SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Gecikmiş Bir Toplantı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:14:29
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme” toplantısı yapıldı.

Belediye Konferans Salonu’ndaki toplantıya Vali Vasip Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, Belediye Başkan Yardımcıları Selim Pilten ve Hasan Atay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Oral, Müftü Hacı Yusuf Gül, ilçe ve belde belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile kalabalık bir topluluk katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Oral, “31 Mayıs 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6360 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile birlikte ülkemizde afet odaklı bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatılmıştır. 20 yıl daha devam edeceği tahmin edilen afet odaklı kentsel dönüşümlü uygulamaların sağlıklı bir şekilde yürütülmesini temin etmek maksadıyla titizlikle hazırlanmakta olan ikinci mevzuat çalışmalarımız büyük ölçüde tamamlanmıştır. Riskli Yapıların hızlı bir şekilde tamamlanmasına dair yönetmenlik çalışmaları devam etmekte olup, 2 ay içerisinde yürürlüğe girmesi beklenmektedir. Diğer taraftan kanun kapsamında yapılacak olan faiz desteği ile alakalı Bakanlar Kurulu Kararımızda yürürlüğe girmiş olup, bu kapsamda hak sahiplerine yüzde 4 oranında faiz desteği sağlanmıştır. Resmi kurumlar hariç olmak üzere özel firmalara verilen lisans sayısı ülke genelinde 100’ü geçmiş, tespiti yapılarak tapuya bildirilmiş olan riskli binaların sayısı da 250’iyi geçmiş olup, bu rakamlar her geçen gün artmaktadır. Diğer taraftan yerel yönetimlerle bakanlığımızın işbirliği halinde tüm ülke genelinde riskli alanların tespiti hızla devam etmektedir. Bugün itibariyle İstanbul, Diyarbakır, İzmir gibi iller başta olmak üzere yaklaşık 750 hektar gibi bir alan Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilmiş durumdadır” dedi.

Vali Vasip Şahin ise, “Aslında biraz gecikmiş bir toplantıyı yapıyoruz. Çok farkında değiliz ama Türkiye 6360 sayılı kanun ile birlikte çok önemli bir merhale kaydetti. Yeni bir anlayış değişikliğine gitti. Bunu toplum olarak, uygulayıcıları olarak çok daha fark edemedik. Aslında biran önce farkına varıp, gereğini yapmamız gereken bir konu. Baktığımız da ülkemizin neredeyse yüzde 100’e yaklaşan bir oranda deprem riski ile karşı karşıyayız. Yani Anadolu coğrafyası ve yeryüzü şekli itibariyle, bulunduğu konumda böyle bir deprem riski ile karşı karşıya. Geçmiş yıllar değerlendirmesi ile tespit edilen ve edilemeyen tarihi itibariyle çok sayıda insanın deprem nedeniyle hayatı sonlanmış. Bu coğrafyada yerleri kazdıkça altta çıkan sit alanları ve tarihi eserler birazda depremlerin etkisi ile yerin altında kalmışlar. Bunun başka bilimsel sebepleri de var, Ama deprem de bunlardan bir tanesidir. Dolayısıyla biz deprem gerçeğinden yüz yüzeyiz ve yüzleşmek zorundayız. Depreme karşı hazırlanmak zorundayız. Gücümüz depremi engellemeye yetmiyor. Dünyanın hiçbir ülkesi de bu iddiada bulunmuyor. Bilimde bize henüz bir umut vermiyor. Biz gerçeği kabullenip, ona göre hayatımızı dizayn etmeliyiz. Deprem öldürmez, binalar öldürür diye klasik bir söz var. Deprem öldürmeye devam edecek” diye konuştu.

  Vali Şahin, “Türkiye bütün olan çıplaklığıyla deprem gerçeğini yaşamasına rağmen, sanki buna ters orantılı bir şekilde depreme hazırlıklar noktasında da maalesef yetersiziz.. İşte 6360 sayılı kanunun ana hedefe, yapı stokumuzu gözden geçirip, riskli olanları biran önce eldeki imkanların düzenlemiş olduğu azami hızla bunların tavsiyesi yoluna gidip, depreme dayanıklı ve güvenli yapı stokuna ülkeyi kavuşturmak ve insanları daha güvenli yapılarda yaşatmak, ve depreme hazırlıklı kılmaktır.

 Açılış konuşmalarının ardından Riskli Yapılar Daire Başkanı Coşkun Sağır, Riskli Alanlar Daire Başkanı Hikmet Haspolatlı, ise  "Kentsel Dönüşüm" konusunda bilgilendirme sunumu yaptılar. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız