Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Ş. Şemsi Bayraktar, bazı bölgelerde aşırı yağışların tarım arazilerini sular altında bıraktığını belirterek, "Afet zararları en kısa zamanda telafi edilmelidir" dedi.
Son haftalarda etkili olan aşırı yağışlar ve dolu yağışının, birçok ilde can ve mal kaybı yaşanmasına, tarım arazilerinin de sular altında kalmasına neden olduğunu belirten Bayraktar, Ağrı-Hamur, Erzurum-Tortum, Van-Erciş, Kars-Kağızman, Malatya, Balıkesir, Kütahya, Kastamonu-Taşköprü ve Nevşehir illerinde görülen aşırı yağışların tarım arazilerini sular altında bıraktığını ve hayvan ölümlerine sebep olduğunu söyledi.
Yeni çıkarılan Devlet Destekli Tarım Sigortaları Kanunu kapsamına selden dolayı oluşan zararlar alınmadığı için çiftçilerin zararlarının 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun kapsamında değerlendirileceğini, ancak bu yasanın da ihtiyaca cevap vermeyeceğini öne süren Bayraktar, "2090 Sayılı Kanun'a göre zarar tespitleri çiftçilerin tüm mal varlığı üzerinden yapıldığından ve asgari yüzde 40 zarar kriter olarak kabul edildiğinden, üreticilerimiz ciddi
oranlarda zarara uğramasına rağmen yardımdan faydalanamamaktadır. Bu sebeple, yardıma hak kazanmada tüm tarımsal varlık yerine ürün bazındaki zararın kriter olarak dikkate alınması sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra 2090 sayılı yasada da zararların telafi edilebilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır" dedi.
Yaşanan sel felaketinden doğan zararların tespitlerine bir an önce başlanarak en kısa zamanda üretici zararlarının karşılanmasını isteyen Bayraktar, 2090 Sayılı Kanun için yeterli kaynak ayrılmaması ve geçmiş yıllarda oluşan zararlara ilişkin ödemelerin halen yapılmamasının, bu zararların da karşılanamayacağı endişesini oluşturduğunu ileri sürdü.
Sel sularının, tarım arazilerinin yanı sıra köylerde çiftçilerin ev ve ahırlarına girerek eşya ve hayvan kayıplarına sebep olduğunu hatırlatan Bayraktar, "Yetkililerinin üreticilerimizin karşılaştıkları sıkıntıları yerinde görüp onların yanında yer almaları sevindirici olmakla birlikte, kalıcı çözüm üretilmesi ve yaralarının sarılması bakımından maddi kayıplarının en kısa sürede telafi edilmesi için bu iller afet bölgesi kapsamına alınarak bütçeden gerekli kaynak aktarılmalıdır. Yaşanan afetten zarar gören vatandaşlarımıza ve üreticilerimize Allah'tan sabır ve geçmiş olsun dileklerimizi içtenlikle sunarız. Kayıpların en kısa zamanda telafi edilmesi için gerekli hassasiyetin gösterilmesini bekliyoruz" dedi.