Malatya'da, "Eğitimde Model Arayışları" konulu çalıştay düzenlendi.
Bilgi Yolu Eğitim, Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) bünyesinde faaliyet gösteren Fırat Düşünce Platformu tarafından gerçekleştirilen çalıştaya; Vali Vasip Şahin, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP Malatya milletvekilleri Öznur Çalık ve Mustafa Şahin, BİLSAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer, akademisyenler, belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, eğitimciler ve öğrenciler katıldı.
Çalıştay öncesi bir konuşma yapan Malatya Valisi Şahin, ülkede üzerine en çok kafa yorulan konulardan birinin eğitim olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Eğitim en azından Malatya’da birinci önceliği olan bir konu. İnsanoğlu hep var olduğu müddetçe, beşikten mezara kadar öğrenmeyi, ilmi ve dolayısıyla eğitimi birinci sırada tutmak görevimizdir. Eğitim konusunda herkes bir şeyler üretmeye ve teklifler sunmaya çalışıyor. Ama sistematik bir şekilde bunların hayata geçirilmesi noktasında müthiş bir kafa karışıklığı var. İnşallah BİLSAM ve benzeri kuruluşlar akademik düzeyde çok daha uygulanabilir bir düzeyde ülkemize sunarlar ve bu kafa karışıklığı da biran önce çözülür."
Milletvekili Öznur Çalık ise, AKP iktidarı olarak bütçeden en büyük payı eğitime ayırdıklarının altını çizerek, eğitimin hem sorun hem de sorunun çözümü olduğunu dile getirdi. Eğitimde reformlar yaptıklarına değinen Çalık, şu ifadeleri kaydetti:
"10 yıldır iktidarız ve 10 yıllık süreçte bütçenin en büyük payını eğitime ayırdık. Yasamanın yapması görev, sorunun ve çözümün başı eğitimse, yapılması gereken de eğitime en fazla bütçenin ayrılmasıydı ve de bunu yaptık. 4+4+4 eğitim sistemi, herkese eşit şartlarda eğitim imkanı sağladı."
Belediye Başkanı Çakır da, toplumların geleceğinin eğitime verdikleri önemle şekilleneceğini vurgulayarak, gelişmiş ülkelerin eğitime büyük pay ayırdıklarına değindi. Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Üniversite sınavında binlerce öğrencinin sıfır puan aldığını görüyoruz. Bu gerçekten çok acı bir tabloyu önümüze koyuyor. Bunun izahı yoktur. Geçmiş süreçte alınmış ideolojik kararlar vardı. İmam hatiplerin önünün kapatılması için alınmış bir mesleki eğitimin yok edilmesi gerçeği var. Eğitime biraz daha objektif, biraz daha global anlamda bakmamız gerekiyor."
BİLSAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Gezer, ülkelerin ve toplumların geleceklerinin yetiştirdikleri yetenekli ve sorumluluk sahibi yeni nesillerin varlığına bağlı olacağına vurgu yaptı. BİLSAM olarak toplumun her kesimiyle birlikte eğitim konusunda birçok çalışma yürüttüklerine dikkat çeken Gezer, şunları söyledi:
"Eğitim çalışmalarımıza yeni bir halka daha ekliyoruz. Ulusal düzeyde gerçekleştirdiğimiz 'Eğitimde Model Arayışları' çalıştayımızı düzenliyoruz. Son yıllarda eğitim alanında önemli adımlar atıldı. Önemli kazanımlar elde edildi. Ama bütün bunlara rağmen sorunlarımızın da olduğu gerçeği var."
Yapılan konuşmaların ardından çalıştaya geçilirken, Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, 'anadilde eğitim' konusunda açıklamalarda bulundu. Yıldırım, anadilde eğitim ve bu dil için çizilen projenin çok kısa sürelik bir iş olmadığını savundu.
Sınav sistemleri ve dershaneler hakkında görüşlerini sunan Güven-Der Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı ise, "Türkiye’de adrese dayalı okula kayıt yapılıyor. Okul yönetiminin öğrenci kaydetmek için ek çalışma yapmasını gerektirecek bir şey var mı? Öğretmenlerin var mı? Ek bir çalışma yapmadan, sadece asılan tabelaya bağlı kaydı gerçekleştirmektedir. Bu gerçekten motiveyi ve çalışma temposunu artıran bir yöntem değil. Dershanelerde şöyle farklı bir durum var. Dershanelere bu sene gelen öğrencilerin tamamı ayrılıyor. Yeniden bütün öğrencilerinizi sıfırdan kaydetmek zorundasınız. Daha dönemin ortasında dershaneler, daha fazla kayıt yaptırmanın gayreti içerisine girer. Bu öyle motive edici bir ortam oluşturuyor ki, bu sene öğrenciye sunacağınız her hizmet, önümüzdeki sene öğrenci kaydına tesir edecektir. Dershane yönetimi bu nedenle öğretmenlere, öğrenciye daha fazla hizmet vermesini istiyor" ifadelerini kullandı.