SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Ense' Yapın Boyun Ağrısını Uçurun

A- A+ PAYLAŞ

Masa başında çalışanların korkulu rüyası boyun ağrısı çözümsüz değil. Dr. Murat Kınıkoğlu, "Arada bir 'ense' yapın boyun ağrısını uçurun" diyor ve ağrılarla ilgili şu öğütleri veriyor..

Masa başında çalışanların korkulu rüyası boyun ağrısı çözümsüz değil. İyi bir yastıkta iyi bir uyku, bir torba buz, kas gevşetici kremler, birkaç basit egzersiz derdinize derman olabilir.

Orta yaşın üstünde olup da hayatının bir döneminde boynu ağrımayan kişi yok gibidir. Bazı hastalar ağrının sadece baş hareketiyle olduğunu söylerken bazıları tüm gün süren devamlı bir ağrıdan bahseder.
Boynun içinden başta omurilik ve şah damarı olmak üzere son derece önemli damar ve sinirler geçer. Bunun dışında baş gibi oldukça ağır bir yükü (ortalama 2.5-3.5 kg) taşır. Farkına bile varılmaz ama boyun eklemleri en çok çalışan eklemlerin başında gelir, bu yüzden de oldukça erken yıpranır. İşte boyun ve ense ağrılarının sebepleri ve ağrıların önlemek için alınması gereken önlemler:

TANSİYON DA AĞRI YAPAR YORGUNLUK DA
1 Ense ağrılarının en sık görülen sebebi yorgunluktur. Yoğun iş temposu olan, gerektiği kadar dinlenemeyen, özellikle masa başında, bilgisayar karşısında çalışan endişeli insanlarda ense kaslarının spazmına bağlı ağrılar ortaya çıkar. Aslında hepimiz gün içinde fark etmeden kaslarımızı dinlendiririz. Bacak bacak üstüne atarak ayaklarımızı, dirseğimizi koltuğun kenarına dayayarak kollarımızı, sırtımızı arkaya yaslayarak gövde kaslarımızı dinlendiririz. Buna karşılık masa başında çalışan veya direksiyon kulanan bir kişinin boyun kaslarını dinlendirmesi çok zor, neredeyse imkansızdır. Ne patronunuz ne de müşteriler başınızı koltuğunuza dayayarak ense kaslarınızı dinlendirmenizi hoş karşılamaz, 'Ooooh, beyefendiye bak ense yapıyor' derler...

2 Migren veya gerilim tipi başağrısı olan kişilerde baş ağrısı ile birlikte ense ve sırta yayılan ağrılar görülebilir. Atağın geçmesi ile birlikte ense ağrısı da geçer.

3 Tansiyon yüksekliği ense ağrısı yapabilir. (Gene de ense ağrıları için her zaman tansiyonunuzu suçlamayın.)

4 Ense veya boyundaki ağrıların düşme veya trafik kazası sonrası ortaya çıkması önemlidir. Arabada ani fren yapılması, önden veya arkadan çarpmalar boyun kaslarının şiddetli kasılması ile ağrıya neden olabilir. Ağrının günler içinde giderek azalarak geçmemesi halinde doktora görünmek gerekir.

5 Boyun kemiklerinin zamanla yaşlanması ve kireçlenmesi boyun ve ense ağrılarına neden olabilir. Bu hastalar başlarını sağa veya sola çevirdiklerinde ağrılı bir kısıtlanma hissederler. Boyunlarından takur tukur sesler gelir.

6 Boyun fıtığında omurlar arasındaki diskler sinirlere baskı yaparak ense ağrısına yol açabilir. Bu ağrılar sırta ve omuzlara doğru yayılır ve oldukça şiddetli olabilir. Kolda ve parmaklarda uyuşma ve karıncalanma şikayetlerinin olması önemlidir. Ağrınız çok şiddetli ise, uyuşma şikayeti birkaç hafta içinde kendiliğinden geçmezse bir uzmana (tercihen beyin cerrahisi) görünmeniz gerekir. Doktorunuz gerektiğinde MR tetkiki yaparak varsa fıtığın yerini ve derecesini belirleyecektir. (Dikkat! Ameliyat önerilenlerin ikinci, hatta üçüncü bir görüş almasında yarar var.)

7 Bazı ilaçlar (örneğin antidepresan ilaçlar ve kolesterol ilaçları) ense ağrısı yapabilir.

İLAÇ KULLANIRKEN MİDEYİ DELMEYİN
1 İş yükünüzü azaltmaya ve dinlenmeye çalışın.

2 Stresten uzak durun, iyi uyuduğunuzdan emin olun.

3 İstrihat çok önemli. Ancak uzun süre aynı pozisyonda yat-mak boyun ağrılarını artırabilir.

4 Enseye soğuk uygulanması yangıyı azaltarak yararlı sonuç verebilir. Günde birkaç kez 20 dakika süreyle soğuk uygulaması yapabilirsiniz. Bu iş için bir torbaya buz koyabilir veya eczanelerde satılan soğuk jellerden yararlanabilirsiniz.

5 Ağrıyan ense kaslarının üzerine eczaneden alacağınız Menthol ve Camphor ihtiva eden ağrı giderici, kas gevşetici kremleri masaj yaparak sürebilirsiniz.

6 Ibuprofen ve Acetaminofen grubu ağrı giderici haplar (aşırıya kaçmadan, mideyi delmeden, kaş yapayım derken göz çıkarmadan) kullanabilirsiniz.

7 Boyun kaslarını güçlendiren hareketler uzun dönemde işe yarayabilir.

8 Yukardaki tedbirlerle ense ağrılarınızda hafifleme olursa mesele yok. Bir ay geçmesine rağmen başınızın öne arkaya yana hareketlerinde aşırı bir kısıtlama; elde ve parmaklarda uyuşma, sırta, kolda şiddetli ağrılar varsa bir doktora müracaat edin.

9 Doktorunuz ense kaslarını rahatlatmak için antidepresan tedavi önerebilir. Bazı hastalar fizik tedaviden yarar görebilirler. Daha şiddetli durumlarda boyun omurları arasına kortizon veya ağrı giderici iğneler yapılması veya boyunluk takılması denenebilir. Sinir köküne baskı olan vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir.

10 Nadiren de olsa ense ağrısından 160/100 mmHg üzerindeki tansiyon değerleri sorumlu olabilir. Ense ağrılarınızın tansiyon yüksekliği ile ilişkili olduğundan eminseniz doktorunuzla görüşerek tedavinizi gözden geçirin.

Telefonu sıkıştırmayın
* Bilgisayar ekranınızın göz hizasında olsun.
* Çalışırken başınızın öne eğik değil, omurganızın üstünde dik olduğundan emin olun.
* Sık sık mola verin, birkaç adım dolaşıp tekrar oturun.
* Telefonun ahizesini boynunuza sıkıştırıp konuşmayın.
* Geceleri yüzükoyun yatmayın.
* Yastığınıza dikkat edin, ne sert ve yüksek ne de çok ince; ense çukurunuz dolduracak kalınlıkta olsun.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız