SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Fabrika Yüzde 107 Kapasite İle Çalışıyor"

0
Güncellendi - 2016-12-09 02:43:30
A- A+ PAYLAŞ

Vali Mustafa Toprak, Malatya Şeker Fabrikası'nda üretimi yerinde görmek amacıyla fabrikayı ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Vali Toprak’ı Fabrika Müdürü Suat Altun, fabrika yetkilileri ve fabrika çalışanları karşıladı. Şeker üretiminin gerçekleştirildiği tüm aşamaları yerinde görerek incelemelerde bulunan Vali Toprak’a, Müdür Altun, üretimin her bölümünde, pancarın üreticiden alınıp fabrika sahasına girişine, kantarlarla tartılarak nakil araçlarından boşaltılmasına ve fabrika depolama alanına alınmasına, depodan yıkanarak fabrika içerisine alınmasına, doğranarak haşlanmasından kireçlenmesine, rafine edilmesinden buharlaştırılarak lapa haline getirilmesine ve daha sonrada kurutularak kristal hale getirilmesine kadar geçen aşamadaki işlemler hakkında bilgiler verdi.

Ayrıca Vali Toprak’a elde edilen buharla çalıştırılan buhar türbinleri de gezdirilerek burada elektrik enerjisi üretildiği ve üretilen elektriğin fabrika sahası içerisinde kullanıldığı bilgileri de verildi.

Fabrika Müdürü Altun, bu yıl 406 307 ton pancar tesellüm edildiğini bu güne kadar bunun 362 000 tonunun işlendiğini ve 45 800 ton şeker elde edildiğini ve bunun 32 000 tonunun satıldığını ifade etti. Yan ürün olarak da 45 800 ton melas ile 126 707 ton yaş küspe elde edildiğini de belirten Müdür Altun, geçen yıl % 13,65 olan fire oranının bu yıl % 10,67’ye düşürüldüğünü de belirterek 374 389 ton pancarın bedelinin üreticilere ödeneceğini sözlerine ekleyerek fabrikanın % 107 kapasite ile çalıştığını ve % 83,33 randıman ile son yılların en başarılı kampanya döneminin yaşandığını belirtti.

Malatya - Elazığ - Kahramanmaraş - Gaziantep - Urfa - Adıyaman - Sivas illerinde pancar ekimi yapıldığını ve fabrikaya geldiğini belirten ve bu 7 ilde 99 köyde ekim yapıldığını belirten Müdür Altun, geçen yıla oranla bu yıl çiftçi sayısı, ekilen alan artışı olduğunu buna paralel olarak da eski yıllara göre kampanya süresini uzun tuttuklarını, üretim miktarının da arttığını ancak üretimdeki fire miktarının azaldığını ifade etti.

01 Eylül 2016 tarihinde başlayan kampanyada bu gün itibariyle pancar işleme, 09 Aralık 2016 tarihinde de şeker üretiminin sona ereceğini öğrenen Vali Toprak incelemelerinin ve almış olduğu bilgiler doğrultusunda çiftçi sayısının, ekim alanlarının, hasat edilen pancar miktarının ve bunun sonucunda elde edilen şeker miktarının artışından ve kampanya döneminin başarılı geçmiş olmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederken özellikle fire miktarının da aşağılara çekilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti ayrıca ifade ederek Müdür Altun ve onun nezdinde tüm fabrika çalışanlarına ve üreticilere teşekkür etti.

Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

seker2

seker1

seker3

seker5

seker4

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • fx.live (8 yıl önce)
    Teknolojiyi yenilemek için örnek hazır. Konya-Çumra'da Torku tarafından işletilen şeker fabrikası mükemmel bir entegre tesise dönüştürülmüş. Yakın zamanda tesisi gezdim ve büyülendim. Şeker üretiminde, sadece girişte paletlerde pancarı görüyorsunuz, gerisi tamamen bilgisayar sistemi sürecinden kapalı ortamda geçiyor ve en sonunda şekeri görüyorsunuz. Pancardan elde edilen malat ayrı değerlendiriliyor. Küspe paketlenip kendi çiftliklerindeki hayvanlara besliyorlar. Pancardan elde edilen gazı depolayıp başta opet olmak üzere satıyorlar. Pancardan çıkan sıcak su ile seralarda sebze yetiştiriyorlar, artan su ile balık üretme çiftliğinde balık yetiştiriyorlar. Patates klonlayıp, bu verimli su ile sulayıp tohumluk patates yetiştirip satıyorlar. Ürettikleri şeker ile şeker ve çikolata ürünleri üretiyorlar. Ürettikleri patatesleri mc donalds ve burger king'e satıyorlar. Yine ürettikleri şekeri, coca cola pet ve cam şişelerde kullanılmak üzere satıyorlar vesaire vesaire vesaire. Saymakla bitmez. Şimdi de üniversite kurarak bilimi üretime dönüştürüyorlar. Amerika'yı yeniden keşfe gerek yok. Bu örneği yerinde incelesinler yeterli olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (8 yıl önce)
    YAZIK OLUYOR Sayın Vali, bu kadar yüksek kapasite ile çalışan bir şeker fabrikasında çok yüksek miktarda alkol üretebilecek bir tesis maalesef alkol düşmanlığı nedeniyle çalıştırılamıyor. Oysaki alkol sadece içme amaçlı kullanılmıyor. Örneğin ABD ve Avrupa'da benzine %10 alkol karıştırılıyor ve benzin daha ucuza satılıyor. Keşke bizim ülkemizde de tüm ekonomik girdiler değerlendirilebilse de petrole onca dolarlar dışarı akıtılmasa. Halkta benzini belki bu sayede 4.50 TL'ye tüketse!
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (8 yıl önce)
    Ekonomi ve matematik kanunları değişmiş! Yüzde 100'ün üzerinde bir kapasite nasıl oluyor? Yok mu bu memlekette bu işlerden anlayan? Şeker uzmanı ya da herhangi bir malın üretim uzmanı olmaya gerek yok. Kimi diktatörlerin toplam seçmen sayısından daha fazla oy almasına benziyor. Enflasyon ve ekonomik veriler de bu garip mantıkla hazırlanıyor galiba!
    0
    0
    Yanıtla
  • şekerci (8 yıl önce)Kemal isimli kullanıcı yorumuna
    Kurulu kapasite 3600 tongün bugüne kadar günlük işleme ortalaması 3813 ton yani buda 2 günlük az kampanya ve tasarruf demek saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • levent (8 yıl önce)
    üretimde emeği geçen herkese teşekkürler özellikle fabrika müdürü Suat altun beye 4 ay boyunca 24 saat üretimin başında durup fabrikayı bu güzel konuma getirdiği için
    0
    0
    Yanıtla
  • Hamit (8 yıl önce)
    Üretim tesislerini ziyaret edip, üretene ve üretime destek olan saygıdeğer valimize teşekkür ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (8 yıl önce)
    Malatya'da şeker fabrikası mı var .Ben kapandığını sanıyordum
    0
    0
    Yanıtla
  • Kapanmadı... ihtiyaç var. inşallah kapanmaz. bu arada Tarihinin en yüksek randımanı ve kapasitesi ile çalıştığını-rekorlar kırdığını gözlemlemek keyif veriyor. Umarım teknolojiyi yeniler, uzun zaman da yükselen tempo ile çalışmaya devam eder.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fabrika yok kapalı da ama Malatya Valisi ziyarete gelmiş :)))
    0
    0
    Yanıtla
  • nerde yaşıyon
    0
    0
    Yanıtla