SON DAKİKA
SON DEPREMLER

G.Saray Tarihine Damga Vuran Arapgirli Celal

0
Güncellendi - 2020-04-26 01:30:02
G.Saray Tarihine Damga Vuran Arapgirli Celal
A- A+ PAYLAŞ

Galatasaray’ın ilk futbolcularından olan, kulübün (4) numaralı kurucu üyesi, “Kürt Celal” lakabıyla da tanınan Celal İbrahim’le ilgili bir yazı Internet üzerinden yayın yapan gazeteduvar sitesinde yayınladı. Alper Budka imzasıyla yayınlanan yazı, spor tarihçisi ve aynı zamanda Atlas Dergisi Yazı İşleri Müdürü Melih Şabanoğlu’nun verdiği bilgi ve belgeler ile başka kaynaklardan aktarıma dayanıyor.

Buna göre, Celal İbrahim o dönem Arapgir ilçesine bağlı Tarhanik (günümüzdeki ismi Efeler) Köyünde doğmuş.

Kayıtlara göre, Halil Efendizade’nin oğlu olan Celal İbrahim ve abileri Hüseyin ile Ahmet Mekteb-i Sultani (Galatasaray Lisesi) mezunu. Üç kardeşin Galatasaray mezunu olması ve babalarından “efendi” diye bahsedilmesi ailenin varlıklı oluşuna işaret ediyor. 1889 yılında doğduğu, 20 yaşında mezun, 25 yaşında asker ve 27 yaşında (1917) Irak’ta şehit düştüğü belirtilen Celal İbrahim’in mezar yeri belli değil çünkü Osmanlı Ordusu savaşta çekilirken Celal geride bırakılanlardan.

Futbolculuğunun yanı sıra jimnastikçi olan Celal İbrahim, Galatasaray’ın o yıllardaki birçok başarısında, şampiyonluğunda söz sahibi. 1911’de Galatasaray’ın Fenerbahçe’ye karşı elde ettiği meşhur 7-0’lık karşılaşmada 4 golü onun attığı söyleniyor. Fiziki özelliğinden bahsedilirken “…ortada kısa boylu, yağız çehreli, gömleğinin kolları ve etekleri havada uçan bir delikanlı, karşısındakilere dehşet veriyor” deniyor. O yıllarda Galatasaray futbolun mucidi İngilizlere özenerek fizik ağırlıklı futbol oynamaya çalışıyor. Bu nedenle teknikten ziyade fizikle oynayan Celal İbrahim ile Emin Bülent “Galatasaray ruhunun iki yaratıcısından biri” diye tanımlanıyor. Celal İbrahim’in yabancı bir takıma ilk gol atan Türk futbolcusu. Aynı zamanda kendi kalesine gol atan ilk Galatasaraylı.

Celal İbrahim, dönemin birçok futbolcusu gibi, savaşlarda yer aldı ve şehit düştü. Kaynaklara göre Çanakkale cephesinde savaştığı “tartışmalı” olsa da Balkan Savaşında yer almış, Suriye-Filistin, Irak cephelerinde çarpışmış. Mektuplarına göre savaşlarda ecdadından 12 kişi şehit düşmüş. Ölenler arasında bir kardeşi de var.

gazeteduvar.com.tr sitesinde yer alan yazının tamamını şu linkten okuyabilirsiniz:

https://www.gazeteduvar.com.tr/spor/2020/04/10/ilk-kurt-futbolcu-celal-ibrahim-hic-yayinlanmamis-belge-ve-mektuplarla/

Arapgir ve Tarhanik

Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 1518 yılında tutulan ilk Osmanlı Tesnit Tahrir Defterinde Diyarbakır eyaletinin 12 sancağı arasında yer alan Arapgir, Kanuni Sultan Süleyman zamanı Sivas Valiliğine bağlı bir sancak merkeziydi. 1834’de Diyarbakır ve 1847’de Mamuret-ül Aziz (Elazığ) sancağına bağlandı. Arapgir,1927-28 devlet salnamesiyle Malatya’nın bir ilçesine dönüştü.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Tarhanik adıyla anılan köy, o dönem Arapgir ilçesine bağlıydı. Adı Efeler olarak değiştirilen Tarhanik 1960’da Kemaliye’ye bağlanmış. Arapgir Belediyesi Internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Arapgir’i Kemaliye’ye bağlayan ve 17. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Tarhanik Köprüsü, ilçeye 12, Efeler’e 700 metre mesafede. Efeler’in Kemaliye’ye uzaklığı ise 40 kilometre.

https://malatya.ktb.gov.tr/TR-58271/arapgir.html

https://www.arapgir.bel.tr/icerikdetay.aspx?icerikid=302

https://tr.wikipedia.org/wiki/Efeler,_Kemaliye

gazeteduvar.com.tr- malatyahaber.com

FOTO: Arapgirli Celal İbrahim orta sırada sol baştaki

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız