Cumhuriyet tarihinin en büyük hükümet-asker gerilimlerinden birinin yaşandığı Yüksek Askeri Şurada (YAŞ) Türk Silahlı Kuvvetlerinin 1 ve 2 numaralarına atama yapılamaması ile başgösteren kriz, Kara Kuvvetleri Komutanlığına 28 Şubat sürecinde Sincanda tankları yürüten komutan olarak tanınan Orgeneral Erdal Ceylanoğlunun atanmasıyla aşıldı. Mutabakat, hükümetin imzalamadığı Genelkurmay Başkanlığı kararnamesinin de hazırlanmasını sağladı. Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay Başkanlığına getirildi. Başbakan Erdoğanın, İzmir mitingi sırasında hazır dediği kararnameler, gazetemizin baskıya verildiği saatlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından henüz onaylanmamıştı.
Özel ve Güner formülü
Genelkurmay Başkanı Başbuğ, Jandarma Genel Komutanlığına atanan ve 2013te Işık Koşanerden boşalacak Genelkurmay Başkanlığına getirilmesi beklenen Orgeneral Necdet Özelin Kara Kuvvetlerine atanması başta olmak üzere, Erdoğanla önerilerini paylaştı. İddiaya göre, Başbuğ, Özelin yerine de Jandarma Genel Komutanlığı için Gül ve hükümetin soğuk baktığı 2. Başkan Güneri önerdi. Başbuğ, farklı seçenekleri de hükümete sundu.
Başbuğ, Özelin Kara Kuvvetlerine, Günerin de Jandarmaya atanmasının öncelikleri olduğunu hükümete bildirdiği, ancak Özel-Güner formülünün kabul görmediği bilgisi kulislere yansıdı. Gülün özellikle Günerin Jandarmaya atanmasına soğuk baktığı askere bildirildi.
Hükümet, formüle yönelik itirazını, özellikle Özelin Kara Kuvvetleri Komutanı olması halinde, Genelkurmay Başkanlığı yolunun kapanacağı görüşü üzerinden yaptı.
Mitingde açıkladı
Erdoğan, temasların sonunda mutabakata varıldığını Afyon mitinginde açıkladı. Kararnamelerdeki hızlı trafiğe, Gülün bugün Azerbaycana gidecek olmasının neden olduğu bildirildi.
Erdoğanın İzmirde yaptığı açıklamalar, hükümetin Özel-Güner formülüne yönelik itirazının 5li zincirle aşıldığını gösterdi. Buna göre, hükümet ve asker, Özelin Genelkurmay Başkanlığı yolunun kapatılmaması, Günerin de mevcut görevini sürdürerek, Jandarma Genel Komutanlığına getirilmemesi için, Ceylanoğlu-Kıvrıkoğlu formülü işletildi.
Buna göre, Iğsızın veto edildiği Kara Kuvvetleri Komutanlığına 4 gün önce 1. Ordu Komutanlığına atanan Ceylanoğlu getirildi. Bu çerçevede olağan koşullarda Ceylanoğlu, bu görevde 1 yıl kalacak ve önümüzdeki yıl Orgeneral Özel, Kara Kuvvetleri Komutanlığına getirilecek. Kara Kuvvetleri krizinin çözülmesi, Ya ikisi, ya hiç tavrını sürdüren hükümetin, Genelkurmay Başkanlığı kararnamesini de hazırlamasını sağladı. Işık Koşaner, 3 yıl görev yapacağı Genelkurmay Başkanlığına atandı.
Ceylanoğlundan boşalan 1. Ordu Komutanlığına ise hükümetin soğuk baktığı isimler arasında gösterilen Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu atandı. Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, Ege Ordusu Komutanlığına, Genelkurmay 2. Başkan Yardımcısı Orgeneral Bilgin Balanlı da Harp Akademileri Komutanlığına getirildi. Buna göre, Iğsız ve emekliliğini isteyen Orgeneral Işık, emekli olacak. Karargâhtaki orgeneral sayısı da Başbuğun da emekliye ayrılacak olması nedeniyle 1 yıl aradan sonra yeniden 14e düşecek. Bu nedenle, Genelkurmay 2. Başkan Yardımcılığı için atama yapılması beklenmiyor. Teamüllere göre, TSKda ordu komutanlığı yapmamış isimler, kuvvet komutanı yapılmıyor. Ceylanoğlu da son YAŞta ilk kez ordu komutanlığına getirilmiş, 1. Ordu Komutanlığına atanmıştı. Ceylanoğlu, bu göreve daha başlamadan Kara Kuvvetleri Komutanlığına atandı. Atamayla, TSKnın önemli teamüllerinden biri yasaya aykırılık olmadığı gerekçesiyle yıkılmış oldu. Gazetemizin baskıya verildiği saatlerde atamalar Gülün onayından çıkmamıştı.
Berk olmasın diye teamül zorlandı
Ceylanoğlunun Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanması nedeniyle boşalan 1. Ordu Komutanlığına Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu getirildi. Erzincandaki Ergenekon iddianamesinin bir numaralı sanığı EDOK Komutanı Orgeneral Saldıray Berkin Orgeneral Kıvrıkoğlundan daha kıdemli olması nedeniyle, komuta kademesinin en prestijli görevleri arasında sayılan 1. Ordu Komutanlığına Kıvrıkoğlunun getirilmesi teamül zorlaması olarak yorumlandı.
ZİRVE ÇÖZÜMDE ETKİLİ OLDU
Başbakan Erdoğanın, YAŞ sürerken internet andıcı soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan Orgeneral Hasan Iğsızın Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanması teklifini veto etmesiyle başlayan krizde, Balyoz davası kapsamındaki yakalama kararlarının kaldırılması ile yumuşayan hava, çözümü getirdi. Geçen cuma akşamı Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Başbakan Erdoğanın Başbakanlıktaki görüşmesi de krizin çözümünde etkili oldu.
8 günün hikâyesi
Yüksek Askeri Şuranın (YAŞ) başladığı 1 Ağustostan bugüne kadar yaşanan kriz, cumhuriyet tarihine, asker-hükümet ilişkileri açısından gerilimin en yüksek noktaya ulaştığı krizlerden biri olarak geçti.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin, YAŞtan sadece 9 gün önce, aralarında terfi bekleyen 11 generalin de bulunduğu 102 emekli ve muvazzaf subay hakkında yakalama kararı vermesi tansiyonu bir anda yükseltti. Kamuoyuna Milliyetin duyurduğu, YAŞtan bir hafta önce, Başbakanlık Resmi Konutunda gerçekleşen bir zirve, kararın YAŞa damga vuracağını gösterdi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın gizli zirvesinde, subayların durumu ve YAŞ masaya yatırıldı.
Terfi tartışması
Hakkında yakalama kararı çıkan subayların terfisi, gündemin ilk maddesini oluşturdu. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, YAŞta durumu görüşülecek askeri personel açısından konuyu uzmanlara incelettiğini açıkladı. İncelemenin sonucunu Ankara Temsilcisi Fikret Bilanın kaleminden Türkiyeye duyuran yine Milliyet oldu. Milli Savunma Bakanlığı, terfilere engel bir hal olmadığı sonucuna vardı. Ancak bu görüş, hükümet ve Çankaya Köşkü tarafından paylaşılmıyordu.
Iğsız düğümü
YAŞ, Balyoz gölgesinde, 1 Ağustos pazar günü başladı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı krizi başgösterdi. YAŞın 1. gün çalışmasının ardından, Gül ve Erdoğanın, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsızın Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanmasına, İrtica ile Mücadele Eylem Planının hazırlanması talimatını veren isim olduğu gerekçesiyle karşı oldukları bilgisi kulislere yansıdı. YAŞın 2. gün çalışmaları sürerken, Ergenekon savcısı Zekeriya Öz, aralarında Iğsızın da bulunduğu 19 subayı ifade vermeye çağırdı ve kriz derinleşti.
YAŞın 3. gününe de Iğsız damgasını vurdu. Cumhurbaşkanının YAŞ üyelerine geleneksel olarak verdiği yemek öncesi bütün tarafların mekik dokuduğu olağanüstü bir zirve trafiği yaşandı. YAŞın tarihinde ilk kez 4. gün de çalışacağı anlaşıldı.
Erdoğan katılmadı, veto etti
4. gün, Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Iğsızı önerdi. Gülün onayından sonra açıklanan YAŞ kararları ise Başbuğun teklifini Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönülün inha etmediğini, Erdoğanın da veto ettiğini ortaya koydu.
Atila Işık formülüyle krizin aşılması beklenirken, Işıkın emekliliğini istediği haberi geldi.
Rahatlatan karar
Krizin 6. günü Erdoğanın, Eskişehirden dönerek Başbuğla görüşmesi beklenirken, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinden, Balyoz davası kapsamındaki yakalama kararlarının kaldırıldığı haberi geldi. Bu kararın olumlu etkisi altında başlayan gece yarısı görüşmesinin sonunda, kriz çözülüyor havası hakim oldu. Uzun temas trafiği sonunda dün gece yarısı kriz uzlaşmayla sonuçlandı.