ABD Başkanı Barack Obama, Bush yönetiminin politikalarını bir haftada 180 derece değiştirdi. 44. Başkanın özellikle çevre, doğum kontrol ve kök hücre konularında attığı adımlar dikkat çekiyor
ABDnin 44. Başkanı olarak geçen hafta göreve başlayan Barack Obama, seçimde vaadettiği pekçok konuda imzaladığı kararnamelerle Bush yönetiminin uygulamalarını 180 derece değiştirdi. İşte Obamanın bir haftaya sığdırdığı radikal politika değişikleri:
Guantanamo kapanıyor, işkence yasak: Obama göreve başlamasının ikinci gününde Guantanamo Üssündeki tutukevinin bir yıl içinde kapanması ve dava süreçlerinin 120 gün süreyle durdurulması talimatını verdi. CIAnin kamuoyunda işkence olarak bilinen ileri sorgulama teknikleri de yasaklandı.
Doğum kontrolüne federal destek: Bush yönetiminin durdurduğu, uluslararası sivil toplum kuruluşlarının yürüttüğü kürtaj ve doğum kontrolü konularında bilgilendirme projelerine devlet fonları ayrılmasına izin verdi.
Kök hücre araştırmalarına izin: Obamanın desteklediği araştırmalarla ilgili ilk izin kararı Kaliforniyada bir mahkemeden çıktı. Artık omurilik felçliler için yapılan kök hücre araştırmalarına, federal fonlar ayrılabilecek.
Lobicilere kısıtlama, maaşlara tavan: Obama, Washingtonın güçlü lobicilerinin Beyaz Sarayda çalışmasını yasakladı. Yönetiminden ayrılan herhangi bir Beyaz Saray personelinin de Lobi şirketlerinde çalışmasını yasakladı. Beyaz Saray personelinin maaşlarına da, yılda 100 bin doları aşmasını engelleyen bir tavan getirdi
Ortadoğuya özel temsilci: Obama, Bushun son yıla kadar ilgilenmediği Ortadoğu barış sürecine ilk günden dahil oldu. İrlanda barışının mimarlarından Lübnan Asıllı George Mitchelli özel temsilci atadı.
Filistine özel mesaj: İsrail ile Filistin arasında daha dengeli bir politika arayışında olacağını ikinci gün yaptığı konuşmadaki, Kalbimiz yokluk ve sıkıntı içindeki Filistinlilerle cümlesiyle vurguladı.
İrana diyalog sinyali: BMye atadığı ve kabine pozisyonu taşıyan Büyükelçi Susan Rice, İranla aktif, doğrudan ve sert bir diplomatik süreç arayışındayız diyerek İranla görüşebileceğinin işaretini verdi.
Karbon emisyonlarına sınırlama: Önceki gün imzaladığı kararname ile aralarında Kaliforniyanın da bulunduğu 13 eyalette, otomobillerin karbon emisyonuna sınırlama getirilmesini zorunlu kıldı.
Çevre için elçi atadı: Obama yönetimi, Dışişleri Bakanlığı kadrosu içinde ihdas ettiği bir Büyükelçilik pozisyonu ile Kyoto Protokolü müzakerelerine daha önce katılmış olan Todd Sterni Çevre ve İklim Büyükelçisi olarak atadı.
Obamadan İslam dünyasına: Size düşman değiliz
Obama, dünya Müslümanlarına, Amerikalılar sizin düşmanınız değil diyerek, saygı ve ortaklığa dayalı ilişkilerin yeniden kurulmasını önerdi. İlk mülakatını Dubaiden Arapça yayın yapan El Arabiye televizyonuna veren Obama, Benim de ailemde Müslümanlar var. En büyük Müslüman ülkede yaşadım dedi. Obama, Ortadoğudaki bütün tarafları ve önerileri dinleyeceklerini belirtirken, Ama kararı biz vermeyeceğiz. Geleceğine karar verecek olanlar, İsrail ve Filistin halklarıdır dedi. Obama, 15 dakikalık mülakatını Amerikalılara mesajım da Müslüman dünyası harika insanlarla dolu ve bizim gibi hayatlarını idame etme derdindeler sözleriyle noktaladı.
ABDnin yeni BM temsilcisi: İranla temasa evet
ABDnin yeni BM Daimi Temsilcisi Susan Rice, İranın nükleer programıyla ilgili olarak İranla doğrudan diplomasiyi de içeren, güçlü bir diplomasi yürütmeyi arzuladıklarını belirtti. Susan Rice, ABDnin yeni dönemde BMde iklim değişikliği, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, yoksullukla mücadele ve Binyıl Kalkınma Hedeflerine özel önem vereceğini de kaydetti. Rice (44), önceki gün BM Genel Sekreteri Ban Ki-moona güven mektubunu sunarak görevine resmen başladı. Susan Rice, diyaloğun ve diplomasinin el ele gitmesi gerektiğini, ancak İranın, BM Güvenlik Konseyi tarafından belirlenen yükümlülüklerini yerine getirmesinin önemli olduğunu belirtti.