Malatya Valisi Vasip Şahin, “Medeniyetimiz itibariyle, kültürümüz itibariyle çok rahat insan hakları evrensel beyannamesi şeklinde beyan edilen hususları binlerce yıl geriye götürebiliriz. Bunu çok rahat iddia edebiliriz” dedi.
Malatya Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu tarafından Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle panel düzenlendi. Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Fahri Kayhan Konferans salonunda düzenlenen konferansa Vali Vasip Şahin, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Yıldırım Kılıçkıran ile birlikte çok sayıda kamu kurum ve kuruluş yöneticisi ve davetliler katıldılar.
Panelin açılışında konuşan Vali Vasip Şahin, “Fetih ettiğimiz yerlerde insanların temel haklarını vermeye gayret etmişiz. Dini inançlarında onları özgür bırakmışız. Kendi özel hayatların ve hatta özel hukuklarında onların serbest bırakmışız. Bunun temelinde kul hakkı vardır. Biz bu anlamda medeniyetimiz itibariyle, kültürümüz itibariyle çok rahat insan hakları evrensel beyannamesi şeklinde beyan edilen hususları binlerce yıl geriye götürebiliriz. Bunu çok rahat iddia edebiliriz. Bunun dışında ülkemiz son yılarda insan hakları konusunda epeyce bir düzenleme ve uygulamaya yönelik bir takım kültür değişikliğine yol aldı ve o noktada ilerleme sağladı. İşkenceye sıfır tolerans denildi ve bugün Allah’a şükür bizde idareciler olarak Emniyet’te kollukta veya başka diğer kurumlarda vatandaşın en azında işkence anlamında veya kötü muamele anlamında, ayrımcılık anlamında olabilecek şikayetlerin en aza indiğini gördük. Gerçekten daha önce bizim belki günde üç kere, beş kere şikayet konusu olarak önümüze gelen konular bile bugün ayda yılda bile bir kez ya geliyor, ya gelmiyor. Bu bir toplumsal değişimdir aslında. Bilincin oluşması ve bu bilincin sahiplenmesidir” dedi.
Vali Şahin, insan hakları konusunda yeni yeni hüküm ve düzenlemelerin getirildiğini anlatarak, “Bugün bizim hukukumuz pozitif ayrımcılık diye bir kavramla tanıştı. Artık, kadınlar, çocuklar, özürlüler, şehit yakını ve gaziler ve bir takım gruplar yasal yönde de uygulamada da özel bir ayrıcalık yaşıyorlar. Alacağımız daha çok yol var mı, evet vardır. Ama şuana kadar geldiğimiz aşama bize alacağımız yol hususunda da ümit veriyor. İnşallah Türkiye geldiği noktadan geri dönmeyecek ve daha da ileri gidecektir. Bu anlamda tüm dünyaya, sıkıntı çeken tüm toplumlara bir model olacaktır” şeklinde konuştu.
Av. Özcan Çetin’in başkanlığında yapılan "İnsan Haklarının Önemi ve Hak Arama Yolları" konulu panele konuşmacı olarak İnönü Üniversitesi öğretim Üyeleri Doç. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Yrd. Doç. Dr. Hayri Keser, Yrd. Doç. Dr. Joseph Zand katıldılar.