SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Eşsiz Doğal Güzelliklere Sahibiz"

0
Güncellendi - 2018-07-30 19:22:03
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'nin 243. tabiat parkı ilan edilen Darende ilçesindeki Günpınar (Aşudu) Şelalesi, el değmemiş doğası, kanyonu ve bitki örtüsüyle misafirlerini ağırlıyor.

Bozkır'ın yeşil cenneti olarak nitelendirilen Günpınar Şelalesi, bir süre önce Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Türkiye'nin 243. tabiat parkı ilan edildi.

İlçe merkezine 5 kilometre mesafedeki Günpınar Şelalesi, aynı adı taşıyan ve 650 dönümlük vadisiyle de her mevsim ziyaretçilerine tabloları aratmayan bir manzara sunuyor.

Günpınar Şelalesi, el değmemiş doğası, kanyonu, tatlı su balıkları, bitki örtüsü, yaban hayatı ve küçük şelaleleriyle zengin özellikleri bünyesinde barındırıyor.

Doğa tutkunlarının yanı sıra fotoğraf meraklılarını da cezbeden tabiat parkı, yeşilin ve mavinin her tonunu bünyesinde barındıran manzarasıyla adeta doğal stüdyo imkanı da sağlıyor.

Darende Kaymakamı Enver Zengince, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Günpınar Şelalesi'nin ilçenin önde gelen turizm değerleri arasında yer aldığını söyledi.

Kaynağın doğduğu yerden şelalenin döküldüğü yere kadar olan bölgede iki kilometrelik kanyon bulunduğunu belirten Zengince, Günpınar'ın 40 metre yükseklikten dökülen Türkiye'deki birkaç şelale arasında yer aldığını ifade etti.

Günpınar Şelalesi'nin bir süre önce Türkiye'nin 243. tabiat parkı olarak ilan edildiğini, bundan da son derece mutluluk duyduklarını dile getiren Zengince, "Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde eşsiz doğal güzelliklere sahibiz. Bu ilçemizi hem Malatya'nın hem de Türkiye'nin önemli bir merkezi haline getiriyor." dedi.

- "Misafir sayısını artıracak"

Zengince, Günpınar Şelalesi'nin tabiat parkı ilan edilmesinin turizmi hareketlendireceğini aktararak şunları söyledi:

"Burası tarihi ve kültürel bir havza. Günpınar Şelalesi'nin tabiat parkı olmasıyla Bakanlık ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzün buraya yatırımları da artacak. Burası tabiat, kültür çevresine göre yeniden şekillendirilecek. İnsanlar şu an sadece şelaleyi görmeye geliyorlar fakat yatırım yapıldıktan sonra hem 2 kilometre uzunluğundaki kanyonu görme hem de yürüyüş ve safari yapma fırsatı bulacaklar. Ayrıca mesire alanlarının gelişmesi, gelen misafir sayısını arttıracak. Bu da ilçemize çok büyük hareketlilik kazandıracak."

Kayseri'de 10 yıldır turizm rehberliği yapan Gökhan Koç ise doğa turizmi için Doğu Karadeniz'i tercih ederken bölgeyi keşfettikten sonra turları bu yöreye yönlendirmeye başladıklarını anlattı.

Günpınar Şelalesi'nin tabiat parkı ilan edilmesinin isabetli bir karar olduğunu dile getirerek "Burası Abant, Kaçkar ve Ayder gibi koruma altına alınacak, tanıtımı yapılacak. İnsanlar buraya geldiğinde eskisinden daha güzel bulacağına inanıyorum." diye konuştu.

- "Negatif iyon tedavi merkezi"

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Malatya Koordinatörü Bekir Sözen ise insanları iyi hissettiren ve tedavi eden negatif iyonların, en fazla bulunduğu yerlerden birinin Günpınar Şelalesi olduğunu bildirdi.

Şelalenin önemli bir tedavi merkezi olacağına işaret eden Sözen, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bugünkü yaşam koşullarımız, elektronik cihazlarımız, deri koltuklar, klimalar ve araçlarımız insanlara sürekli pozitif iyon yüklüyor. Bu iyon yüklemesi insan vücudunda birçok hastalığa sebep oluyor, bunu dengelemek için negatif iyona sürekli ihtiyaç var. Bu iyonlar serbest halde en çok şelale ve deniz diplerinde bulunuyor. Doğada en kolay ulaşacakları nokta şelaleler olunca bu anlamda ülkemizin birkaç tabii şelalesinden biri olan Günpınar, tedavi edici özelliği ile de ayrı bir önem arz ediyor. Emeği bulunan herkese teşekkür ederiz."

Elazığ'dan arkadaşlarıyla Günpınar Şelalesi'ni gezmeye gelen Benan Düzgün Koca ise bölgenin sıcak yaz günlerinde serinleterek rahatlattığını belirtti. Türkiye'nin her köşesinin ayrı bir cennet olduğunu kaydeden Koca, "Burası çok güzel. Tarif edecek olursak aynı cevizin içine benziyor. Herkesin mutlaka buraya gelmesini, bu güzel ve saklı yerde vakit geçirmesini tavsiye ederim." dedi.

Ayhan İŞCEN, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • AKarakuş (6 yıl önce)
    Belediyemizin verilen Nimete sahip çıkamayışının haberini yapmak yerine haber yayınlayan arkadaşlar bu yorum ve görüşleride haber yapsın. Terkedilmiş bi şekilde Temizlik olmayan ve kırık çardaklarıyla ilçe merkeziyle arası 5-10 km mesafesi olan gelen vatandaş bişey unutsa temin edecek büfesi dahi yoktur siz yaptırmıyorsanız vatandaş olarak biz yaptıralım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Muallim (6 yıl önce)
    Tüm restoranlar pislik içinde, mesire alanları çöp, böyle doğa harkası bir mekan, iş bilen bir yerel yönetimin elinde olsa bambaşka olurdu. Yazık.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (6 yıl önce)
    ilçedeki neredeyse tüm mekanlarda hijyen sorunu var, genel bir denetim şart
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacer (6 yıl önce)
    Her yer çöp içinde temizlik yok çok güzel bir yer ama malesef kimsesiz kalmış mescit yok lavabolar iğrenç
    0
    0
    Yanıtla
  • Alperen (6 yıl önce)
    Kesinlikle temizlik yok Belediye ve kaymakam beyin bu işle ilgilenmesi lazım Yoksa tabiat parkı olmasının bir önemi yok
    0
    0
    Yanıtla
  • fx. live (6 yıl önce)
    Şelaledeki restaurantl berbat. Temizlik anlayışı sıfır. Çay bardaklarının nasıl yıkandığını gördükten sonra bir daha uğramadım. Önce zihniyet değişmeli. Turizm hizmeti verilecekse tesis temizliği, çalışanların temizliği, yiyecek ve içeceklerin temizliği, ortam temizliği ve çalışanların müşterilere karşı davranışları konusunda gerekli eğitim verilmeli, çevredeki tesis sayısı artırılmalı. Aksi halde sadece kağıt üzerinde turizm yazısı kalır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Raif (6 yıl önce)
    Rabbimize sonsuz şükürler olsun, bu kadar nimete ne kadar şükür etsek azdır.
    0
    0
    Yanıtla