SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Fırıncılar Denetimden Hoşlaşmadı!. 'Yetkileri Yok"

A- A+ PAYLAŞ

Fırıncılar Odası'nın 170 gram pidenin fiyatının 1,25 TL’den 1,50’ye yükseltmesinin, Büyükşehir Belediyesi'nin de 200 gram pidenin 1,25 TL olduğuna ilişkin açıklaması ve denetim yapmasının ardından başlayan tartışmalar sürüyor. Büyükşehir Belediyesi zabıota ekipleri tarafından fırınlara gramaj ve fiyat kontrolü yapılarak ceza tutanağı düzenlemesine Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi sert tepki gösterdi. Büyükelçi, “ Zabıtanın tarife denetim yetkisi yok” dedi.

Büyükelçi, basın kuruluşlarına elektronik posta yolu ile gönderdiği açıklamasında  yaklaşık 1,5 yıldır pidenin 170 gramdan satışının yapıldığını belirterek  zabıtanın yetki aşımı yaparak  denetiminin kabul edilemez olduğunu da öne sürdü.

Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi şu açıklamayı yaptı:

“Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçılar Odası Başkanlığımız tarafından alınan 25 kuruşluk zam sonrası Malatya Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri tarafından fiyat ve gramaj denetimine çıkılması kanunlara ve yönetmeliklere aykırıdır. Büyükşehir Zabıtası resmen yetki gaspında bulunmaktadır. Esnaf ve Sanatkârlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri hakkında Yönetmeliğin ‘Tarifelerin Denetimi’ başlıklı 11’inci maddesi, Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun 11’inci maddesinin 1’inci fıkrasının L bendi gereğince “Tarifelerin bulundurulup bulundurulmadığı ve tarifelere uyulup uyulmadığı, o esnaf ve sanatkârın bağlı bulunduğu odaca denetlenir” hükmü oldukça açıkken, Malatya Büyükşehir Belediye Zabıtasının kanun nizam tanımadan mafyavari bir tutumla odamıza ait bir yetkiyi kullanmaya kalkışmasını kınıyorum. Zabıtanın esnafımıza gidip fiyat tarifesi denetimi yapması, 2018 yılı sonundan beri uyguladığımız 170 gram olarak asılı bulunan pide gramajını 200 grama çıkaracaksınız diyerek mevcut gramajı tartarak eksik gramaj tutanağı tutuyor olması, 1 lira 50 kuruş olarak belirlediğimiz satış fiyatına müdahale ederek 1 lira 25 kuruşa satılmasını dikta ediyor olması karşısında şaşkınız.

1 buçuk yıldan fazla süredir uyguladığımız gramaja bugün gelip yetkilerini aşarak yaptırım uygulamaya çalışmaları kabul edilemez. Yürürlükteki mevzuatlara göre belediyeleri mal ve hizmetlerin piyasadaki fiyatları denetleme yetkisi bulunmamaktadır. Malatya Büyükşehir Belediyesi, TBMM’nin kanun koyuculuğunu tanımayarak demokratik teamülleri ayaklar altına almaktadır.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’ni kanunlara, yönetmeliklere uymaya davet ediyoruz. Malatya Büyükşehir Belediyesi hangi kanundan hangi yönetmelikten güç alarak esnafımın ürettiği pidenin 200 gram olması gerektiğini dayatıyor. 1 buçuk yıldır uyguladığımız 170 gram uygulamasını bugün çıkmış 200 gram üzerinden değerlendirerek gramaj denetimi yapıyor. Her şeye Malatya Büyükşehir Belediyesi karar verecekse biz neden varız. Esnaf neden var. Malatya Büyükşehir Zabıtalarının dayatmasına eyvallahımız olmaz. Malatya Büyükşehir Belediyesi bilmelidir ki biz Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin bir kurumu değiliz. MEGSAŞ değiliz. Gitsinler MEGSAŞ’ı denetlesinler. MEGSAŞ fabrikasyon üretim yapıyor. Fabrikasyon üretim yapıyor olmasına rağmen zarar mı ediyor kar mı ediyor kamuoyuna açıklasınlar. Bu kanunsuz baskılarla esnafımı ezerek halkımız üzerinden prim elde etmenin derdine düşüldüğü aşikardır.

Esnaflarıma tutanak tutulup 20-30 bin lira ceza kesilebileceği söyleniyormuş. Bu söylemin gerekçesi nedir çıkıp açıklasınlar. Bu tutum tamamen mafyavari bir tutumdur. Hiçbir kanuna, nizama, yönetmeliğe dayanmayan tehditler ve uygulamaları kabul etmeyiz, geri adım da atmayız. Esnafımızın maliyetlerine gelen zamlar nedeniyle yaptığımız 25 kuruşluk zammı bahane ederek gramaj denetimi adı altında esnafımıza baskı uygulanmasını kabul etmiyoruz.

Malatya Büyükşehir Belediyesinde okuma yazması olan birisi açıp kanunları mevzuatları incelesin. Daha önce defalarca uyguladığımız tarifeler hakkındaki haklılığımızı kendilerine resmi yazı ile bildirdik. Okuma yazması olan birisi bunu çok rahatlıkla anlayabilecekken yüksek tahsil görmüş müdürlerin, daire başkanlarının, genel sekreter ve yardımcılarının bunu anlayamıyor olmasının altında o halde başka bir şey var.

31.12.2018 tarihinde Malatya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği tarafından resen alınarak kamuoyuna duyurulan tarifenin geçerli olmadığını gerek kamuoyuyla, gerek Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Valiliği, İlçe Kaymakamlıkları ve ilçe belediyelerine gönderdiğimiz 2018/4 sayılı yazımızda detaylıca izah etmiştik. Ancak anlıyoruz ki Malatya Büyükşehir Belediyesinde tas kayıp. Yazımız ekinde ise odamızca alınan karar gereğince pide gramajının 170 gram olacağı belirtilmiştir.

“Esnaf Ve Sanatkârlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkındaki Yönetmelik” hükümlerinin beşinci maddesinin 1 ve 2. fıkrası şöyledir:

(1) Esnaf ve sanatkârlarca üretilen her türlü mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın bağlı olduğu birlik yönetim kuruluna sunulur….

(2) Birlik yönetim kurulu, fiyat tarifesinin birliğe sunulmasından itibaren otuz gün içinde, gerektiğinde bu konuda oluşturulacak komisyon veya uzman kişi ve kuruluşların görüşlerini de alarak, inceledikten sonra tarifeyi aynen onaylar ya da gerekçesiyle birlikte reddeder. …

Hal böyle iken, Malatya ESOB kanunların belirlediği sınırları aşarak resen tarife belirlemiş, Malatya Büyükşehir Belediyesi ise kanunlara ve yönetmeliklere aykırı olarak açıklanan tarifeyi baz alarak ikinci bir kanunsuzluğu esnaflarımıza dayatmaya kalkışmıştır. Malatya Büyükşehir Belediyesinin kanunların, yönetmeliklerin belirlediği sınırlara çekilmesini rica ediyoruz. Malatya ESOB’un ise birinci görevi esnaf odaları arasındaki koordinasyon ve eşgüdümü sağlamakken, esnaf odalarını devre dışı bırakarak esnafı direk yönetmeye kalkışmaktadır. Malatya ESOB’un da yetki sınırlarına çekilmesi gerektiğini hatırlatıyoruz. Esnafın ilk derece temsilcisi ESOB değil, Esnaf Odaları’dır.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanı Hüseyin Hanbay’a sahaya inerek esnafıma baskı yapma görevini kim vermiştir. Belli ki esnafıma baskı yapmayı kafalarına koymuşlar, gerekçesini ise gramaj olarak belirlemişler. Açık ve net söylüyorum. Benim esnafımın işyerine astığı gramaj üzerinden denetim yapabilirsiniz. Pideyi kaç liraya sattığımız denetlemek Zabıta’nın haddine değildir. Fiyat denetimi odamıza aittir. Esnaf ve Sanatkarlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri hakkında Yönetmeliğin “Tarifelerin Denetimi” başlıklı 11’inci maddesi Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 11’inci maddesinin 1’inci fıkrasının L bendi gereğince “Tarifelerin bulundurulup bulundurulmadığı ve tarifelere uyulup uyulmadığı, o esnaf ve sanatkarın bağlı bulunduğu odaca denetlenir” maddesi oldukça açıkken, Malatya Büyükşehir Belediye Zabıtasının kanun nizam tanımadan mafyavari bir tutumla odamıza ait bir yetkiyi kullanmaya kalkışmasını kınıyoruz.

Tekraren ifade ediyoruz ki; Zabıtanın esnafımıza gidip fiyat tarifesi denetimi yapması, 170 gram olarak asılı bulunan pide gramajını 200 grama çıkaracaksınız diyerek mevcut gramajı tartarak eksik gramaj tutanağı tutuyor olması, 1 lira 50 kuruş olarak belirlediğimiz satış fiyatına müdahale ederek 1 lira 25 kuruşa satılmasını dikta ediyor olması karşısında şaşkınız. Malatya Büyükşehir Belediyesi, TBMM’nin kanun koyuculuğunu tanımayarak demokratik teamülleri ayaklar altına almaktadır. “

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

31 yorum yapılmış

  • Orduzulu Reis (3 yıl önce)
    Belediye Una yapılan zammı da durdursun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kerem (3 yıl önce)
    Belediye çıktığı yolda dönmemeli. Yıllardır malatya pidesi teneke gibi. Bazen gölbasından gecerken pide aliyorum mersinde aliyorum ne guzel yumusacik gramajı iyi.Halk Belediye ekiplerine alkışla destek vermeli. Belediye şimdiye karışmadı diye bundan sonra karışamaz diye birşey yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Faruk (3 yıl önce)
    O zaman belediyeye tavsiyem temizlik kontrolü yapsın fırınlara... Bakalım hiç temiz fırın var mıymış? Hiç sanmıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Enes (3 yıl önce)
    Her kurum her işyeri denetlenebilmeli dogru iş yapılıyorsa kimse tepki göstermez neresi olursa olsun dogruyu yapın
    0
    0
    Yanıtla
  • aras (3 yıl önce)
    gramajıyla oynaya oynaya 170gr a kadar indi ekmek.bizim oğlana bile yetmiyor.ayıp be.çoğu ilde ekmek 200gr.birde zam yap oh ne ala memleket.tabiki denetleyecekler.sonuna kadar destekliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    Barguzu ve güngör caddeleri arasındaki bahçelerde hedik kaynatılıp çöp yakılınca duman tüm şehri kaplıyor, besileri zaten anlatmaya gerek yok, ama ekmek fiyatı kesenize dokunduğu için daha önemli, önce belediyenin ekmek fiyatı diğer illerin belediyesine göre düzenlensin,sonra fırıncı da kendine çekidüzen verir
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYAPLATFORMU (3 yıl önce)
    Buradan o fırıncılara sesleniyorum. Siz kimsiniz ne sinizde Devlete Meydan Okuyorsunuz. Haddinizi bilin. Burası Devlete Meydan Okunacak Yer Değildir...
    0
    0
    Yanıtla
  • Sen kimsin peki emekçinin hakkını hiçe sayıyorsun TÜVTÜRK muayene ücretleri on dk lik muayene yahu gir çık 430lira bu vicdansızlık değil de ne
    0
    0
    Yanıtla
  • metin (3 yıl önce)
    gaziantep nizip ilçesinde 650-800 ekmek satılıyor orda fırıncılar para kazanmıyormu ekmeğin 170 grama satmak akıl işi değil
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacı abi (3 yıl önce)
    Ekmek fiyatları zıvanadan çıkmış durumda. Eskiden her yerde fiyat sabitti. Şimdi ekmek alırken fiyat soruyoruz artık ne kadar diye. Fiyatlar ve gramaj standart hale getirilmeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • tarafsız (3 yıl önce)
    Başkan ilgili yönetmeliğin 1. ve 2. parağrafını yazmış fakat 2. parağrafı tam yazmamış kırpmış. Mevzuat bilgi sistemini açıp ilgili yönetmelikte tam olarak ne yazıyor herkes okuyabilir. 2. parağrafın tam metni aşağıdaki gibidir. (2) Birlik yönetim kurulu, fiyat tarifesinin birliğe sunulmasından itibaren otuz gün içinde, gerektiğinde bu konuda oluşturulacak komisyon veya uzman kişi ve kuruluşların görüşlerini de alarak, inceledikten sonra tarifeyi aynen onaylar ya da gerekçesiyle birlikte reddeder. Birlik yönetim kurulu, bu süreyi hiçbir şekilde uzatamaz. (Ek cümleler:RG-24/12/2017-30280) Ancak, 4/1/2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde tanımı yapılan ekmeğin fiyatına ilişkin tarifeler, sırasıyla, ilgili belediye, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, ticaret ve sanayi veya ticaret odası ile ilgili odanın temsilcilerinden oluşan komisyonun değerlendirmesinin, ilgili federasyonun ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığının görüşünün alınmasından sonra Birlik tarafından onaylanır. demekki ne imiş başkanın yazdığı gibi ekmek fiyatlarına kafalarına göre zam yapılamaz imiş. lütfen buradan ilgili kurumlara sesleniyorum. malatya fırıncılar odasının yaptığı zam usule aykırı ise yetkili kurumlar bu duruma el atsınlar ve yasal mevzuatları uygulasınlar. Her şey usulüne uygun olsun. Kimsenin vatandaşı kandırarark haksız kazanç elde etmeye hakkı yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Oğuzhan (3 yıl önce)
    Sahipsiz malatya. Yan gelip yatanlar yeri. Bedava suya zam yapan belediye fırıncıyamı sözü geçecek. Ceza yazsa ne olur ilk toplantıda af gelir. ALLAH korkusu imiş peh ALLAH tan korkan bunları yaparmı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (3 yıl önce)
    İyi belediye karışmasın denetlemesin kendiniz çalın oynayın diğer illerde daha ucuza satılıyor peki bu Malatya halkının hakkını kim koruyacak onu söyler misiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakkı (3 yıl önce)
    Zabıta, suya yapılan yüzde 20 zamma da bir el atsa bari. MASKİ'yi de denetlese iyi olurdu...
    0
    0
    Yanıtla
  • Konusmak icin konusan biri daha ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Sen de konuş da görelim bir hele neymişsin. Yazdığımı anlamadığın belli. Anlatayım da anla. Temel yaşam kaynağı su ve yiyecek. Bu yiyeceklerden olmazsa olmazı ekmek. Zabıta ve belediyenin ekmeğe gösterdiği bu duyarlılığı suya da göstermesi gerekmiyor mu? Hele hele böyle salgının olduğu dönemde suya zam yapılmasının hiçbir haklı yanı yok. Ne ekmeğe ne de suya zam yapılması doğru değil. İki zammında haklı yanı yok. Haram olsun kimin cebine giriyorsa.
    0
    0
    Yanıtla
  • YUSUF (3 yıl önce)
    (Büyükelçi, “ Zabıtanın tarife denetim yetkisi yok” dedi.) Adamın takıldığı noktaya bak zabıtanın yetkisine takılmış demiyor ki, fırıncılara eksik gramajlı ekmek yaparak halkı kazıklıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Baho (3 yıl önce)
    Sayın Büyükelçi ne zaman denetleme yaptığınızıda yazsaydınız madem yetki sizde. sadece zam yapmayı bilen bir birlik başkanısınız. derhal istifa etmelisiniz. fırıncılar ile malatyalıları karsı karsıya getiriyorsunuz. ekmeğin tadını kacırıyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya44 (3 yıl önce)
    doğru söylüyor fırıncılar odası başkanı acaba o fırıncılar odasını kim denetliyecek devlet denetler kardeşim bırakın bu kınama işini bırakın devlet işini yapsın devletin hertürlü yanlış yapanı denetlemeye yetkisi vardır bu yetkiyi millet vermiştir
    0
    0
    Yanıtla
  • yıldırım (3 yıl önce)
    Mehmet Büyükelçi. sen neyin kafasını yaşıyorsun. diğer illerin ekmek fiyatlarını araştırıyomusun. çok ilde 200. gr. ekmek 1.25.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Ceplerinizi az doldurun az. Mezarlıklar "Varyemez" dolu.
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (3 yıl önce)
    bu nasıl denetim ya. bu gün 22 / 07 /2020. bu sabah vilayetin arkasındaki çınarın yukarısındaki fırında ekmek aldım 170. gr. ekmeği 1.500. tan verdi adamlara 1.25 değilmi dedim hayır dediler öle bişe yok dediler. adamların belediyi taktığı yok korkusu yok. batıda ve komşumuz elazığ da 200. ekmek 1.25. bizde 170 gr ekmek 1.25.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ariva (3 yıl önce)
    1 ekmekle çocuk bile doymuyor biraz çevrenizi örnek alin elbistanda 200 gr ekmek 1.25 belediye ekmeği ise 70 kuruş elinsaf...
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyam (3 yıl önce)
    bu fırıncılar odası kafasına göre iş yapıyor esnaf sanatkar odasından bağımsız gibi davranıyor belediye denetimlerinde haklıdır
    0
    0
    Yanıtla
  • bahadır (3 yıl önce)
    Sayın başkan ekmek fiyatları nasıl belirlenirmiş şu yazıyı bir okuyun ve sonra konuşun isterseniz. 4/1/2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde tanımı yapılan ekmeğin fiyatına ilişkin tarifeler, sırasıyla, ilgili belediye, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ticaret ve sanayi veya ticaret odası ile ilgili odanın temsilcilerinden oluşan komisyonun değerlendirmesinin, ilgili federasyonun ve Ticaret Bakanlığının görüşünün alınmasından sonra Birlik tarafından onaylanır.” şimdi size soruyorum; Malatya'da ekmeğe zam yaparken siz bunu yaptınızmı
    0
    0
    Yanıtla
  • bahadır (3 yıl önce)
    sayın başkan siz devletten dahamı üstünsüz, kendi kafanıza göre zam yapıp bizi bizden başka kimse denetleyemez diyorsunuz.Fırıncıları denetleyen sadece bağlı olduğu kuruluş demişsiniz. Bağlı olduğu kim sizsiniz ve size kalsa ekmek 2 tl olur. belediye görevinde geç kalmış ve size 1.5 yıl önce ceza yazması gerekirken şimdi yazmaya başlamıştır. Vatandaşı kandırmayın kardeşim. zammın gerekçesi ne ise çıkarsınız bütün Malatya ya zam yapmanın elzem olduğunu açıklarsınız. kendi kafanıza göre ben yaptım oldu ve beni benden başka kimse denetleyemez demek ne demek. size o zaman şu soruyu sorarlar SİZ KİMSİNİZ???
    0
    0
    Yanıtla
  • Ona belediye görevinde geç kalmış denmez. Görevini yapmamış, halkın 1,5 yıl boyunca eksik gramajlı ekmek yemesine seyirci kalmış denir. Belediye zamanında müdahale etseydi, böyle olur muydu!
    0
    0
    Yanıtla
  • muharrem (3 yıl önce)
    yediğimiz bir parça ekmek ondan damı çaldınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (3 yıl önce)
    Hani 200 gramdan düşük ekmeğin sağlıklı olmayacağını söyleyenler şimdi nerede? Kim kime dum dumayız...Denetim de şart... Fırının hijyeni, çalışanın kılık ve kıyafeti portör muayenelerine kim bakacak?
    0
    0
    Yanıtla
  • Esnaf (3 yıl önce)
    Birisi su firincilar odasına dur desin
    0
    0
    Yanıtla
  • Ayakabıcı (3 yıl önce)
    Büyükşehir Zabıtasi zahmet olmazsa şu kaldirım işgallerinede bir baksa. Ayakabıcılar çarşısında esnafız. Saat 6 oldumu Akpınar Meydana köfteciler 50 den fazla masa atıyor. Yanlış duymadınız 5 değil 50 masa atıyorlar. O halde bizde gidip Soykan meydanında ayakabı tezgahı açalım. Malatya bu kadar sahipsiz bir şehirmi? Herkes işin şovunda. Gürkandan rica ediyorum, Allah rızaı için Akpınarı istiladan kurtarın.
    0
    0
    Yanıtla