PARTİYE Kalkeren Kürdistan (PKK- Kürdistan İşçi Partisi) 1974’te Ankara’da kuruldu. PKK 1984'te Eruh'ta ilk saldırısını gerçeleştirdi. İşte 29 yıllık kanlı sürecin kilometre taşları.
Daha çok öğrencilerden oluşan örgütün liderliğini Abdullah Öcalan üstlendi. İlerleyen yıllarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne giden Öcalan liderliğindeki PKK’lılar, ilk konrgelerini de 27 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice İlçesi Fis Köyü’nde yaptı. O tarihte "Apocular" olarak tanınan PKK, şehir eylemlerini başlattı.
12 Eylül 1980 ihtilalinden sonra Lübnan’a Bekaa Vadisi’ne yerleşen PKK’lılar, 1984 yılına kadar militan eğitimi faaliyetinde bulundular. Öcalan da bu tarihlerin büyük bölümünü Bekaa Vadisi ve Şam’da yaşadı.
İLK SALDIRI ERUH'TA
PKK yaklaşık 4 yıllık eylemsizliğin ardından ilk silahlı baskınını 15 Ağustos 1984 tarihinde Eruh ve Şemdinli eylemleri ile gerçekleştirdi.Örgüt bu tarihten sonra sürekli silahlı eylem ve baskınlar yaptı. 1991-1992 yıllarında eylemler doruk noktasına ulaştı. 1993 yılı başında tek taraflı olarak ateşkes ilan etti. Ancak Şemdin Sakık liderliği’ndeki PKK’lılar 24 Mayıs 1993 tarihinde Bingöl- Elazığ karayolunu kesti. Eğitimlerini tamamlayarak görev yerlerine sevk edilen silahsız 33 er, otobüslerden indirilerek kurşuna dizildi.
Birçok korucu köyünde katliam yapan PKK’lılar, 5 Temmuz 1993 tarihinde de Erzincan’ın Kemaliye İlçesi Başbağlar Köyü’nde sivilleri kurşuna dizip evleri ateşe verdi. 31 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.
SURİYE İLE SAVAŞ GÖZE ALINDI
PKK 2000’li yıllara yaklaşırken de canlı bomba eylemlerini artırdı. Bu eylemlerde de birçok güvenlik görevlisi şehit oldu. Terör olaylarının artması ve Suriye’den Abdullah Öcalan’ın verdiği mesajlar bardağı taşırdı. Türkiye Öcalan’ın Suriye’den çıkarılması için uluslararası baskılar ve savaşı bile göze aldığını çok sert bir biçimde Suriye yönetimine bildirdi.
KENYA’DAN GETİRİLDİ
Esad yönetimi Abdullah Öcalan’ı 1998 yılı Ekim ayı sonlarında sınır dışına gönderdi. Öcalan önce Rusya, ardından İtalya’ya gitti. Türkiye’nin baskısı ile İtalya’yı terketmek zorunda kaldı. Öcalan’ı taşıyan uçak, Yunanistan üzerinden Kenya’nın başkenti Naorobi’ye indi. Burada Yunanistan Büyükelçiliği’nde saklanan Abdullah Öcalan, Amerika’nın da baskısıyla elçilik dışına çıkarıldı. Öcalan bir Avrupa ülkesine gideceğini düşünürken 15 Şubat 1999 tarihinde havaalanında MİT görevlilerine teslim edildi. Abdullah Öcalan, 16 Şubat 1999 tarihinde Türkiye’ye getirildi, İmralı Cezaevi’ne konuldu, yargılama sonucunda ömürboyu hapse mahkum oldu.
6 KEZ ATEŞKES KARARI
PKK bugüne kadar 5 kez ateş kararı açıkladı. 20 Mart 1993 yılında ilk kez ateş kararı açıklayan örgüt, daha sonra 9 Ekim 1998, 1 Eylül 1999, 1 Haziran 2004 ve Mayıs 2009 tarihlerinde de tek yanlı ateş kararları açıkladı. PKK son ateşkes kararını da yine tek yanlı olarak geçtiğimiz aylarda açıklamıştı.
OSLO’DA İLK TEMAS
Öcalan’ın yakalanmasının ardından zaman zaman eylemsizlik dönemleri oldu. Devletin, PKK ile görüşme sürecini 2009’da başlattığı, Oslo görüşmelerinin 2011’de basına yansımasıyla gündeme geldi. Öcalan, avukatlarıyla en son 27 Temmuz 2011’de görüştü. Ardından tecrit uygulandığı için gerginlik tırmandı. MİT-Öcalan görüşmeleri, Öcalan’ın talimatıyla Kasım 2012’de cezaevlerindeki açlık grevlerinin sona ermesi, İmralı’ya ocak ayında ilk heyetin gitmesiyle yeni bir süreç başladı.