Resmi olmayan sonuçlara göre Sarkozy, Fransa Cumhurbaşkanı oldu. Sarkozy karşıtları polisle çatıştı.
Fransa'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimin ikinci turunu, resmi olmayan ilk sonuçlara göre Halk Hareketi Birliği(UMP) adayı Nicolas Sarkozy kazandı. Sarkozy, ikinci turda oyların yüzde 53'üne sahip olurken, Sosyalist aday Segolene Royal yüzde 47 oranında oy aldı.
Bugünkü seçimlere katılım oranı yüzde 85.5 olarak gerçekleşti. İlk turu 22 Nisan tarihinde düzenlenen seçimlere katılım oranı yüzde 84 olmuştu.
Fransa'da 44.5 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. İlk turda Sarkozy yüzde 31,18, Royal ise yüzde 25,87 oranında oy almıştı.
Seçim sonucunun kesinleşmesi halinde Macar bir göçmenin oğlu olan 52 yaşındaki Sarkozy, Fransa'nın 6. Cumhurbaşkanı olacak.
Sarkozy, daha önce hükümet sözcülüğü, maliye ve ekonomi bakanlığı ile içişleri bakanlığı görevlerinde bulunmuştu.
METRO İSTASYONLARI KAPATILDI
Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda sandıkların kapatılmasının ardından, başkent Paris'in merkezindeki ünlü Champs-Elysees meydanındaki dört metro istasyonu geçici olarak kapatıldı. Metro istasyonlarının, güvenlik gerekçesiyle kapatıldığı bildirildi.
Güvenlik güçlerinin, sorunlu banliyölerdeki gençlerin, kent merkezine gelerek olay çıkartmasını engellemek için bu kararı aldığı ifade edildi.
Bu arada, ilk seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından konuşan Sosyalist aday Segolene Royal, kendisine oy verenlere teşekkür etti ve siyasi mücadelesine devam edeceğini söyledi. Royal, Fransa'da yeni hareket başladı, bu durmayacak. Siyasi yaşamda yenilik talebi var. Birlikte başladığımız işi birlikte bitireceğiz, solu birleştirme hedefi konusunda bana güvenebilirsiniz dedi.
SARKOZY, TÜRKİYE İÇİN İMTİYAZLI ORTAKLIKTA ISRARLI
Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı seçilen Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy, uzun zamandır Türkiye'ye tam üyelik yerine imtiyazlık ortaklık verilmesinde ısrar ediyor. Sarkozy, AB'nin sınırı olması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin coğrafi ve kültürel nedenlerden ötürü AB'ye üye olayacağını ileri sürüyor.
Fransa'da AB anayasası için 2005 yılında düzenlenen referandumda oyları yüzde 15'e ulaşan aşırı sağcı adayların Türkiye karşıtı konuşmalarının etkisini unutmayan Sarkozy, kampanya sırasında, bu seçmen kitlesinin de desteğini alabilmek için Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıkan konuşmalarının dozunu artırdı.
Fransız seçmenin genelde AB'nin genişlemesine karşı çıkan tavrını kullanan Sarkozy, AB'nin mutlaka sınırı olması ve Türkiye'nin de bu sınırın dışında kalması gerektiğini iddia eden konuşmalar yaptı.
Sarkozy, son aylarda yaptığı konuşmalarda, AB ve güney Akdeniz ülkeleri arasında stratejik işbirliği anlaşması önerirken, Akdeniz tarafında Türkiye'nin buna önderlik yapabileceğini savundu.
Fransa'daki siyasi gözlemciler, Fransız işadamlarının, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği hatırlatarak, bu çevreyle yakın ilişkiler içinde bulunan Sarkzoy'nin, genel seçimlerden sonra, Almanya'da Angele Merkel'in yaptığı gibi Türkiye konusunda daha fazla esneklik göstereceği yorumunu yapıyor.
ERMENİ MESELESİ
Sarkozy, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, mecliste kabul edilen, ancak senatodan da geçmesi gereken sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifine karşı olmadığını söyledi. UMP lideri, bununla birlikte, bu teklifin ne zaman parlamento gündemine sunulacağına açıklık getirmedi.
Sarkozy, Ermeni derneklerine yazdığı mektupta, araştırmacıların, tarihçilerin ve kişilerin bireysel olarak bu konuda farklı tezler söylemesinin cezalandırılamayacağını ifade ederek, sadece soykırım aleyhine yapılacak gösteri ve yürüyüşlerin yasayla yasaklanmasından yana olduğu mesajını verdi.
Sarkzoy'nin, teklifin ne zaman senatoya getirileceği konusuna açıklık getirmemesi, Fransa'daki Ermeni derneklerinin tepkisine yol açtı. Fransa'da aydınlar, medya ve iş dünyası, bu yasa teklifinin mecliste kabul edilmesine karşı ciddi muhalefet yapmıştı.
BÜTÜN FRANSIZLARIN CUMHURBAŞKANI OLACAĞIM
Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Nicolas Sarkozy, büyük bir ulusun parçası olmaktan gurur duyduğunu belirterek, Fransa bana her şeyi verdi, şimdi sıra bende dedi.
Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından seçmenlere hitap seren Sarkozy, Bütün Fransızların cumhurbaşkanı olacağım. Şu anda konuşulacak tek bir zafer var, o da demokrasini zaferidir diye konuştu. Fransa'da otorite, birlik ve kardeşliği tesis edeceğini ve daha dinamik bir iş ortamı vaadinde bulunan Sarkozy, şunları söyledi:
Fransa'da herkes kendi yerini bulmalı, en zor durumdakilere yardımla işe başlayacağım. Bütün Avrupalı dostlarımıza, bu akşam Fransa'nın tekrar Avrupa'ya güçlü bir biçimde geri döndüğünü söylemek istiyorum.
ABD'ye karşı sıcak mesajlar gönderen Sarkozy, Washington'un her zaman yanında olacağını ifade etti.
Sarkozy, Akdeniz ülkelerine de bir çağrı yapmak istediğini belirterek, Akdeniz halklarının dostluk içinde bir bölgesel birlik oluşturması gerektiğini ve bunun Avrupa ve Afrika arasında yakın bir halka olacağını ifade etti.