SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Esnaf İşini 6 Şubat Öncesine Getirebildiyse Ödeyelim Vergimizi!"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Mücbir sebepte son gün” diyerek aylardır yaptığı çağrıyı yineledi.

“SORMAK İSTİYORUM NE DEĞİŞTİ?”

“Yaz günü siftahsız kepenk kapatan esnafımızdan kış ayında borç tahsilatı mı yapılacak?” diye soran Başkan Sadıkoğlu, “Depremde en fazla yıkımın yaşandığı ikinci şehir olan Malatya’mızda 6 Şubat’ı hatırlatan soğukları yeniden yaşarken, yüz binden fazla insanımız bir soğuk kışı daha konteynerlerde geçiriyor. 3 binden fazla esnafımız konteynerlerde hayata tutunuyor. Geçim derdiyle dertlenmiş depremzede esnafımız büyük sorunla daha yüz yüze gelecek. Vergi ve prim borçlarını erteleyen mücbir sebep süresi 30 Kasım'da sona eriyor. Bizler her seferinde yıkık şehrimizin halini, teslim edilmemiş iş yerlerini, konteynerde hayata tutunan 100 binden fazla insanımızı hatırlatarak süre uzatımı talep ettik. Uygulama ancak 3-4 aylık periyotlarla 4 kez uzatıldı. Dile kolay, depremin üzerinden tam 22 ay geçti. Sormak istiyorum ne değişti? Yıkım işleri bitip Malatya ayağa mı kalktı? Esnafımız teslim edilen iş yerine, konteynerde yaşayan insanlar evine mi döndü? Çarşılarımız yapıldı, ticari akslar mı düzeldi? Ne değişti? Deprem korkusu dahi 22 aydır aynı şekilde taze. Son 1 ayda yaşadığımız depremlerin şiddeti 4 buçuk, 5, 6. Hal böyle iken Mücbir Sebep süresinin 3-4 aylık periyotlarla uzatılması bu şehre reva mı? Şehrin durumu ortada. Geride bıraktığımız süreçte esnafımız için değişen hiçbir şey olmadı. Bu, 21 metre konteynerde ailesini geçindirmeye çalışan esnafımızın üçüncü kışı. Yaz günü siftahsız kepenk kapattığı günler olan esnafımızdan kış ayında borç tahsilatı mı yapılacak?” diye konuştu.

“ESNAFIMIZ İŞİNİ 6 ŞUBAT ÖNCESİNE GETİREBİLDİYSE ÖDEYELİM VERGİMİZİ”

Başkan Sadıkoğlu, “Talebimiz net! Mücbir sebep süresinin 2 ay veya 3 ay daha uzatılmasını istemiyoruz. Süre net bir kararla, iş yeri ve konutlar teslim edilinceye kadar uzatılmalıdır. Bu her şeyden öte vicdani bir sorumluluktur. Türk Dil Kurumu mücbir sebep için ne diyor? ‘Borcun ödenmesine engel olaylar’ diyor. Şehri görüyorsunuz. Bu engel kalktıysa, esnafımız işini, kazancını 6 Şubat öncesine getirebildiyse ödeyelim vergimizi. Talebimiz 81 ilimiz veya bir bölge için değil, sadece 4 il ve 2 ilçe için mücadele veriyoruz. Ancak ne yazık ki her 3 ayda bir durumun vehametini anlatarak sürenin uzatılması için çaba sarf ediyoruz. Biz ülkemizin vergi gelirlerine sadece yüzde 1 oranında katkı sağlayan bu illerimiz için devasa bir talepte bulunmadığımıza inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ve ilgili bakanlarımıza bir kez daha sesleniyoruz. Tüm şehirlerimiz gibi, ülkesi için emeğiyle, gerektiğinde canıyla, nice mücadeleler vermiş bu şehirlerimizin sesine kulak verin. Her 3 ayda bir ‘süre uzatılacak mı?’ geriliminden kurtarın. Bu konu sadece TSO’nun gündemi olmamalı. Milletvekillerine de sesleniyorum. Sürenin uzatılması için siyasilerimizin de sessiz kalmamalarını, konuyu bakanlıklara ve hükümet yetkililerine iletmelerini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“SADECE EKONOMİK DEĞİL, VİCDANİ BİR MESELEDİR!”

Süre uzatımının büyük depremler yaşamış şehirler için sadece ekonomik değil, vicdani bir mesele olduğunu vurgulayan Başkan Sadıkoğlu, “İş yeri ve konutlar teslim edilip, şehirlerimiz çamurundan, tozundan arınıncaya kadar Malatya, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ile Nurdağı ve Islahiye ilçelerimiz için Mücbir Sebep süresi uzatın! Tıpkı Van depreminde devletimizin mücbir sebep süresini 5 yıl uzattığı gibi, 99 Marmara depreminde mal varlığının %10’unu dahi yitirenlerin vergi ve cezalarını sildiği gibi, 100 yılın felaketiyle yerle yeksan olmuş şehirlerimize de aynı şekilde destek olunmasını bekliyoruz. Zira Bu sadece ekonomik değil, vicdani bir meseledir!” dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Kağan (1 ay önce)
    Asgari ücretle çalışan kendi maaşından vergisini ödüyorsa kusura bakma karnı tok sırtı pek sizde ödeyin bi zahmet deprem sadece size olmadı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aydın (1 ay önce)
    Esnaf vergi yokturdu da niye 1 liralık ürünü üç liraya satıyordu. Bir gün çıkıp gezdiniz mi çarşıyı, kontrol ettiniz mi fahiş fiyatlarlari? Yok.. Çocuğa Malatya da bir mont alacaktım en kötüsü 2500 lira, iyi marka birşey alayim desem 5000-7500 liraydı. Gittim Gaziantep e Mont(kaliteli) 2000 lira Kot pantolon (rodi) 600 lira Kazak(marka) 600 lira Spor Ayakkabı (marka değil ama kaliteli) 750 lira(Malatya da 2300 lira bu tarz ayakkabılar) Burda bir mont parasına orada komple donanip geldik. 4000 liraya( o rakamı bile bulmadı). Şimdi vergi vermek zorundalarsa fiyat bir tık daha yükselmesi lazım. Başkan birazda bizi düşün.Tamam oda seçimlerinde lazım değiliz ama biraz da bizi düşünün.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 ay önce)
    Esnaf kendi kendini bitirdi güven yok esnafa deprem zamanı fahiş fiyatlara ses çıkarmadın başkan. 3500 lira istedikleri araba araba parçasını 2150 liraya internetten aldım. Yüzde 20 esnaf hariç diğerleri paşa paşa ödesin vergisini.Bu dünyada çokta güzel kazanıyorlar hiç ses etmesinler. Ahirette hesap zamanı beni kim kazıkladıysa hepsinden alacaklıyım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nkade (1 ay önce)
    Esnaf, kendini Malatya tabiriyle malamat etti başkan! Malatyalılarda esnafa hiçbir sempati kalmadı. Sebebi de Malatyalı değil esnafın bizzat kendisi... Bu kadar açgözlülük tahmin bile edilemezdi ama oldu. Yani bu konuda arkanda kimse durmaz.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Oktay (1 ay önce)
    Sadece esnafmi ev sahipleri dükkan sahipleri ???yaşanılacak bir memleket değil artık.gitmek lazım ilk firsatta
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Emrah (1 ay önce)
    Allah aşkına geçin bunları debriyaj bilyesi değişimi için 11000 lira istendi . Bozuk halde başka bir şehirde 7000 liraya yaptırdım. Esnaf zararını fazlasıyla çıkartıyor merak etme.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Ayse (1 ay önce)
    Malatya esnafını savunma. Sende gerçi aynisin. Hep cebime mantığı..bu millet kerizmi internetten alışveriş yapıp başka illerde alışveriş yapmaya mi meraklı!!! Beyefendi bak yakalandı suçüstü. Hele sanayiye bir gitsene.... Depremden sonra 10 yere sorar olduk az kaziklanalim diye. Yoksa bizde biliyoruz fiyatları..internet elimizde beyefendi. Uyanıklar sizii
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Hasan (1 ay önce)
    Bırak bunları başkan biri beşe satan esnafları savunmayı kazanmıyorlarfa banka mevduatları nasıl katlandı insaf.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • 1.5. E satanları şikayet etsenize
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Ekmek bulamayan kredi alamayan siftah edemeyen tır tır titreyerek ek eğimin peşinde olan yası 60 i asmıs esnaf .hangi mevduattan bahsedersin
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Önder (1 ay önce)
    Beyefendi. Esnaf 6 şubat öncesini 10’a katladı. Neden bahsediyorsunuz. Türkiye’nin en acımasız ve en açgözlü esnafı Malatya’da. Bire bin katarak satıyorlar ürünleri. Üstelik ne vergi ne de kira ödüyorlar. Mağdur edebiyatı yapmaktasınız. Allah’a havale ediyorum Malatya esnafını.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 ay önce)
    Esnafın işi 6 Şubat öncesinden kat be kat daha iyi. Depremden 18 ay sonra Malatya'ya döndüm, 6 Şubat'tan önce ufacık dükkanlarda perakendecilik yapanların birçoğu toptancı olmuş.Ayrıca kiraları olmamaları rağmen fiyatları çok uçuk. Hiç acıtasyona gerek yok başkan
    %90
    %10
    Yanıtla