Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir Sen) Malatya Şubesi Kadınlar Komisyonu Başkanı Gülten Demirkol, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, kadınları aktif olarak sivil toplum kuruluşlarında görev almaya çağırdı.
Demirkol'un açıklaması şöyle:
" 8 Mart, kadınların sadece bir gün hatırlanıp diğer günlerde ilgisizliğe, sevgisizliğe itilmesi olarak değerlendirilmemeli. 8 Mart, kadının en temel haklarını talep etme günü olmalıdır. 8 Mart, kadınların negatif ayrımcılığa uğradıkları geçmişin hesabına, pozitif ayrımcılık isteme günüdür. 8 Mart, erkeklerin seslerinin daha fazla çıktığı bir dünyada, bu sesleri bastırma günüdür. 8 Mart, okuma-yazmadan mahrum bırakılan, ezilen, sömürülen, istismara uğrayan, mor çatılara sığınan kadının elinden tutma günüdür. 8 Mart, başörtüsünden dolayı eğitim hakkı elinden alınan üniversiteli kızların haykırış günüdür.
Toplumun gelişmişlik göstergeleri ile kadının toplumdaki yeri arasında bir paralellik vardır. Bir toplumu inşa etmek, yeniden kalkındırmak ya da dönüştürmek kadınlar eliyle mümkün olur. Kadının iştirak etmediği toplumsal dönüşümlerin bir ayağı hep eksiktir. Bu yüzden kadının eğitimi, çocuk ve ailenin eğitimi demektir. Bu da bir bütün olarak toplumun eğitimidir. Bir erkeği eğitirseniz bir kişiyi eğitmiş olursunuz ama bir kadını eğitirseniz bir toplumu eğitmiş olursunuz. sözü sanırız bu durumu çok iyi anlatır.
Eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolunda çalışanların yarısını kadınlar oluşturuyor. Kadınlar, çalışma hayatındaki iş yükünün yanında kadın ve anne olmanın getirdiği sorumluluğu da taşır. Eğitimciler Birliği Sendikası olarak, kadının iş hayatındaki görev ve sorumluluklarını tam ve sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için çalışanın kadın ve anne vasfının unutulmamasını ve çalışma hayatının bu durum dikkate alınarak düzenlenmesini istiyoruz. Doğum öncesi ve sonrası izin, güvenli bir çalışma ortamı, kolay ulaşım, süt izni süresi gibi konular dışında; ailenin dağılması, tayin ve atamaların eş durumu dikkate alınarak yapılması gibi konulara da dikkat edilmesini istiyoruz. Bu hakların asil, aday ya da sözleşmeli ayrımı yapılmadan tüm kadın çalışanlara eşit olarak verilmesini istiyoruz. Bu konudaki taleplerimizi Bakanlığa iletirken ilimizde bayan üyelerimizin mağdur edilmemesi için sendika olarak her zaman konunun takipçisiyiz ve takipçisi olmaya da devam edeceğiz.
Kadınlar eğitim, çalışma ve sosyal hayatın her alanında özgür ve eşit olarak bulunmalı; kendilerinden esirgenen hak ve özgürlükler için mücadele vermelidir. Bu mücadelenin adresi sivil toplum kuruluşlarıdır. Hak ihlalleri karşısında susmak, sinmek yerine bir araya gelerek sesini yükseltmek ve yeni ihlallerin önünü tıkamak için tüm kadınlarımızı, aktif olarak sivil toplum kuruluşlarında, sendikalarda yer almaya çağırıyoruz."