Asansörler risk taşımaya devam ediyor. Aşırı risk taşıyan 33 asansörden 13’ü kapatıldı. Birinci etapta denetim taramasından geçen 1248 asansörden sadece 18’i standartlara uygun çıktı. Teknik uzmanlar, “Ortada çelişkili bir durum var. Asansör firmaları tarafından aylık periyodik bakım ve onarımları yapılması zorunlu olmasına rağmen, standart dışı, can ve mal emniyeti bakımından risk taşıyan asansörün bu kadar çok sayıda olması gerçekten garip. . Ya asansör firmaları görevini iyi yapmıyor ya da bina yöneticileri konuya önem vermiyor. Her iki durumda da ortada ciddi bir sorun var demektir” diyerek, asansör firmaları ile bina yöneticilerinin konuya gerekli duyarlılığı göstermediklerini ima ettiler.
Geçtiğimiz yıllarda Malatya Belediyesi tarafından yapılan ve bu yıldan itibaren yetkili özel firmalara bırakılan asansörlerin periyodik yıllık denetim taramaları 2012 Haziran ayından itibaren yetkili özel bir firma tarafından yapılmaya başlanmıştı.
Haziran ayandan itibaren yetkili özel firma tarafından 1248 asansörde yapılan denetim taramaları sonucu sadece 18 asansör standartlara uygun çıktı. 165 asansör ortalama standartlarda yer alırken 33’ü aşırı risk taşıyan olmak üzere 1032 asansör tamamen standart dışı ve risk taşıyan asansörler olarak belirlendi. Verilen süreye rağmen eksiklerini gidermeyen 13 asansör ise kapatıldı.
Periyodik Bakım-Onarım
Aylık periyodik bakım-onarımı zorunlu olan asansörlü bina yöneticilerinin, anlaştığı bir asansör firması tarafından asansörlerin periyodik bakım ve onarımını yaptırmak zorunda. Periyodik bakım ve onarımı üstlenen asansör firması, bakım ve onarımını üstlendiği asansörün durumunu bir rapor şeklinde apartman yöneticilerine vermekle zorunlu.
Denetim Taramaları
Geçtiğimiz yıl sonuna kadar Malatya Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve yılda en az iki kez olması zorunlu olan denetim taramaları Haziran ayından itibaren yetki belgesi olan özel kuruluş tarafından yapılmaya başlanmıştı. İstanbul merkezli UDEM Firması tarafından yapılan denetim taramaları sonucu şöyle:
Yapılan tarama 1248
Kırmız etiket (Riskli- çok riskli)vurulan asansör sayısı; 1065
Sarı etiket (orta standart) vurulan asansör sayısı;165
Yeşil etiket(standarda uygun) asansör sayısı; 18
Aşırı riskli asansör sayısı;33
Kapatılan asansör sayısı;13
Uzmanlar Ne Diyor?
Ortada çelişkili bir durum var diyen uzmanlar, “Aylık periyodik bakım ve onarımların yapılmasına rağmen risk taşıyan asansör sayısının yüzde 90’ların üstünde olması bizleri rahatsız ediyor. Başta rakamların doğruluğu konusu olmak üzere, bakım ve işletmeyi üstlenen asansör firmalarının görevlerini sağlıklı olarak yapıp yapmadığı, apartman yöneticilerinin ise konuya gerekli duyarlılığı göstermediği veya ödeneği ayırmadığı gibi şüpheler oluşuyor. Hangi şüphe olursa olsun ortada gerçekten vahim bir durum var” diyerek ortada vahim bir durumun olduğunu vurguladılar.
FOTO:Arşiv