Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Öznur Çalık, 5 Aralık'ta, Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkına kavuşmasının 78'inci yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.
Milletvekili Öznur Çalık, "Kadın hakları konusunda bugüne kadar alınan mesafeye baktığımızda, tüm dünyada kadınların işleyen ve güzelleştiren ellerinin, her alana ve yeterince ulaşmadığını görüyoruz. Hatta kadınların, ekonomik ve sosyal hayatta, iş hayatında sorunlarıyla, eşitsizlikleriyle anıldıklarına şahit oluyoruz. Eşitsizliklerle mücadele ederken, katkı vermekten uzaklaştırıldıklarına şahit oluyoruz" dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarlarının kadın hakları konusunda yaptığı hizmetleri dile getiren Çalık, "Bugün dünya parlamentolarında kadınların temsil oranı yüzde 18'dir. Ülkemizde ise ilk kez 1934 yılında kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı verilmiş ve yine o yıl yapılan seçimlerde 18 kadın milletvekili parlamentoya girmiştir. Bu rakam da o dönemki erkek milletvekillerinin yüzde 4,6'sı kadardır. Bu oran 2007 seçimlerine kadar kısmen devam ederken, ilk kez 2007 seçimlerinde 50 kadın milletvekili TBMM çatısı altına girmiştir ki bu rakam erkek milletvekillerinin yüzde 9,1'ine denk gelmektedir. 2011 seçimlerinde kadın milletvekillerinin meclisteki temsil oranı yüzde 15'lere yaklaşmıştır. Kadınlarımızın siyasete katılımının arttırılması, parlamentoda daha fazla kadın milletvekilinin bulunması, kadınların şu anda yaşamakta oldukları birçok sorunun çözümü adına çok büyük önem teşkil etmektedir" ifadelerini kaydetti.
"Ülkemizde yarım yüzyılı aşan demokrasi deneyimimize rağmen, kadınımızın toplumsal fonksiyonunu yeterince ve gereğince oluşturamamış olması; kadınların toplumsal hayata, iş dünyasına ve siyasete katılımlarının hak ettikleri biçimde gerçekleşmiyor oluşu, bizleri yıldırmamalıdır" diyen Çalık, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Bu noktada; devletin, hükümetin adaleti ne kadar öncelikli amaç olarak benimsediği çok önemlidir. Çok gururluyum ki; insan hak ve hürriyetlerine, adalete ve merhamete öncelik veren bir iktidarımız var. Ülkemizin en yoksul bölgelerinden yüz binlerce kız çocuğunu eğitime kazandıran, kadının korunmasına ve toplumsal statüsünün yükseltilmesine dönük tarihi adımlar atan bir hükümetimiz var. Kuşkusuz, önümüzde daha yürünecek çok uzun bir yol, alınacak büyük mesafeler var. Kadınların seçme ve seçilme haklarını kazanmalarının üzerinden geçen 78 yılın sonunda, kadınlarımızı toplumda güçlendirecek tüm yasal düzenlemelerimiz tamamlanmıştır. Ancak hakları tanımanın ötesinde, kadınlarımıza hakların kullanımının önemini ve yollarını da anlatmamız, onlara değerli olduklarını hatırlatmamız gerekiyor. Kız çocuklarımıza kendilerine hep güvenerek ilerleyecekleri bir perspektif kazandırmamız gerekiyor. Kadının seçme ve seçilme hakkını birçok Avrupa ülkesinden önce tanıyan Türkiye Cumhuriyeti, medeniyet yolunda yürüdükçe kadının maruz kaldığı bütün haksızlar er geç bertaraf edilecektir."