BtcTurk Yeni Malatyaspor’un teknik direktörü Hikmet Karaman, “Oyuncu grubu veya teknik heyet grubu biz temas oyunu oynuyoruz, her şeyimizde bir temas var. Temasın bu kadar yoğun olduğu bir şeyde hastalığın, dalganın yayılma durumu var. Şuanda negatif çıktı ama ilerleyen safhada ne olacağını bilmiyorsunuz. 14 günlük bir kuluçka dönemi var, şuanda negatif çıkabilirsiniz, 3 gün sonra pozitif çıkabilirsiniz. Dolayısıyla temastan da uzak bir antrenman olmaz” dedi.
Karaman, kulüplerin kononavirüs salgını öncesi ekonomik sıkıntı içerisinde olduklarını, korona sonrası tamamen bittiklerini söyledi. Tecrübeli teknik adam, “Koronavirüs Türkiye’deki futbol ekonomisini direkt batırmadı. Kulüplerimiz geçmişten kalan ekonomik çıkmaza girdiklerini, devletin yardımlarını gördük. Eğer devlet yardım etmeseydi kulüpler bugüne gelmezdi. Tüm kulüpler bankadan kredi alıp borçlarını ödemeye çalıştılar. Bizim zaten futbol ekonomimizin geçmişte bir kere doğru, sağlıklı olmadığını görüyoruz. Avrupa’da böyle değil. Avrupa’daki kulüpler sağlıklı. Korona olduktan sonra ekonomik sarsıntı geçirdiler. Biz ekonomik dipteydik, korona geldi tamamen bittik. Kulüplerin birçoğunda oyuncular para bekliyor, kulüplerin borçları var, belki UEFA’ya borcu olanlar var. Bir çıkmaz içerisine giriyorlar. Bunu tamamen koronaya bağlamak doğru değil. Fırsatı da bildik, ‘korona geldi, biz böyle olduk’ hayır, daha önce futbol ekonomimiz dip yapmıştı” diye konuştu.
“Benim kanaatim biraz daha geç başlamak” diyen Karaman, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İşin hem ekonomik hem sosyal hem de psikolojik tarafı var. 50 gündür hiçbir şey yapmayan profesyonel bir sporcu gurubuyla karşı karşıyayız. Kulüpler, yayıncı kuruluştan para istiyor. Benim anlamadığım bir şey var. Yayıncı kuruluşa şunu söylemek istiyorum; ben aylık parasını ödüyorum, birçok insan ödüyor. Normalde yayıncı kuruluşun kulüplere parayı ödemesi lazım. Bence iptal edenlerin sayısı çok az. Biz tam parayı öderken, yayıncı kuruluş neden kulüplere parayı ödemiyor maç oynanmıyor diye? Bizden her ay para kesiliyor. Yayıncı kuruluş, ‘Maçı oynayın paranızı alın’ diyor. İnsanlar maç seyretmiyor ama siz parayı kesiyorsunuz. Bunda da bir çelişki var. Kulüpler para alamıyor. Kulüpler para alamayınca ne oluyor, Türkiye Futbol Federasyonu’nu sıkıştırıyor. Şuanda TFF yöneticisi olmak o kadar zor ki hangi kararı alırsanız alın; iptal etseniz eleştirileceksiniz, oynatsanız yine eleştirileceksiniz. Benim kanaatim biraz daha geç başlamak. Oynayalım ama birkaç hafta daha geç başlayalım diyorum. Belki bir kesim daha var, ‘hiç oynamayalım’ diyor. Bir kesim daha var, ‘oynayalım’ diyor. Ama bunların hepsinin içerisinde bir kulübü koruyan; şampiyonluğa oynayan kulüplerin düşüncesi farklı, küme düşmemek için oynayan takımların düşüncesi farklı, orta sırada oynayan takımların düşüncesi farklı… Veya bundan önce farklı düşünce ortaya koyanlar, bugün ‘oynayalım’ diyor. İşin gerçeği; takımlar özellikle büyük takımlar aslında her takım için geçerli taraftar grubundan çekiniyorlar. Niye çekiniyorlar? Gerçek düşüncelerini ortaya koyamıyorlar. Taraftar, ‘bu sene şampiyon olacaksın’ diyor.”
Karaman, futbolun temas oyunu olduğuna dikkat çekerek, “Oyuncu grubu veya teknik heyet grubu biz temas oyunu oynuyoruz, her şeyimizde bir temas var. Temasın bu kadar yoğun olduğu bir şeyde hastalığın, dalganın yayılma durumu var. Şuanda negatif çıktı ama ilerleyen safhada ne olacağını bilmiyorsunuz. 14 günlük bir kuluçka dönemi var, şuanda negatif çıkabilirsiniz, 3 gün sonra pozitif çıkabilirsiniz. Dolayısıyla temastan da uzak bir antrenman olmaz. Futbolda en büyük sıkıntılardan biri antrenmanı yüzde yüz yapabilmek. Antrenman yüzde yüz yapabildikten sonra sorunumuz yok ama kurallara göre antrenman yaptığında bir takımı iyi antrene edip etmediğin soru işareti… Bizim amacımız problem oluşturmak değil, problemi çözebilmek” ifadelerini kullandı.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi