Malatya Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Arzuhan Kaplan, "Kadına yönelik ayrımcılığın önüne geçilerek kadının aktif siyaset hayatında yer alması için önündeki engeller kaldırılmalı" dedi.
Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, kadın haklarından söz eden Malatya Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Arzuhan Kaplan, "Türkiye 1985 yılında onaylamıştır. Ailenin korunmasına dair kanun,Türk Ceza Kanunu, İş Kanunu, Anayasa'da kadınlar lehine yapılan düzenlemeler, Aile Mahkemelerinin kurulmasıyla kadın haklarında gelişmeler yaşanmıştır. Ancak ne var ki, son dönemlerde gerilemeler yaşanmaktadır. Önemli olan kadın-erkek eşitliğinin sözde değil özde ailede, kamusal alanda, eğitimde, siyasette aktif olarak yaşama geçirilmesidir" şeklinde konuştu.
Kaplan, açıklamasını şöyle sürdürdü;
"Temel hak ve hürriyetlerden sosyal adalet ve insan haklarından esinlenen eşitlik ilkesi demokratik toplumun temelidir. Anayasa ve yasalarda kadınlar eşit haklara sahip olmalarına rağmen kadınlar fiilen eşit haklara sahip olmadıkları gibi kültürel gelenekler, dini inanç ve uygulamalarla ailede, toplumsal yaşam ve işyerinde kadınlara karşı ayrımcılık çok yaygın bir uygulama şeklinde süregelmektedir. Kadına yönelik ayrımcılığın önüne geçilerek kadının aktif siyaset hayatında yer alması için önündeki engeller kaldırılmalı, Siyasi Partiler ve Seçim yasalarındaki gerekli değişikler yapılarak eşitlik sağlayacak cinsiyet kotası konulmalıdır. İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşur. Kabil midir ki bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin. Mümkün müdür ki bir cismin yarısı toprağa bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin."