Avrupa Malatyalılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini ziyaret eden Malatya valisi Doç.Dr. Ulvi Saran, Avrupalı Türkleri Malatyaya yatırım yapmaya davet ederek, iş kurmak isteyenlere devletin ciddi teşviklerle destek çıktığını söyledi.
Vali Saran, iş kurmak, fabrika açmak isteyen işadamlarına bedava arsa verileceğine dikkat çekerek, ayrıca istihdam olanağı yaratan işadamlarına alt yapı desteği, işçilerin vergi ve sigorta giderlerini de devletin karşılayacağını müjdeledi.
Kölnde yapılan ve Malatyalılar Derneğinin de kayısı dağıttığı karnavala katılmak üzere Almanyada bulunan Vali Doç. Dr. Ulvi Saran, daha sonra Mannheim'deki Avrupa Malatyalılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini ziyaret etti. Trabzonlu olan vali Saranı derneği ziyaretinde, Malatyalılar ve Trabzonlu hemşehrileri yalnız bırakmadı.
Trabzonlular Derneği ile Çaykaralılar Derneği yöneticileri, Vali Saran'a Trabzonspor kaşkolu verdiler.
KÜLTÜRÜNÜZÜ YAŞATIN
Ziyarette Malatyalılar Derneği Başkanı Murat Alabaş, derneğin faailiyetlerini anlatan bir konuşma yaptı.
Alabaş konuşmasında, Derneğimiz Avrupada kurulan ilk hemşehriler derneğidir. Bizden sonra Berlin, Köln, Hamburg Malatyalılar derneğini kurdu. Daha sonra çeşitli ilçe ve şehir dernekleri kuruldu. Biz dernek olarak 10 yıl içinde çeşitli etkinliklerle memleketimize hizmet etmeye çalıştık. 9 TIR dolusu tekerlekli sandalye, hastane yatağı, hastane gereçleri, eğitim gereçleri ve bilgisayarları Malatyaya ihtiyacı olanlara yetiştridik dedi.
Murat Alabaşın konuşmasının ardından söz alan Vali Doç. Dr. Ulvi Saran, grubette yaşamının zorluklarını bildiklerini belirterek, Hepinizin buralarda ne zorluklarla çalıştığını ve yaşadığını tahmin edebiliyorum. Siz çok ulvi bir iş yapıyorsunuz. Kültürünüzü de burada yaşatmakla daha büyük bir iş yapıyorsunuz. Lütfen çocuklarınıza, torunlarınıza memleketini sürekli anlatın. Onları yaz tatillerinde memleketlerine götürerek o havaları solumalarını sağlayın. Kültürlerini unutmasınlar dedi.
TEŞVİK VERİLİYOR
Konuşmasına Malatyada yatırım yapmak isteyenlere valilik ve devlet olarak destek çıktıklarını anlatan Saran, Mesela biz valilik olarak kayısı dışında meyveciliği teşvik ediyoruz. Meyvecilik yapmak isteyenlere maliyetlerinin yarısını devlet karşılıyor. Meyvecilik üzerine tesis kurana yüzde 40lara varan teşvikler veriyoruz. Ayrıca diğer sektörlerde arsa, alt yapı olanağı ve işçilerin sigorta bedellerini dahi devlet olarak karşılıyoruz. Gelin bölgenize yatırım yapın ve kentinizin kalkınmasını sağlayın diye konuştu.
AĞAÇLANDIRMA KAMPANYASI
Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran ayrıca Malatya Beydağında ağaçlandırma çalışmalarına başladıklarını vurgulayarak, Çevre ve orman Bakanlığımızla birlikte kel, çıplak olan Beydağını ağaçlandırıyoruz. 2010 yılında 10 milyondan fazla fidan dikmeyi planlıyoruz. 2009 yılında 7 milyon fidan ve palamut diktik. Avrupadaki Malatyalılar Derneği Başkanı Murat Alabaşın talebi üzerine ormanlık alandan bir bölümü size ayırıyoruz. Avrupa Malatyalılar Derneği isimini vereceğimiz ormana siz de katkıda bulunun. Memleketimizi ağaçlandırarak güzelleştirin dedi.
FRANKFURT'TA YEMEK..
Bu arada Malatya Valisi Saran onuruna, Franfurt'ta Hekimhanlılar Derneği tarafından bir yemek verildi.
Yemeğe ayrıca İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, Avrupa Malatyalılar Derneği, Hekimhanlılar Derneği, Arguvanlılar Derneği, Fethiyeliler Derneği, Hekimhan Kozdereliler Derneği, Hekimhan İgdirliler Derneği başkan ve yöneticileri de katıldılar.
HABER-FOTO: Mustafa BORAK- Hürriyet Gazetesi Temsilcisi