Malatya Belediyesi Yerel Gündem 21 Eğitim Öğretim Çalışma Grubu tarafından yürütülen Eğitimin Paydaşları Gözü İle Eğitim Projesi kapsamında Gençlik, İletişim ve Şiddet konulu bir panel düzenlendi.
Halk Eğitim Merkezi Salonunda düzenlenen programa Vali Yardımcısı Erdinç Filiz, Malatya Belediyesi Başkan Yardımcısı Ziya Kesiriklioğlu, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hasan Uğural, Milli Eğitim Şube Müdürü Şinasi Fırat, Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Baysar, Eğitim Öğretim Çalışma Grubu Temsilcisi Süleyman Güner, Merkez İlköğretim ve ortaöğretim okulları Rehber Öğretmenleri, Okul Meclisi Başkan ve üyesi öğrenciler, yardımcıları ve çok sayıda davetli katıldı.
Eğitim Öğretim Çalışma Grubunun, eğitimin paydaşlarına ve kendisine yönelik her türlü konuyu gündeme almak, sorgulamak, çözümleyici projeler üretmek, uygulamak ve takip etmek amacıyla faaliyetlerini yürüttüğünü belirten Yerel Gündem 21 Eğitim Öğretim Çalışma Grubu Temsilcisi Süleyman Güner, grup olarak bugüne kadar yürütülen projelerden kısaca bahsetti.
Güner, bu kapsamda Beyni Başarıya Programlama ve Harekete Geçirme Projesinde öğrencilere, velilere, öğretmenlere, mülki ve idari yöneticilere yönelik seminerler verildiğini, başarılı maddi durumu yetersiz öğrencileri bir üst düzey eğitime hazırlama projesi (OKS) ile ilimizde merkeze bağlı ilköğretim son sınıfında okuyan, öğrencilerin eksik konularını tamamlama temel hedefleri gerçekleştirmek amacıyla 70 öğrencinin eğitiminin gönüllü öğretmenler tarafından sürdürülmekte olduğunu ifade etti.
Güner ayrıca, Malatya Tarihi ve Kent Bilinci Projesinin hızla değişen hayat içerisinde ve çeşitli nedenlerle tarihi ve kültürel değerlerin günden güne kaybolduğunu ifade ederek bu projenin bize yakın çevremizi tanımamızı, geçmişimize daha ilgili ve daha meraklı olmamızı sağlayacağını belirtti.
Güner, iletişimin insanların birbirlerini dinlemek ve anlamak olduğunu iletişimsizlik sonucunda da kavga ve şiddetin ortaya çıktığını belirterek şiddet ve saldırganlık eğiliminin potansiyel olarak her insanda var olduğunu fakat bu negatif unsurların eğitim ile düzeltilebileceğini ifade etti.
Yerel Gündem 21 Eğitim Öğretim Çalışma Grubunun su anda yürüttüğü Eğitimin Paydaşları Gözüyle Eğitim projesinde eğitim anlamında bir ilkin gerçekleştirildiğini belirten Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Baysar, öğretmenler, yöneticiler, aileler ve öğrencilerin hep birlikte eğitimin kalitesinin yükseltilmesi, eğitim ve öğretimde var olan problemlerin tespiti, çözümü konularında çalışmalarının önemine değindi.
Projenin yürütülmesinde gönüllü olarak destek sağlayan öğretmen ve öğrencileri tebrik eden Baysar, panelin öğrenci ve öğretmenler açısından verimli olması temennisinde bulundu.
Gençlik döneminin, biyolojik, psikolojik, zihinsel ve sosyal açıdan bir gelişme dönemi olduğunu, bu dönemde en çok şiddetin görüldüğünü belirten Milli Eğitim Şube Müdürü Şinasi Fırat, gençlerin gelişen ve değişen kişiliği içinde, çevrede yeni değerler aradığını, kişiliğinin olgunlaşması sürecinde kendisine sorumluluk verilmediği takdirde statü belirsizliğiyle beraber mutsuzluğun ve bunun sonucun da da şiddetin meydana geldiğini belirtti.
Şiddetin aslında insanların hepsinin doğasında var olduğunu belirten Panel Yönetici Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Hasan Güller, yapılan araştırmalarda sokakta %76, televizyon programlarında %56, okulda %32 ev yaşamında %15 şeklinde yaşandığını ifade etti. Güller slâyt sunumuyla şiddetin nedenleri, şiddetin çeşitleri ve önlenmesi için neler yapılması ile ilgili bilgi verdi.
Ayrıca İbni Sina İlköğretim Okulu Öğrenci Meclisi Başkanı Büşra Kızılkayanın şiddete yönelik hazırlamış olduğu kompozisyon izleyiciler tarafından büyük bir beğeni topladı.
Atatürk Sağlık Meslek Lisesi Öğrenci Meclisi Başkanı Pınar Hangün, konuşmasında öncelikle şiddetin genel olarak bedene zor uygulama, kişisel özgürlüğü zor yoluyla kuşatma, bozma rahatça gelişmesini engelleme ve bazı doğal alışkanlıkları kısıtlamak olduğunu ifade etti. Ayrıca, Son yıllarda okullarda şiddet olaylarının yaygınlaştığını, özellikle ortaokul ve liselerde şiddetin çok fazla öne çıktığını ve bunun sebebinin de aile içi şiddetin yansıması ile ailelerin düşük eğitim düzeyi ve rehberlik hizmetlerinin yetersizliğinden kaynaklandığını belirten Hangün, ailelerin öğrencileri yakından kontrol etmesi, öğretmenlerin ailelere destek olması gerektiğini belirtti.
İmam Hatip Lisesi Öğrenci Meclisi Başkanı Meryem Palamut konuşmasında, insan eğitiminin sağlanması için aileden sonra okul eğitimin temel kurum olduğunu belirterek, okullardaki şiddetin ilköğretim okulu seviyesine gerilediğini, ifade ederek bu şiddet ortamında öğrencilerin kendilerine ait bir dünya kurmaya çalıştıklarını, bilgiden önce eğitim iletişim ve sosyalleşmenin sağlanmasının gerekliliğini vurguladı.
Orgeneral Eşref Bitlis Lisesi Öğrenci Meclisi Başkan Yardımcısı Tuğba Demirtaş konuşmasında Dünya Sağlık örgütünün tanımına göre şiddetin, kişinin kendisine, bir başkasına bir gruba karşı yaralama ölüm ve piskolojik zarar, gelişme geriliği ya da ihmal ile sonuçlanan kasıtlı güç kullanımı tehdidi olduğunu ifade etti. Demirtaş, ayrıca, günümüzde şiddetin sözel, duygusal, fiziksel ve cinsel davranışlarla yaşandığını belirtti.
Sadiye Ünsalan İlköğretim Okulu Öğrenci Meclisi Üyesi, Buse Uzin konuşmasında şiddetle her zaman her yerde karşılaşıldığını, yapılan istatistiklere göre şiddetin %38inin okulda görülmekte olduğunu belirterek, okulda güvenliğin sağlanması için okul yönetimin oldukça önemli olduğunu, okul yöneticilerinin, öğretmenlerin, anne babalar ile mutlaka iletişim içinde olmaları gerektiğini söyledi.
Programın sonunda öğrencilerden gelen sorular yine programa panelist olarak katılan öğrencilerin cevaplandırması ile sona erdi.