Kalkınma Bakanlığı'nın finanse ettiği ve Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında kabul edilen 'Fidan Yetiştiriciliği Kursu'na başvurular 23 Ocak'ta başlıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce yürütülecek olan kurs Malatya Valiliği koordinasyonunda yapılıyor. Başvuru sayısının 25 kişi ile sınırlı olduğu belirtildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi;
"Sosyal Destek Programı (SODES), istihdam, sosyal bütünleşme, kültür, sanat ve spor alanlarında göç, yoksulluk ve işsizlik gibi sorunların ve değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara kısa sürede karşılık vermeyi hedefleyen insan odaklı bir programdır.
İlimizin tarımsal yapısında meyvecilik önemli bir yere sahiptir. Malatya’da en çok yetiştirilen meyve türleri sırasıyla kayısı, elma, üzüm ve dut olup meyve ağacı sayısı 8 milyonun üzerindedir.
İyi bir meyve yetiştiriciliği için iyi fidan gereklidir. İsmine doğru, virüsten arî, kaliteli fidanlarla tesis edilecek olan meyve bahçeleri karlı yetiştiricilik için ilk adımdır. Ülkemizde her yıl 38 milyon civarında meyve fidanı üretilmektedir. Bu miktarın 5 milyon kadarı kamu kurum ve kuruluşları, kalan 33 milyon fidan ise özel kişi ve kuruluşlar tarafından üretilmektedir. Ayrıca AB uyum yasaları çerçevesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sertifikalı fidan üretimini teşvik etmekte ve bu işle iştigal eden kişilere destek sağlamaktadır.
Projemizin hedef grubu kırsal kesimde yaşayan vasıfsız ve işsiz olan genç ve yetişkinlerdir. Bu amaçla hedef gruptan 25 kişinin eğitiminin düşünüldüğü Fidan yetiştirme kursu ile;
-Fidan yetiştiriciliği hakkında temel mesleki bilgileri edinmelerini sağlamak,
-Bilimsel metotlara dayalı modern tekniklerle fidan üretimi yapmalarını sağlamak,
-İlimizde ihtiyaç duyulan fidan yetiştiriciliği alanında nitelikli işgücü yetiştirmek,
-Orta ve uzun vadede İlimiz fidan ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmak,
-Hedef grubun sektörde istihdam edilmesini sağlamak amaçlarımız arasındadır.
Eğitim, Müdürlüğümüzün Milli Egemenlik caddesindeki binasında yapılacaktır. Başvuru sayısı 25 kişi ile sınırlı olup, 23 Ocak 2012-3 Şubat 2012 tarihleri arasında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzde başvurular kabul edilecektir. 06 Şubat 2012-26 Mart 2012 tarihleri arasında da eğitim verilecektir."