Yaşlı ve özürlü yakınına baktığı için çalışamayanlar "sosyal güvenlik" kapsamına alınacak. Üzerinde çalışılan taslağa göre evde bakım yardımı alan 362 bin kişinin sigorta primlerini devlet yatıracak ve emekli olmaları sağlanacak. Uygulama en geç 2013'te...
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, özürlü ya da yaşlı olması gibi nedenlerle anne, baba, çocuk, eş gibi yakınlarının bakımını üstlenen kişilerle ilgili önemli bir çalışmayı gündemine aldı. Taslağa göre, yaşlı ve özürlü yakınına kendisinden başka bakacak kimsesi olmayan, bu nedenle başka bir işte çalışamayan ve evde bakım yardımı alanlar "sosyal güvenlik" kapsamına alınacak. Bu kişilerin sigorta primlerini devlet yatıracak ve emekli olmaları sağlanacak. Uygulamadan evde bakım parası alan 362 bin kişinin yararlandırılması hedefleniyor.
Sabah'ın haberine göre, Aile Bakanlığı'na bağlı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün hazırlıklarını yaptığı yeni mevzuatla öncelik yakınlarına baktığı için maddi yardım alan ve sosyal güvence kapsamında olmayan kişilere verilecek. Aile Bakanlığı, mevzuata son şeklini verdikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunacak ve söz konusu kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde ortak çalışma başlatılacak.
BAKANA SOSYAL GÜVENCE
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün ana hedefini, 2007'de başlatılan "evde bakım hizmeti" uygulamasından sonra özürlü yakınlarının sosyal güvence kapsamına alınması oluşturuyor. Yeni mevzuatla, özrü, kalıcı hastalığı olan eş, çocuk, anne ve baba gibi yakınlarının bakımını üstlenen ve "evde bakım yardımı" alan vatan- daşların sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesi yoluyla emeklilik hakkından faydalanmaları sağlanacak. Genel Müdürlük, maddi durumu yetersiz olan ve yakınlarına baktığı için çalışma yaşamına giremeyen bu kişilerin sigorta primlerinin devlet tarafından yatırılmasını öngörüyor.
362 BİN KİŞİYE YANSIYACAK
Hali hazırda özürlü veya kronik hastalığı olan yaşlı yakınlarına bakan 362 bin kişiye evde bakım hizmeti veriliyor. Özürlü yakını olan bir kişinin söz konusu evde bakım parasından yararlanabilmesi için hane halkı toplam gelirinin kişi başına düşen kısmının asgari ücretin üçte ikisinin altında olması şartı aranıyor. Örneğin, 7 kişilik bir ailenin toplam geliri 7'ye bölündüğünde rakamın 521 lirayı geçmemesi gerekiyor. 2012 itibariyle ağır özürlü raporu olan ve bu şartları taşıyan kişilerin yakınlarına aylık 634,65 lira ücret ödeniyor. Bu yardımlardan faydalananların aynı zamanda maddi durumunun yetersizliğini ve iş yaşamına katılamayışını ön plana alan Bakanlık, sosyal güvenceye yönelik çalışmasını da 362 bin kişi için başlatacak.
UYGULAMA EN GEÇ 2013'TE BAŞLAYACAK
Özürlü ve yaşlılar için hazırlanan 2011-2013 yıllarını kapsayan eylem planında 9 milyon özürlünün "ağır özürlü" olma şartı aranmaksızın "bakım sigortası" sistemine geçirilmesine yönelik başlatılan çalışma kısmi olarak sürdürülürken, sosyal güvence modelinin çok daha acil bir öncelik olduğunda karar kılındığı öğrenildi. Mevzuatın tamamlanmasının ardından uygulamanın en geç 2013'te hayata geçirilmesi planlanıyor.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.