Malatya Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse, 2007 yılı içerisinde Malatya'daki eczanelerin kamudan ilaç bedeli olarak alacağı bedelin yaklaşık 15 Trilyon lira olduğunu belirterek, " Ancak bunu şu anda dile getirmiyoruz. Bundan daha önemli gördüğümüz bazı sıkıntılar var, uygulanan sağlık ve ilaç politikalarının yansımaları sonucu varlığımızı sürdüremez hale geldik" dedi.
Malatya Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse, bazı yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında son günlerde yaşanan sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulundu. Köse, " Geçmiş yıllarda eczacı örgütü ile müzakere edilerek hazırlanan ve karşılıklı imzalanan reçete karşılama koşullarını belirleyen sözleşmelerde yer alan bazı hükümler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan 2007 yılı Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamına alınarak adeta dayatma şeklinde uygulanmaya konulmak istenmektedir" dedi.
Sağlık Uygulama Tebliği'nin vatandaşı, hekimi ve eczacıyı mağdur edecek uygulamalar içerdiğini belirten Köse basın toplantısında şunları belirtti:
" SUT ile yasalarda yeri olmayan ' günübirlik tedavi ' adı altında, bugün ayakta tedavide kullanılan pek çok ilaç ve yatan hasta reçetelerinin Ekim ayından itibaren, sadece hastane eczanelerinden karşılanması hükmüne bağlanmıştır. Bu durumda hastahene eczanesinde ilaç yoksa, ya başka bir ilaç alacaksınız ya da dışardan satın almak zorunda kalacaksınız. 30 yıl süreyle SSK hastahanelerinde bu sistem uygulanmış ve yaşanan hasta mağduriyetleri nedeniyle, ilaç eczacılık hizmetinin çağdaş standartlara taşınması adına sonlandırılmıştır. Sağlık hizmetinde ciddi aksamalara yol açacak olan bu uygulamanın hayata geçirilmesini kabul edilemez buluyoruz.
Muayene ücretlerini hastalardan sosyal güvenlik kurumu adına tahsil etmemiz bizim talebimiz değildir. Hiçbir yasal dayağını olmayan bu uygulamanın sonlandırılmasından yanayız. Raporlu hastaların doktora gitmeden reçetesiz ilaç temin edilebilecek olmaları, sürekli takip altında tutulması gereken bu hastaların tedavilerinden aksamalara yol açacaktır. Yıllardır tasarruf adı altında meslektaşlarımıza dayatılan, halk sağlığını hiçe sayan ve sık sık değişen tebliğler sonucu hasta, eczacı ve hekim mağduriyetleri bizleri bunaltmıştır. İlaç fiyat düşüşlerini olumlu karşılamamıza ve desteklememize rağmen stoklarımızdaki bedelsiz kamulaştırma devam etmektedir. Yanlış uygulamalarda hiçbir sorumluluğu olmayan hastalar ve eczacılar karşı karşıya getirilmektedir. Siyasi iktidardan, yetkili sağlık otoritelerden yukarıda altını çizdiğimiz sorunların çözümüne ilişkin daha fazla duyarlılık ve akılcı bir çözüm bekliyoruz. Eczacı odaları olarak oluşturulacak çözümlere ortak olmak istiyoruz. İçinde bulunduğumuz koşullar bizleri, verdiğimiz yaşam savaşında, mesleğimizi ve geleceğimizi korumak adına kitlesel tepki gösterme noktasına taşımıştır. Sesimize kulak verilmesini istiyoruz Türkiye genelinde 24 bin eczanenin verdiği ilaç eczacılık hizmeti durma noktasına gelmiştir. Tüm çabalarımıza rağmen oluşacak hasta mağduriyetinin sorumlusu bizler olmayacağız"
Köse yaptığı açıklamada Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) Merkez konseyi'nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile yapacağı görüşmenin ardından sorunların çözümüne yönelik olarak bir kararın çıkmaması durumunda önce gazetelere ilanla sorunların anlatılacağını, ardından tüm yurt genelinde afişler asılacağını, olmazsa miting düzenleneceğini de kaydetti.
15 TRİLYON ALACAK
Bu arada Eczacı Odası Başkanı Bülent Köse, basın toplantısında soruları da yanıtlarken Malatya'daki eczacıların kamudan alacağı para miktarının da yaklaşık 15 trilyon lira olduğunu belirtti.
Köse, bu bedelin yaklaşık 5 trilyon lirasının SSK'ya ait olduğunu, 3.2 trilyon lirasının da Yeşil Kart hastalarına ait olduğunu vurguladı.
Malatya Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse, bu yüksek bedeldeki alacaklarına karşın basın açıklamasında belirttiklerin sorunların daha önemli olması nedeniyle alacakları parayı basın açıklamasında gündeme getirmediklerini de ifade etti.
Bu arada, eczacıların, sorunların çözümüne yönelik olarak 2001 yılında olduğu gibi eczanelerin belirli zamanlarda eczanelerin kapatılabileceği eyleminin de düşünüldüğü, bu eylemin 5-6 Temmuz tarihlerinde yapılabileceği öğrenildi.