SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Gece Yarısı Malatya'ya Odaklandık.."

0
Güncellendi - 2017-07-20 02:02:11
A- A+ PAYLAŞ

Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi yaşanılanlara dair yaptığı değerlendirmede, o gece sıkıntının yaşandığı noktalardan birisinin Malatya olduğunu ve Malatya’da dönemin 2. Ordu Komutanı eski Orgeneral Adem Huduti ile ilgili sıkıntılar bulunduğunu anlattı.

Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, TRTHaber’de katıldığı yayında, “15 Temmuz Gecesi Çankaya Köşkü” başlığı altında 15 Temmuz darbe girişimi esnasında ve sonrasında yapılan çalışmaları anlattı. Oktay, darbe girişimi gecesi Çankaya Köşkü’nde kurulan koordinasyon merkezini yönetiyordu. Oktay, darbe girişimi gecesinden itibaren 8 gün süreyle evine gitmeden Çankaya Köşkü’nde görev yapmıştı.

“GECE YARISI MALATYA’YA ODAKLANDIK..”

15 Temmuz darbe girişimi gecesine ait yaşanılanları anlatan Müsteşarı Fuat Oktay, Malatya ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi:

“-Gece yarısı biz bir Malatya ile alakalı ikinci bir şey yaşadık. Oradaki 2. Ordu Komutanlığında bir sıkıntının olması ile alakalı oraya odaklanıldı.

-Biz en çok şeyi gece yarısında veya sabaha doğru Malatya’dan, Malatya valimizle de bunu çok sık görüştük, orada bir takım sıkıntıların olabileceği ile alakalı, kendilerinin aldatılıyor olabileceği ile alakalı, Huduti tarafından, çünkü kendisi de esir tutuluyor gibi bir manzarayı yansıtıyordu, sonrasında bununda netleşmesiyle birlikte mücadele orada da bütün yoğunluğuyla başladı..."

BAŞSAVCILIK İDDİANAMESİ: “HUDUTİ OPERASYONU ENGELLEDİ, SONRA TARAF DEĞİŞTİRDİ”

Dönemin Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz ve Malatya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Badem tarafından Malatya darbe girişimine yönelik olarak hazırlanan iddianamede, 1 numaralı sanık olarak gösterilen 2. Ordu eski komutanı Orgeneral Adem Huduti için; “Şüpheli Adem Huduti'nin Yurtta Sulh Konseyi tarafından yayınlanan mesaj formunda "görevine devam" şeklinde görevlendirdiği, şüphelinin darbe teşebbüsüne fiilen katılan personelin kimler olduğu aydınlığa kavuştuğu ve bu kalkışmanın yasa dışı olduğunu bildiği ve öğrendiği halde, söz konusu personelin etkisiz hale getirilmesi için imkan ve şartlar birkaç defa oluşmasına rağmen, bu hususta zamanında ve etkin karar vermemesi neticesinde darbe teşebbüsünde bulunanların ele geçirilme sürecinin uzamasına neden olduğu, hatta daha öncesinde güvenlik kuvvetlerince İnönü Kışlasındaki darbecilerin yakalanması ve etkisiz hale getirilmesi için operasyon yapılmasını sürekli engellediği…,

Darbe girişiminin başarısız olduğunun anlaşılmasından sonra, farklı bir pozisyon çizerek, sanki darbe karşıtıymış ve darbeciler tarafından enterne edilmiş gibi bir rol sergilediği…” suçlamaları yeralıyor.

SÖZDE TATBİKAT SAATLERİ AYNI…

Bu arada, Genelkurmay Başkanlığında darbe girişiminin başlamasının ardından saat 21.35’te çıkan silah seslerinin duyulması üzerine Başbakanlıktan yapılan aramaya, “tatbikat yapılıyor” şeklinde cevap verildiği ortaya çıktı.

Buna göre; TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na bilgi veren Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Dr. Ergin Ergül, “Ankara’da saat 21.35’te Başbakanlık Kızılay binasındaki koruma personeli tarafından Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesinden silah seslerinin geldiği bilgisinin iletilmesi üzerine, Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğünün nöbetçi daire başkanı tarafından Silahlı Kuvvetler Komuta Kontrol ve Harekât Merkezi yetkilileri telefonla aranmış, yetkililerden ani müdahale mangaları tarafından tatbikat yapıldığı cevabı alınmıştır.” İfadesini kaydediyor.

Malatya Darbe girişimi davasına yansıyan bilgi ve ifadelere göre; Malatya’da da 2. Ordu karargahı ile bağlı olan İstihkam Alayı ile MEBS Alayında ve Kara Havacılık Alayı’nda darbe girişimi çalışmaları saat 21.00’den itibaren hızlandırılıyor. 2. Ordu’da yürütülen Disiplin Soruşturmasında, Malatya’daki darbe girişiminin başlama saati 21.00 olarak belirtildi.

Saat 21.00’den itibaren 2. Ordu nizamiyesinde görevlendirilen ve askerleri tatbikat yapılacağı gerekçesiyle nizamiyeye yönlendiren, o gece dönemin valisine silah çekmesiyle kamuoyunda bilinen Kurmay Yüzbaşı Kemal Keskin, mahkemede vermiş olduğu ifadesinde; Nizamiyede 21.00 sularında görev aldığını anlatarak; “Verilen emir üzerine nizamiye bölgesine giderek görevli askerlere bahse konu tatbikat kapsamında eğitim yapılacağını tebliğ ettim. Bu bağlamda Doğu Ve Güney Doğu da, Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde hali hazırda devam eden, bölücü terör örgütünün şiddeti artan, niteliği değişen eylemlerine ilişkin yerinde brifing verildi. Daha önce yaşanmış olaylar anlatıldı. Teröristlerin muhtemel harekat tarzları neler olabilir şeklinde bilgilendirildi. Bu süreçte 2. Ordu komutanımız ve akabinde kurmay başkanımız 1 nolu nizamiyeden giriş yapmış ve karargah odasına geçmiştir. Bunların tamamı da bana bilgi verilmiştir.” ifadelerini kaydetmişti.

YARGILAMADA SON DURUM….

2. Ordu eski komutanı Adem Huduti 2. Ordu eski Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun, 2. Ordu eski İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili, 2. Ordu eski Harekat Destek Yarbaşkanı Tuğgeneral Zeki Karataş, 2. Ordu eski Komutanlığı Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Ersin Yıldırım ve 7. Ana Jet Üssü’nün eski Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık ile birlikte 6’sı general 5 Albay, 4 Yarbay, 7 Binbaşı, 2 Yüzbaşı, 8 Üsteğmen, 1 Teğmen olmak üzere 33 subay, 4 astsubay, 2 Uzman Çavuş ile 37 er ve erbaş hakkında 3’er kez müebbet hapis talebi ile açılan dava Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

İlk duruşması 7 Mart 2017 tarihinde başlayan ve Malatya Adliyesi’nde yeteri büyüklükte salon olmaması nedeniyle mahkeme salonuna dönüştürülen Yakınca Spor Salonu’nda gerçekleştirilen yargılamada şuana kadar 4 duruşma halinde 17 oturum gerçekleştirildi.

Dosyada 6 general ile birlikte 27 subay ve astsubay tutuklu bulunuyor. Davanın 5. duruşması 11 Eylül 2017 tarihinde görülecek ve Kara Kuvvetleri mensupları ile Hava Kuvvetleri mensuplarının dosyaları bir birinden ayrılarak yargılama devam edecek.

Mahkeme Heyeti, yargılama süresince Tümgeneral Avni Angun’u tahliye etmiş ve 17 gün sonra tekrar tutuklanmasına karar vermiş, Angun tutuklanmıştı. Mahkemece, darbe girişimi gecesi Orgeneral Huduti’nin yanından ayrılmayan Emir Subayı Binbaşı Sedat Kaya ile Koruma Astsubayı Hacı Eyyip Özcan tahliye edilmişti. Tekrar tutuklanan Tümgeneral Angun hakkında ise son duruşmada oy çokluğu ile tutukluluk haline devam kararı verilmişti.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız