burdasın, nasıl ve neden geldin Kolombiya’ya? Seni tanıyalım biraz…

İsmim Ekrem Solmaz. Malatyalıyım. 3,5 yıldır Bogota’da yaşıyorum. Burada çeşitli ticari faaliyetlerde bulundum, ithalat filan yaptım.

Daha sonra böyle bir mekân açmayı düşündüm. Buradaki eksiklikleri gördüm, Türk ürünlerini burada nasıl tanıtabiliriz, Türk lezzetlerini bunlara nasıl tattırabiliriz diye baklava üretimine başladık.

Yaklaşık 4 aydır bir baklava satış noktası açarak, ilk yerli üretimimizle işe başladık. Bu şekilde çalışıyoruz.

Kolombiyalıların baklavaya yaklaşımı nasıl, tanıtabildiniz mi şu ana kadar? Siz İstanbul Baklava’yı açmadan önce Kolombiyalılar baklavayı tanıyorlar mıydı?

Tanıtımda biraz zorluk çekiyoruz; çünkü bunlar geldiklerinde adet alıyorlar; 1 tane, 2tane gibi… Biz onlara daha çok ikram ettiğimizde, kiloya, yarım kiloya alıştırdık. Baklavayı, daha çok filmlerde filan görmüşler ama bugüne kadar tatmamışlar. Ürettiğimiz baklavayı çok sevdiler; bugüne kadar böyle bir lezzeti tatmadıkları için üzüntülerini bildiriyorlar bize.

Yanında çay da ikram ediyor musunuz, yoksa sadece baklava mı sunuyorsunuz?

Yok, sadece baklava sunuyoruz müşterilerimize. Baklavanın yanı sıra çeşitli poğaçalar, börekler de satışa sunuyoruz. Farklı tatlılar da yapıyoruz, ama ağırlık baklava, yani asıl işimiz baklava. Baklava onların daha çok ilgisini çekiyor.

Kolombiya’da bir Türk olarak, çalışma hayatı, hayat şartları nasıl, kolay mı, yaşadığınız zorluklar var mı?

Pek bir zorluğunu görmedik. Önce bir dil problemimiz vardı; onu aşınca fazla bir problem kalmadı. Bu ülke sıkıntılı bir ülke değil, müşterilerimiz çok medeni insanlar. İstediklerini alıp gidiyorlar, onlar bizden memnun biz de onlardan memnunuz.

Neden Kolombiya’yı seçtiniz?

Güney Amerika’nın birçok ülkesini gezdim; en çok burası benim hoşuma gitti. Peru, Ekvador, Venezuela’yı gezdim. En son buraya geldiğimde, Kolombiya’nın daha istikrarlı ve daha güzel olduğunu gördüm ve burada kalmaya karar verdim.

Baklavayı siz kendiniz mi yapıyorsunuz?

Hayır, Kolombiyalı ustalarımız var. Ben tüm ayrıntıları ile tarif ediyorum, ayarlarını ben veriyorum, onlar da yapıyor.

Peki gelecek için ne düşünüyorsunuz, baklava dükkanınızı büyütmeyi düşünüyor musunuz?

İstanbul Baklava olarak, Kolombiya’nın değişik şehirlerinde şube açmayı düşünüyoruz. Koronavirüsün etkisinin azalmasından sonra, en az 7-8 şube planlıyoruz.

Türklere buraya gelmelerini tavsiye eder misiniz?

Tabii, Türkiye’den arkadaşların buraya gelip özellikle Türk mutfağını tanıtmalarını isterim.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

https://www.youtube.com/watch?v=A3oj2StrDHg

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Yusuf Kenan güzel (3 yıl önce)
    hemşehrime işlerinde başarılar dilerim allah muvaffak etsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Atanamayan Öğretmen (3 yıl önce)
    Keşke bizimde imkanımız olsa bizde gidebilsek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şükrü (3 yıl önce)
    Kardeşim başarılarının devamını diliyorum Karakavak mah şükrü mahalle arkadaşın diyeyim heralde hatırlarsın selamlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ekrem solmaz (3 yıl önce)Şükrü isimli kullanıcı yorumuna
    Tanidim gardesim nasilsin yillardir birbirimizi gormuyoruz .her sey yolundami?
    0
    0
    Yanıtla
  • Alparslan (3 yıl önce)
    Helal olsun hemserime. Yolun acik olsun.
    0
    0
    Yanıtla