ABD Başkanı Barack Obama dün Dışişleri Bakanlığında Arap isyanlarını değerlendirerek ABDnin Ortadoğu ve Kuzey Afrikaya yönelik politikalarını yeniden tanımlayan bir konuşma yaptı.
Bölgede reformları ve demokrasiye geçişi desteklemenin birinci öncelikleri olduğunu belirten Obama, demokrasi talep eden halklara baskı ile yanıt verilmesini eleştirdi. Obama, en sert mesajı ise sadece tek bir şansı kaldığını söylediği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esada verdi.
Esad cinayeti seçti
Libyada Muammer Kaddafinin yaptığı gibi Beşar Esadın da hak talep eden halkına karşı cinayeti seçtiğini söyleyen Obama, Suriye halkı demokrasiye geçiş talep ederek cesaretlerini gösterdi. Başkan Esadın şimdi bir seçeneği var: Ya bu geçişe liderlik eder ya da çekilir dedi. Suriye hükümeti göstericilere ateş açmaya son vermeli, barışçıl protestolara izin vermeli, siyasi tutukluları serbest bırakmalı, adaletsiz tutklamaları durdurmalı, insan hakları gözlemcilerine izin vermeli ve demokrasiye geçiş için ciddi bir diyalog başlatmalı uyarılarında bulundu.
Mısırın borcu siliniyor
Bölge ülkelerine seslenerek, Mesajımız çok basit: Eğer gerekli reformları yapma riskini göze alırsanız, ABD size tam desteğini verecektir diyen Obama, bu desteğin öncelikle demokrasiye geçişte umutların yüksek olduğu Mısır ve Tunusta başlayacağını söyledi. Obama, yeni istihdam yaratmak amacıyla Mısırın 1 milyar dolarlık borcunun silineceğini açıkladı. Obamanın isyanların şiddetle bastırıldığı müttefiki Bahreyn için ise çok daha yumuşak bir dille eleştiri yapması tepki çekti. Müttefik olduklarını vurgulayan Obama, Hükümet ve muhalefet arasında diyalog olmalı, muhalefet hapisteyse diyalog olmaz dedi. Ayrıca kadınların önemini vurgulayan Obama, Nüfusun yarısının seçme hakkı elinden alınmamalı dedi. Kadınların seçimlere katılamadığı yakın müttefiki Suudi Arabistanı anmaması eleştirildi.
2 halk 2 devlet
Obama, Filistin-İsrail sorunu için ise her iki halkın da kendi devleti olması gerektiğini ve 1967 sınırlarının temel alınmasını ve anlaşmalı toprak takası yapılmasını savunduğunu söyledi. Obama, İsraile bağlılığımız sarsılamaz. Bu yüzden doğruyu söylemeliyiz. Demokratik Yahudi devleti yerleşimlerle kurulamaz. Yahudi halkının da, Filistinlilerin de bir devleti olacak. Her iki devlet de birbirini tanıyacak dedi. Obama sınır probleminin ardından da sıranın Kudüsün konumu ve mülteciler sorununa geleceğini söyledi.
1967 Savaşı ile İsrail, Arapların çoğunlukta olduğu Doğu Kudüs ve Batı Şeriayı işgal etti. İsrail, Kudüsü bölünmez başkenti olarak kabul ederken, Filistinlilere ise Doğu Kudüsü gelecekteki devletlerinin başkenti olarak görüyor.
Netanyahu reddetti
Obama bugün Beyaz Sarayda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahuyu ağırlayacağı için konuşma kritik bir önem taşıyor. Ancak Washingtona doğru yola çıkmadan hemen önce konuşan Netenyahu, daha önce verilen garantilere vurgu yaparak İsrailin 1967 sınırlarına çekilmeye zorlanamayacağını söyledi. Ayrıca konuşmadan hemen önce İsrail hükümeti Doğu Kudüste yerleşimciler için 625 konutluk inşaat projesini onayladı.