AKP Milletvekili Ömer Faruk Öz, TBMM’de kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına gönderilen Büyükşehir Kanunu ile ilgili değerlendirmeler yaparken, bu konuda muhalefet tarafından dile getirilen eleştirilerin doğru olmadığını savundu.
Malatya dahil 13 ilin daha “büyükşehir belediyesi” statüsüne kavuşmasıyla ilgili yasada, muhalefetin iddia ettiği gibi eyalet sisteminin getirilmediğini belirten Öz, “İstanbul ve Kocaeli’nde, il mücavir alanlarının büyükşehir belediye sınırlarına alınmasıyla ne İstanbul ne de Kocaeli eyalet oldu” diyen Öz, büyükşehir statüsü ile hizmetlerin köylere kadar daha etkin şekilde götürülmesi ile ilgili yetki verildiğini bildirdi.
Büyükşehir yasası ile köylerin ve beldelerin mahalle olduğunu belirten Öz, bu yasayla İl Özel İdareleri’nin son bulacağını ve büyükşehir belediyesinin hizmetleri üstleneceğini belirterek, “Malatya’nın köyleri için 2012 yılında İl Özel İdaresi ödeneği 8 milyon liraydı. Bundan belde belediyeleri de istiyordu, veriyorduk. Büyükşehir belediyelerine genel bütçe vergi gelirlerinden alınan paranın yüzde 10’u verilecek, bu paralar mahalle yapılan köylerde harcanacak. Bu tutar da asgari 35 milyon lira dolayında olacak.” dedi.
Büyükşehir yasasının büyükşehir belediye başkanlarına hizmet konusunda yetki ve finans imkanı sağladığını belirten Öz, “Her tarafı ihya etmemek için çok beceriksiz olunması gerekir”dedi.
Büyükşehirde belediye başkanı ve seçeceği ekibin önemli olduğunu belirten Öz, “Belediye başkanı iyi çalışırsa, 3 ay sonra Malatyalılar büyükşehir için ‘Allah razı olsun’ diyeceklerdir. Zaman içerisinde büyükşehirin ne getirdiğini, ne götürdüğünü göreceklerdir” diye konuştu.
“Büyükşehir yasasının çıkmasıyla, kendilerinin ve yerel yönetimin statünün uygulanmaya başlanacağı 2014 yerel seçimlerini beklemeden mevcut ve ilçe belediyeleriyle büyükşehir hazırlığını yapacağız. Vali, Belediye Başkanı ve milletvekilleri olarak süreci beraber götüreceğiz. Seçimden önce Malatya’yı büyükşehire hazır hale getireceğiz.” diyen milletvekili Öz, Malatya’nın büyükşehir konusunda getirilen 750 bin asgari nüfus kriterine uyduğu için bu statüyü kazanacağını kaydetti.
2. DEVLET ÜNİVERSİTESİ..
AKP Milletvekili Öz, ayrıca Malatya’nın ihtiyacının 2. üniversitenin kurulmasına doğru gittiğini belirterek, bu ikinci üniversitenin, mevcut üniversiteyle aynı branşlarda değil, dışındaki branşlarda eğitim verecek “dal ve ihtisas” özellikli bir devlet üniversitesi olması gerektiğini savundu.
Üniversiteden beklenenin Malatya’daki sivil toplum kuruluşlarıyla, Organize Sanayi Bölgesi’yle, yerel yönetimle, tarım ve sanayi sektörüyle ve herkesle uyum içerisinde çalışması olduğunu belirten Öz, “Biz üniversitenin siyasallaşmasını istemiyoruz.” dedi.
İnönü Üniversitesi’nde Prof.Dr. Cemil Çelik’in yapılan seçimde en çok oyu alması ve Cumhurbaşkanı tarafından 2. kez rektörlüğe atanmasının ardından yaptığı kadrolaşmaya ilişkin eleştiriler bulunduğu hazırlatmaları üzerine Öz, “Üniversitenin seçilmiş rektörleri, belirli kriterler dahilinde çalışma arkadaşlarını seçme hakkına sahiptir. Üniversitenin Malatya’nın huzuruna katkıda bulunması lazım” diye konuştu.