Malatya Valisi Hulusi Şahin ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, bu yıl 25’incisi düzenlenen Uluslararası Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayası Festivali basın toplantısı yaptı.
Malatya Valisi Hulusi Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Beydağı Tabiat Parkında basın mensuplarıyla bir araya geldi.
“Birlik ve beraberlik içinde kortej yürüyüşümüzü gerçekleştireceğiz”
Beydağı Tabiat Parkında gerçekleştirilen basın toplantısında basının toplumun duyu organlarından biri olduğunu belirten Başkan Gürkan, Malatya basını Malatya’da yapılan çalışmaların sunumu ve tanıtımı noktasında güzel çalışma örneği sergilediğini belirtti.
Başkan Gürkan, “Kayısı Festivali 1973 yılında başlatılmış daha sonra 1980 ihtilali ile yapılamamış ve akabinde 1993 yılında tekrar düzenlenmiş ve sonra yine çeşitli sebeplerden dolayı düzenlenememiş. Festivallerin birinci amacı o toplumun birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunu en üst seviyeye terakki etmesi temayüz etmesidir. Kayısı Festivalimizin birinci amacı bütün renklerin birlik, beraberlik içerisinde Malatya’yı mazisine layık istikbale yürüyüşünü gerçekleştirmektir. Bizler bu anlamda Malatya’yı mazisine layık istikbale hazırlamakla mükellefiz. Sayın Valimizde Malatya’da yeni göreve başladı. Sayın Valimiz de bu konudaki hassasiyetlerini her ortamda belirtiyor. İnşallah Valimizle birlikte, basınımızla, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, sendikalarımız kısacası bütün kurum ve kuruluşlarımızla birlikte Malatya’yı tek yürek olarak mazisine hazırlamakla mükellefiz. Kayısı Festivalimiz 21 Temmuz günü Hükümet Konağının orada başlayacak olan kortej yürüyüşü ile Malatya’nın bütün düşünce, fikir renklerinin orada buluşması ve aynı hedefe doğru yürümesi amaçlanmaktadır. Festivalimizin birinci amacı Malatya’mızın birliği, beraberliği ve dayanışmasıdır.
İkinci amacı ise Kuru Kayısı üretiminin %80’ninin üretiminin yapıldığı kayısının katma değer olarak Malatya’ya olan katkısının artırılmasıdır. Dünyadaki katma değeri yaklaşık olarak 5 milyar dolar olan kayısının ülkemiz ve Malatya’mıza sağladığı katkı çok düşük. Bunun en az 2 milyar dolarının Malatya’ya katma değer olarak geri dönüşümünü sağlamamız lazım. Bunun için kayısı ve türevlerinin artırılması gerekiyor. Buda demek oluyor ki Kayısı Festivalimizin ikinci amacı da hak ettiği değere ulaşmasıdır. Kayısı Festivalimizde sevgide olacak, barışta olacak, sosyal entegrasyonda olacak. Bizim hedefimiz azim ve kararlılık hedefidir” dedi.
“Malatya iddialı bir şehir, iddialı insanların şehri”
Kayısı Festivalini hep birlikte idrak edeceklerini belirten Malatya Valisi Hulusi Şahin ise yaptığı konuşmada, “ 25. Uluslararası Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali’ni hep birlikte idrak edeceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da ifade ettiği gibi başlangıcından esas alırsak eğer, yarım yüzyılı hemen hemen devirmek üzere olan bir festivalden bahsediyoruz. Kayısı Festivalinin kurumsallaşması ve kökleşmesi zaten tarihinden belli oluyor. Malatya iddialı bir şehirdir. İddialı insanların şehridir. Dolayısıyla biz bu iddiayı da burada bir kere daha Malatyalılar olarak zikredeceğiz. Malatya’nın Türk ve İslam Kültürünün Anadolu’da kökleşmesi, yayılması ve Anadolu’nun Ana Yurt haline gelmesinin sıfır noktası, başlangıç noktası olduğunun kutlama iddiasıdır. Biz bu iddia ile çıkıyoruz. Tüm Türkiye’ye Malatya milli kültürümüzün bir nevi başkentlerinden biridir diyerek sesleneceğiz. Malatyalının tek yürek olduğunu, birlik ve beraberlik mesajlarının güçlü olarak vurgulandığı şehir olduğunun burada ilanını hep birlikte yapacağız. Bu nedenle korteje çok önem veriyoruz. Bu kortejde bütün renklerin, bütün fikirlerin, Malatya’da tüm Türkiye’yi temsil eden yelpazenin bütün unsurlarının bir arada olması ve buradan birlik ve beraberlik mesajı vermesi çok kıymetlidir. Tabi ismi Kayısı Festivali, kayısı altın madeni. Bu altın madeninin altında biz mesajlar veriyoruz. Elbette ki biz kayısıyı vurgulayacağız. Kayısı bizim markamız. Ama bunun altında biz çok daha büyük şeyler söyleyeceğiz. Malatya gerçekten önemli bir şehirdir. Malatya sadece burada yaşayan 800 bin insanın şehri değil. Malatya geçmişiyle, günümüzle ve geleceğiyle büyük bir kültürün, medeniyetin ve iddialı şehridir. Dolayısıyla Malatyalılar pek çok doğru işi, başarılı hamleyi yaptılar. Bunu kutlamanın zamanı geldi diye düşünüyoruz.
Biz Malatyalılar olarak, Malatya’da tüm Türkiye’ye çok önemli mesajlar vereceğiz. Böylece bu mesajlarla beraber Malatya hem başarılarını kutlayacak, hem de ileriye atacağı adımların sinyallerini verecek. Ben çok başarılı bir festival olacağını düşünüyorum. Çünkü bugüne kadar yapmış olduğumuz sıra dizi toplantılarımızın hepsinde paydaşlarımızın bize göstermiş olduğu yoğun ilgiyi gördük. Bugün de siz basın mensuplarının burada bulunmaları ve bize göstermiş ilgiden dolayı anlıyoruz ki bu festival gerçekten tüm paydaşlarımız tarafından kucaklanmış ve benimsenmiş. Bu festival bir başlangıç olacak. Festivalle beraber çok güzel işlere birçok alanda Malatya önemli şeylerin adımını atacak, bunun başlangıcının 25. Uluslararası Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali’nde biz ilan etmiş olacağız. Ben başta Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibi olmak üzere tüm paydaşlarımıza bu güzel organizasyon için çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Bülten