SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Eski Günleri Çok Özledim.."

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın yaşayan en eski fotoğrafçısı, fotoğrafa gönül vermiş,  70 yıla yakın bir süre profesyonel olarak bu mesleği icra etmiş 91 yaşındaki Yusuf Usta (Uğrar) için Fotoğraf Sunumu ve Söyleşi düzenlendi.

Fotoğraf Okuma Günleri başlığı altında

Malatya Büyükşehir Belediyesi Fotoğraf Makinesi Müzesinde düzenlenen etkinlik araştırmacı yazar Nezir Kızılkaya'nın, Yusuf Uğrar’ın özgeçmişini anlatmasıyla başladı.

Kızılkaya, 1933 Malatya doğumlu Yusuf Usta’nın henüz 15-16 yaşlarındayken 8 pozluk bir fotoğraf makinesi aldığını, bununla Malatya’da fotoğraflar çektiğini, Kocaeli’nde askerlik yaparken de bu mesleği icra ettiğini, askerliğinin bitiminde Malatya’ya dönmeyip Gölcük’te dükkan açarak birkaç yıl fotoğrafçılık yaptığını, daha sonra Malatya’ya dönüp birkaç yıl ustaların yanında çalıştıktan sonra 1959 yılında Foto Spor isimli kendi işletmesini açtığını aktardı.

Ardından Kızılkaya’nın hazırladığı bir sunum izlendi. Sunumda Uğrar’ın mesleki yaşamından kareler ve çektiği fotoğraflar izletildi.

Uğrar’ın neredeyse 70 yılı aşkın süredir çektiği, Malatya’nın binaları, caddeleri, sokaklarını gösteren, tarihi mekanlarından, sosyal ve kültürel yaşamından, insanlarından, çalışma yaşamından kareler içeren çoğu siyah-beyaz fotoğraflar izleyicilerle buluştu. Ayrıca eski cumhurbaşkanları, hemşerimiz İsmet İnönü ile Turgut Özal’ın Malatya ziyaretlerinde çekilmiş fotoğraflar sunumda yer aldı.

Uğrar, fotoğrafçılığa çocukluğundan beri çok merakı olduğunu, mesleğini çok sevdiğini belirtirken, çektiği karelerle ilgili açıklamalar yaptı; eski günleri çok özlediğini söyledi.

Malatyaspor’u çok sevdiğini, kurulduğu tarihten başlayarak hiçbir maçını kaçırmadığını anlatan Yusuf Usta, bir soru üzerine, “hasta olduğum günlerde bile ne yapar eder maça giderdim. Ben maça gitmesem maçın oynanmamasından korkardım.” diye cevapladı.

Malatyahaber.com Yayıncısı İsmet Yalvaç, Yusuf Usta’nın sadece fotoğrafçı olmadığını, Hürriyet ve Milliyet gazetelerine foto muhabirliği yaptığını, Malatya’da yaşanan birçok önemli olayın onun çektiği fotoğraflarla tüm Türkiye’ye aktarıldığını söyledi.

Etkinliği fotoğraf sanatçıları ve gazeteciler ile Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hamid Süha Hotar ile Basın Yayın Daire Başkanı Kadir Çelik izledi.

malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: Abdullah ERGÜN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Orhan Apaydın (1 saat önce)
    “Foto Spor”, “Yusuf Uğrar” ya da “Foto Yusuf” diya ondan söz edebiliriz. Sayıları çok azalan Malatya nın canlı hafızalarından önemli bir isim. Yakınen bildiğim kişiliği ve dostluğu bir yana, bu kent insanlarından kiminin vesikalığı, kiminin sünnet, nişan veya düğün resimlerinde deklanşöre basan parmakların sahibidir bu isim. En önemlisi ise her sosyal etkinlikte hiç de bedelini düşünmeden çektiği binlerce kaset film harcamasıdır. Stüdyo fotoğrafları bir yana şipşak fotoğrafçılığı da döneminin en kaliteli fotoğraf makineleri ve kadrajlamadaki büyük yeteneği ile çığır açmıştı. Geçirdiği ağır bir trafik kazasındaki beyin sarsıntısından sonra vizörden bakışında refleksini kaybetse de asla mesleğinden kopmadı. Sektörün dijitalleşmesi ile birlikte yavaş yavaş köşesine çekilmişti. Anılarımızı siyah-beyaz fotoğraflarla ebedileştiren Yusuf abimizin Fotoğraf Müzesi nde ağırlanmasına çok sevindim. Nezir hocama ayrıca teşekkürler.
    %100
    %0
    Yanıtla