CAPİTAL adlı derginin sanayileşmekte olan 18 ilde yaptığı araştırmaya göre, son 10 yılda en hızlı fabrikalaşma Malatya'da görüldü.
Ticaret ve Sanayi Odası Basın Müşavirliği, söz konusu derginin haberiyle ilgili şu bülteni yayınladı:
"İş Dünyasının önemli yayın organlarından biri olan CAPİTAL Dergisi Ağustos sayısında, Türkiye’de en hızlı fabrikalaşma oranına sahip kentlere yer verdi. Dergi tarafından Sanayileşmekte olan 18 büyük il’de yapılan araştırmada Malatya son 10 yılda fabrikalaşmada en hızlı Anadolu kentinin Malatya olduğu ortaya çıktı.
“15 KAPLAN 5 BİN FABRİKA” başlığını taşıyan araştırma haberde Anadolu’nun artık kendini gösterdiği belirtilerek, 18 büyük kentte 2001’de 7 bin 703 fabrika varken bu sayı yüzde 139 artarak bugün 18 bin 381’e ulaştı ifadelerine yer verildi. Haberde önümüzdeki 5 yılda ise bu 18 şehirde 5 bine yakın yeni fabrikanın kurulacağı bilgisine de yer verildi.
İŞTE FABRİKA ŞAMPİYONLARI
CAPİTAL’de yer alan haberde şu bilgilere yer verildi, “Son 10 yılda fabrikalaşmada en hızlı Anadolu Şehri Malatya oldu. Malatya’ya yatırım yapanlar ilin fabrika sayısını bu dönemde yüzde 219 artırarak irili ufaklı ve orta ölçekli KOBİ’ler dahil 885’e çıkardı. Teşvik Yasası ile atılıma geçen Malatya son 7 yılda çıkarılan 2 teşvik yasasından da aslan payını kapmayı başardı. 2004’te çıkarılan 5084 sayılı Teşvik Kanunu çerçevesinde ilde irili ufaklı 30’e yakın yatırım yapıldı ve en az 10 bin kişiye istihdam sağlandı.
Malatya ekonomisi son teşvik paketinden de memnun. Şehirde son olarak hayata geçen 20 milyon dolar değerindeki boru fabrikası 10 milyon dolar değerindeki alabalık tesisleri ve nükleer tıp yatırımları noktasındaki girişimler bu durumu anlatan örnekler arasında yer alıyor.
ERKOÇ : YATIRIMCILAR İÇİN BULUNMAZ BİR İL’İZ
İlin yatırımcı akınına uğradığını söyleyen Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç , hedeflerinin de büyüdüğünü söylüyor. “Halihazırda 2 OSB’deki tüm arsalar ,286 şirkete tahsis edildi ve tamamı doldu. Yoğun arsa talepleri karşısında yatırım alanı olarak her iki OSB toplamından büyük 3 OSB ile ilgili çalışmalar son aşamaya geldi. Parsel dağıtımına 2011 yılının son çeyreğinde başlanılacak. 5 yıl içinde 3 OSB alt yapısı tamamlandığında ( irili ufaklı KOBİ’ler dahil) fabrika sayımızın hızla artarak bin 250 ulaşacağını tahmin ediyoruz” diyor. Erkoç şöyle devam ediyor,”Yatırımlar için altyapıyı hazırlamaya çalışıyoruz. Ulaşım, demiryolu ve havayolu bakımından köprü niteliği olan ilimize yatırımcıları davet etmekteyiz. 5 yılda 365 fabrika bekliyoruz.
Haberde, Malatya’da Tekstil Gıda, inşaat,makine ve madencilik sektörlerinin geliştiği belirtilirken ilk 18 il şöyle sıralandı,” Malatya, Düzce, Gaziantep, Antalya, Konya, Kütahya, Sakarya, Kocaeli, Kayseri, Adana, Denizli, Afyonkarahisar, Kahramanmaraş, Çanakkale, Hatay, Uşak, Eskişehir”