Malatya Uluslararası Film Festivalinin açılış gecesi İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı. Geceyi Kemal Sunalın oğlu oyuncu Ali Sunal sundu.
Cuma akşamı yapılan açılış töreninde tören salonu önüne kırmızı halı serildi ve konuklar kırmızı halı üzerinden salona geçti. Türkan Şoray ile Fatma Girik, Ayşen Gruda ile Erol Günaydın törenin yapıldığı kongre ve kültür merkezine beraber geldi. Gecede kırmızı halı üzerinde yıldızlar geçidi yaşandı.
Açılış gecesi töreni öncesinde kongre ve kültür merkezi kokteyl salonunda konuklara açık büfe ikramda bulunuldu.
Açık büfede en çok Malatya yemeklerine ilgi gösterildiği gözlendi.
Sinema Festivalinin açılış gecesine AKPli siyasiler yakın ilgi gösterdi. AKP Malatya Milletvekilleri Ömer Faruk Öz, Öznur Çalık, Mücahit Fındıklı, İhsan Koca, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata ve bazı ilçe belediye başkanları hazır bulundu.
Kokteyl salonunda festivale katılan sanatçılar İzzet Günay, Nehir Erdoğan ve Kenan Işık Malatyadan katılan davetlilerle kısa sohbetler gerçekleştirdi. Kokteyl salonunda Kemal Sunalın oğlu Ali Sunal sıcak ve samimi sohbetleri ile ilgi odağı oldu.
Erol Günaydın: Kayısı Bahçelerini Görmekten Mutluyum
Türk sinemasının ustalarından Erol Günaydın törenin yapıldığı kongre ve kültür merkezine tekerlekli sandalye ile getirildi. Erol Günaydın kokteyl ve açılış töreninin yapıldığı salonda büyük ilgiyle karşılandı. Bu arada Erol Günaydın, törenin yapılacağı salona gelirken, ilerleyen yaşına rağmen neşesiyle dikkat çekti. Günaydın Malatyada olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederken Malatyada sararmış yapraklarıyla dikkat çeken çok güzel kayısı bahçeleri gördüm. Çok güzel bir şehir. Burada olmaktan çok mutluyum dedi.
Festivalin Jüri Üyesi Malatyalı Sanatçı Nehir Erdoğan, salona gelişinde kendisine uzatılan mikrofonlara Çok muhteşem bir atmosfer var. Her şey çok güzel. Bu festivalin memleketim Malatyada olmasını ise anlatamam. Çok başka bir duygu diye konuştu.
Festivale katılan sanatçılardan İzzet Günay, Kenan Işık ve Nehir Erdoğan festival açılış gecesini canlı yayın ile izleyicilerine canlı aktaran TV Malatya yayınına katılarak festivale ve Malatyaya ilişkin düşüncelerini anlattılar. AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz ve Öznur Çalık da TVM yayınında film festivaline ilişkin değerlendirmelerde bulundular.
AKP Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Ömer Faruk Öz ve Mücahit Fındıklı kokteyl sonrası kendilerine iletilen çeşitli sorunlarla ilgili olarak kısa görüşmeler yaptılar.
Eşsiz Protokol!..
Malatya kent yöneticilerinin, "eşsiz" protokol alışkanlıkları, film festivali açılışında da kendisini belli etti. Vali Ulvi Saran'ın Malatya'da göreve başladıktan sonra kente eşini getirmemesi ve tüm toplantılara eşsiz katılmasının yanı sıra, belediye başkanı Ahmet Çakır'ın da aynı alışkanlığı edinmesi daha çok dini bayramlaşma törenlerinde dikkat çekerken, kendilerine diğer yetkililer de uymuşlardı. Nitekim, festival açılışında da bu ikilinin yanı sıra Garnizon Komutanı Taner Büyükkantarcıoğlu da eşsiz olarak protokolda yerini aldı. İl yöneticisi 3 erkek, sinemanın iki sultanı Fatma Girik ve Türkan Şoray'ın arasında otururken, Malatya protokolunda bir yerde kadınların tek temsilcisi sorumluluğunu da taşıyan milletvekili Öznur Çalık da yine eşsiz olarak protokoldaydı.
Sinema Yerine Sohbeti Tercih Edenler
Birçok AKPli siyasi, bazı meclis üyeleri, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, Fuarcılık Şirketi Müdürü Murat Nalçacı açılış gecesi etkinliklerine katılma yerine kulislerde sohbet etmeyi tercih etti.
Festivalin açılış gecesi konukları arasında muhalefet partilerinden temsilcilerin olmaması dikkat çekti.
Ali Sunaldan Vali Sarana Beni de Malatyalı Sanatçılar Arasında Sayarsanız Şeref Duyarım
Açılış gecesi protokol konuşmalarında Malatyanın yetiştirdiği sanat adamlarına, sinema sanatçılarına vurgu yapılırken Vali M. Ulvi Saranın konuşması sonrasında gecenin sunucusu oyuncu Ali Sunal Sayın Valim beni de Malatyalı sanatçılar arasında anarsanız şeref duyarım dedi.
Açılış gecesinin en önemli ve beğeni toplayan etkinliği Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlunun konseriydi. Deyişlerden ve Trabzon, Tokat ve Sivas türkülerinden oluşan repertuarı ile Oğur ve Demircioğlu ikilisi salonu dolduran konuk ve izleyicilerden büyük alkış aldı. Erkan Oğur Malatyada bir ilk olan film festivalinde sizinle birlikte olmaktan mutluyuz. Böyle bir gece için bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ediyorum dedi.
AKP Milletvekili Fındıklının Sherlock Holmes Gafı
Açılış töreninde bir konuşma yapan AKP Milletvekili Mücahit Fındıklı sinema ile bir ilgisinin ve bilgisinin olmadığını gösteren bir gafa imza attı. AKP propagandası niteliğindeki konuşmasında Fındıklı, Malatyalı sinema sanatçısı Kemal Sunalı sinema filmleri de çekilmiş olan hayali polisiye roman kahramanı Sherlock Holmesa benzetti. Oysa, Fındıklı'nın kastettiği, ancak adını aklına getiremediği ve bu nedenle polisiye roman kahramanıyla karıştırdığı isim, ünlü komedyen Şarlo lakaplı Charlie Chaplin'di.
Festivalin açılış gecesinde Türk sinemasının büyük isimlerinden Erol Günaydın ve Ayşen Grudaya Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi. Ödül töreni sırasında duygu dolu anlar yaşandı. Günaydın ve Grudaya ödül vermesi için sahneye davet edilen Vali Ulvi Saran, Sinemamızın iki büyük ustasına ödül vermem için davet edildim. Ama bu önemli görevi aramızda bulunan sinemamızın iki büyük değeri Türkan Şoray ve Fatma Girikin ifa etmesi çok daha yerinde olacaktır diyerek Şoray ve Giriki sahneye davet etti.
Bu Ödülü O Kadar Hak Ettiniz ki
Erol Günaydına ödül vermeden önce mikrofonu alarak konuşmaya başlayan Türkan Şoray adeta bir duygu fırtınası yaşadı ve çok zor konuşabildi. Şoray, Erol Günaydına Bu ödülü size takdim ederken büyük onur duyuyorum. 1967de Sinekli Bakkalda sizin kızınızı oynuyordum. Şimdi Malatya Film Festivalinde böyle bir ödülü size verme şansını yakalamış olmak anlatılamaz bir gurur ve onur benim için. Siz bu ödülü o kadar hak ettiniz ki
şeklinde konuştu.
Erol Günaydın ise kısa konuşmasında Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Biz bir şey kazanmadık ama sizin sevginizi kazandık. Sizin sevginiz o kadar büyük ki
Sizin seviniz harcamakla bitmiyor. Malatyada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Malatya Film Festivalinin ilkinde böyle bir ödülü almaktan onur duydum. İyi ki varsınız. Sizin alkışlarınızla yaşıyoruz. Yaşasın sinema. Yaşasın sanat dedi. Ayşen Grudaya ödülünü Fatma Girik verdi. Ayşen Gruda, Hatırlanmak, anılmak çok güzel. Bu kadar anlamlı ve önemli bir gecede sizinle olmaktan çok mutluyum dedi.
Malatya Valisi M. Ulvi Saran, Türkan Şoray ve Fatma Girike kayısı armağan etti. Fatma Girik, Sayın valim bize kayısı hediye edeceğinizi bilseydik çarşı-pazarda kayısı alışverişi yapmazdık dedi. Vali Saran ise Kayısıyı daha önce verseydik siz çarşı-pazarda alışveriş yapmazdınız. Böylelikle Malatya ekonomisine katkıda bulundunuz şeklinde cevap verdi.
Fotoğraf Çektirmek İçin Yarıştılar
Açılış töreninin ardından Türkan Şoray ve Fatma Girik, basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı. Mankenlerin oyunculuğa geçişi ile ilgili bir soruya Fatma Girik Neden olmasın. Eğer becerebiliyorsa, severek yapıyorsa, oynasınlar. Gençleri seviyorum. Gençlerin önünü kesmeyelim. Bırakalım gitsinler diye yanıtladı.
Basın toplantısının ardından hayranları, her iki yıldızla fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarıştı. Sanatçı İzzet Günay da çok sayıda davetli ile fotoğraf çektirdi.
Festivalin açılış filmi Türkan Şoray ve Fatma Girikin ilk defa birlikte oynadığı ve Osman Sedenin yönettiği 1963 yapımı Badem Şekeri filmiydi. Ancak törenin son aşamasındaki bu gösterimi 10-15 kişi izledi.
Eczacılık Fakültesi Dekanı Düştü, Yaralandı
Gecede bir de talihsiz bir kaza yaşandı. Erol Günaydının tekerlekli sandalye ile sahneye çıkması için salonda yapılan düzenlemede kullanılan mekanizmaya ayağı takılarak yere düşen Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Göknur Aktay ciddi şekilde yaralandı. Salonda uzun süre yerde yatan Prof. Dr. Aktayın hastaneye kaldırılması için çağırılan ambulans, Turgut Özal Tıp Merkezi'ne çok yakın olan salona yaklaşık 30 dakika sonra gelebildi! Prof. Dr. Aktay Turgut Özal Tıp Merkezinde tedavi altına alındı. Aktayın yaşadığı bu kaza nedeniyle zaten çok az izleyicinin takip ettiği Badem Şekeri filmi gösterimi iptal edildi.